Historiker: Vi måste inte hoppa som stengetter mellan godkända PK-positioner

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 21 juli 2019
- Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson är trött på godkända PK-positioner - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

DEBATT. Är det dags att införa varudeklarationer på journalister? Åtminstone när det gäller de skattefinansierade på public service då svenska folket nu får betala drygt 8,5 miljarder kronor i skattehöjning sedan TV-avgiften slopats. 

 Text: Christer Nilsson, historiker

Vilka är dessa medarbetare med nästan total anställningstrygghet på SVT, SR och Kunskapskanalen och med nästan total genomslagskraft?

  • Vilken utbildning har de,
  • vilken fortbildning får de,
  • vilka språk talar de,
  • vilken litteratur läser de,
  • vilka partier sympatiserar de med och
  • vilken betydelse har dessa sympatier för deras yrkesutövning?

Kent Asp, professor i journalistik vid Göteborg universitet, har undersökt detta. Av samtliga (1285) undersökta journalisters utbildning hade 39% journalisthögskola, 35% annan journalistutbildning, 26% hade ingen journalistutbildning alls.

Inom public service, SVT-SR, sympatiserade 83% med V+S+Mp (sensationellt nog 53% med Mp, kvinnor mest). I landsortspressen sympatiserar 70% med dessa partier; i kvällspressen 68% och storstadsmorgonpressen 64%. Moderaterna är särskilt svaga i public service och betydligt starkare i kommersiell radio och TV och populärpress.

ArcanumSkolan 2024
  • Vilken betydelse får detta för yrkesutövningen?
  • Gör vänstersympatisörer och moderater olika bedömningar med genomslag i det som når publiken?

Dominerande redaktörer har stor makt

Forskningen ger inget entydigt svar, men det är exempelvis mycket TV-tittarna inte känner till om redaktionernas organisation och deras starka interna politiska grupptryck. Dominerande redaktörer har stor makt och inflytande över urval och vinklingar.

Ett exempel: SVTs Karin Mannberg gjorde nyligen ett uppmärksammat inslag om mordet på en 70-årig kvinna i Kil brutalt mördad av en ensamkommande 19-årig afghansk man. Vinklingen var att det var synd om unga afghaner som nu var rädda.

Det finns redaktörer som suttit och valt och utformat sändningarna i upp emot tre decennier. Anonyma för oss alla som får vår Sverige- och världsbild presenterad.

Vem har undersökt om och hur all denna makt korrumperar?

Självklart finns det högutbildad personal, men också skrämmande många med låg utbildning, dåliga omvärldskunskaper, usla språkkunskaper och en i det närmaste total avsaknad av vidareutbildning inom journalistiken.

Hårt styrda TV-debatter för att vidmakthålla godkända PK-positioner

Det finns en anledning till att SVT tillhör de medier som i dissidentkretsar kallas för ”gammelmedia”. Anledningen ser vi hur debatter läggs upp. De är hårt styrda och nästan alltid av en PK-lojal samtalsledande journalist, utan djupare kunskaper i debattfrågan och  ständigt irriterande avbrytande. Sällan får debattören komma till sin rätt, av rädsla för att straffa ut sig, hoppande som en stenget mellan godkända PK-positioner för att inte säga något utanför den  trånga ”åsiktskorridoren” och falla handlöst ner från den moraliska högplatån.


Alternativet till ”gammelmedia”, det som skrämmer journalister mer än något annat är de nyhetsmedia, bloggar och former för politisk dialog som växer lavinartat på nätet och som rör sig utanför både PK-vansinnet och diverse åsiktskorridorer och som ofta beskylls för ”fake news” och ”hate speech”.


Att det finns en marknad för denna form av intellektualism visas av det stora antalet nedladdningar som på kort tid kan bli långt fler än de konsumenter som samlas framför TV:n eller som läser morgontidningarna, men majoriteten av svenskarna hämtar fortfarande sin samhällsinformation från PK-media.

Swisha Christer NilssonAtt journalistkåren inte förmår att ta ett steg tillbaka från sitt tyckande och i stället ägna all sin kraft åt att kritiskt granska den kanske svagaste politikerkår vi någonsin haft – är farligt för Sverige, farligt för den ökande misstron mot nyhetsförmedlingen. Det är farligt för ett ökande förakt för politiker som låter sig styras av media.

Dagens citat lånas från Jens Ganman, fristående journalist, författare och musiker:

“Sverige genomgår nu en psykos. Värst drabbade: journalister och politiker. Inom dessa skrån tävlar man om vem som skickligast kan undvika att beskriva verkligheten som den är.”

 Text: Christer Nilsson, historiker

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq