Historiker: Vi måste inte hoppa som stengetter mellan godkända PK-positioner

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 21 juli 2019
- Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson är trött på godkända PK-positioner - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

DEBATT. Är det dags att införa varudeklarationer på journalister? Åtminstone när det gäller de skattefinansierade på public service då svenska folket nu får betala drygt 8,5 miljarder kronor i skattehöjning sedan TV-avgiften slopats. 

 Text: Christer Nilsson, historiker

Vilka är dessa medarbetare med nästan total anställningstrygghet på SVT, SR och Kunskapskanalen och med nästan total genomslagskraft?

 • Vilken utbildning har de,
 • vilken fortbildning får de,
 • vilka språk talar de,
 • vilken litteratur läser de,
 • vilka partier sympatiserar de med och
 • vilken betydelse har dessa sympatier för deras yrkesutövning?

Kent Asp, professor i journalistik vid Göteborg universitet, har undersökt detta. Av samtliga (1285) undersökta journalisters utbildning hade 39% journalisthögskola, 35% annan journalistutbildning, 26% hade ingen journalistutbildning alls.

Inom public service, SVT-SR, sympatiserade 83% med V+S+Mp (sensationellt nog 53% med Mp, kvinnor mest). I landsortspressen sympatiserar 70% med dessa partier; i kvällspressen 68% och storstadsmorgonpressen 64%. Moderaterna är särskilt svaga i public service och betydligt starkare i kommersiell radio och TV och populärpress.

 • Vilken betydelse får detta för yrkesutövningen?
 • Gör vänstersympatisörer och moderater olika bedömningar med genomslag i det som når publiken?

Dominerande redaktörer har stor makt

Forskningen ger inget entydigt svar, men det är exempelvis mycket TV-tittarna inte känner till om redaktionernas organisation och deras starka interna politiska grupptryck. Dominerande redaktörer har stor makt och inflytande över urval och vinklingar.

Ett exempel: SVTs Karin Mannberg gjorde nyligen ett uppmärksammat inslag om mordet på en 70-årig kvinna i Kil brutalt mördad av en ensamkommande 19-årig afghansk man. Vinklingen var att det var synd om unga afghaner som nu var rädda.

Det finns redaktörer som suttit och valt och utformat sändningarna i upp emot tre decennier. Anonyma för oss alla som får vår Sverige- och världsbild presenterad.

Vem har undersökt om och hur all denna makt korrumperar?

Självklart finns det högutbildad personal, men också skrämmande många med låg utbildning, dåliga omvärldskunskaper, usla språkkunskaper och en i det närmaste total avsaknad av vidareutbildning inom journalistiken.

Hårt styrda TV-debatter för att vidmakthålla godkända PK-positioner

Det finns en anledning till att SVT tillhör de medier som i dissidentkretsar kallas för ”gammelmedia”. Anledningen ser vi hur debatter läggs upp. De är hårt styrda och nästan alltid av en PK-lojal samtalsledande journalist, utan djupare kunskaper i debattfrågan och  ständigt irriterande avbrytande. Sällan får debattören komma till sin rätt, av rädsla för att straffa ut sig, hoppande som en stenget mellan godkända PK-positioner för att inte säga något utanför den  trånga ”åsiktskorridoren” och falla handlöst ner från den moraliska högplatån.


Alternativet till ”gammelmedia”, det som skrämmer journalister mer än något annat är de nyhetsmedia, bloggar och former för politisk dialog som växer lavinartat på nätet och som rör sig utanför både PK-vansinnet och diverse åsiktskorridorer och som ofta beskylls för ”fake news” och ”hate speech”.


Att det finns en marknad för denna form av intellektualism visas av det stora antalet nedladdningar som på kort tid kan bli långt fler än de konsumenter som samlas framför TV:n eller som läser morgontidningarna, men majoriteten av svenskarna hämtar fortfarande sin samhällsinformation från PK-media.

Swisha Christer NilssonAtt journalistkåren inte förmår att ta ett steg tillbaka från sitt tyckande och i stället ägna all sin kraft åt att kritiskt granska den kanske svagaste politikerkår vi någonsin haft – är farligt för Sverige, farligt för den ökande misstron mot nyhetsförmedlingen. Det är farligt för ett ökande förakt för politiker som låter sig styras av media.

Dagens citat lånas från Jens Ganman, fristående journalist, författare och musiker:

“Sverige genomgår nu en psykos. Värst drabbade: journalister och politiker. Inom dessa skrån tävlar man om vem som skickligast kan undvika att beskriva verkligheten som den är.”

 Text: Christer Nilsson, historiker

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Vi ska tydligen bytas ut mot invandrare. Vart ska då svenskarna ta vägen?
  Någon som tar hand om oss eller anvisar mark eller land för oss att bo på. Skulle inte tro det. Några högt utbildade tekniker är väl gångbara överallt men resten? Godnatt eller är är det goddag nya underbara globala värld?

 • Tack författaren och Ulf för klara ord. För den som har varit med om DDR´s svarta kanal jämfört med den då av usa influerat westinformation har inte svårt att se vad som händer i Sverige. Det som egentligen sker är ett smyginförande av elitens agenda som går helt i linje med vad Sverige producerar. Ännu har befolkningen inte detta klart för sig , för de som inte har förstod är elitens agenda införandet av världs kommunism, man har misslyckats i gamla sovjet och lärt sig av misstaget, nu startar man med en light modell som senare blir allt tyngre.Synd att så få lär sig av historien. Nu har vi också moderna tider och inte början av 1900 talet så det blir mer teknokratiskt, men det spirituella innehållet är likadant. Även om alla skulle sluta att titta på TV skulle vi ändå få betala TV avgiften i form av skatt och mer lär det komma. Det ända som hjälper är att sätta ned foten ordentligt och inte spela med.

 • Mycket bra och upplysande artikel Christer. Tack!

  Du pekar på ett tydligt sätt på flera av orsakerna till att gammelmedierna inte går att lita på, och därför borde bojkottas av alla, såsom jag skrev i min senaste artikel här på NV.

  • Tänk om vi kunde skola om de skanderande vänster-feministerna till att stå framför TV-huset brölande, idisslande orden:

   “Tag-av-daga-Pravda-TV!”
   “Tag-av-daga-Pravda-TV!”
   o.s.v.

 • Bra Christer Nilsson, nu närmar vi oss pudelns kärna; att det är MSM som har den mest synbara skulden till att vi har lämnat demokratin bakom oss, härstädes. Journalister bestämmer dock inte vad som får skrivas. Det gör ägarna. För 50 år sedan kunde man associera en dagstidning med ett politiskt parti. Då existerade en viss styrkebalans mellan dagstidningarna, där visserligen Bonnierpressen med DN och Expressen var de största drakarna och knutet till Folkpartiet, som därigenom fick en utomordentligt bra schuss framåt. Numera har ju Bonniers tidningar en bra nära monopolställning, särskilt som de ju nu även äger TV-kanaler. Fast det synes inte ha gynnat Liberalerna, Folkpartiets nya namn. På Bertil Ohlins tid var deras väljarstöd bortåt 25 procent; nu en tjugofemte del (4%). Bonniers tidningar har radikaliserats, vänstervridits hårt och skaffat sig en position som mest invandringsvänlig bland MSM. Inte förty var det i DN som svenskarnas förste och värste fiende bereddes spaltmetrar, alltså förintelseöverlevaren David Schwarz, som 1975 lyckades få sossarna att göra om Sverige till ett multikulturellt lyckorike genom riksdagsproposition 1975:2, undertecknad av Olof Palme och Anna-Greta Leijon.
  Om det för 50 år sedan var kallt krig och månfärder som gällde, så var det likväl i flera avseenden en lugn tid och ett Folkhem-Sverige påstods ha blivit vår lott.
  Det kalla kriget tog slut, för att istället ersättas av den vidriga tid som kallas “the War on Terror”, i tid och rum helt odefinierat. Från 9/11 blev vi en feministisk bolsjevik diktatur. Vah, säger några! De’ kan inte va’ sant! Yttrande- och tryckfriheten togs ifrån oss och MSM mörkar och ljuger om de verkligt väsentliga händelserna och frågorna. Propagandakampanjer översköljs vi med från inte minst statliga SR och SVT. Stalinfasoner, således. Diktatur! En överhetsagenda predikas 24/7: Klimatlögn, Rysskräck, Putin-hat, Flyktingsnyft, Lögnaktiga förklaringar av världshändelserna särskilt beträffande 9/11, Trump-hat; Genomfalsk påstådd humanism och snällism, förintelseöverdrifter, Hets mot de tyska folken, historielögner ad nauseam.
  Den segrande anglo-amerikansk-sionistiska sfärens strävan till en monopolär, ny världsordning där uppenbarligen agenda 2030 skall göra 99 procent av klotets överlevade från WWIII till slavarbetare, pratas det inte om, naturligtvis. Det finns dokumenterat sedan länge i bl a i “Protokollet”, men varför inte enbart nöja sig med det som godkändes i december förra året i Riksdan’: UN Compact Migration Agreement. Helt utan folkets hörande, godkände landsförrädarna i riksdan’ denna dödsdom på oss folksvenskar. Det som våra förfäder skapat under stort slit och släp kommer våra barn och barnbarn bli fråntagna, för att “ersättas” av tiotals miljoner underutvecklade, icke-europeiska folkslag. Vem de skyldiga äro vet vi, då de själva har erkänt det och samtidigt uttryckt oro över att de själva kommer bli illa sedda. Tja, är DET så konstigt?

   • Tack Öystein. Hoppas att fler läser och tar till sig budskapet (och låter bli att skjuta på budbäraren). Det gäller bara att “connect the dots”, se sammanhangen; skaffa sig “tidslinjaler”!
    Den engelsktalande världen, som är helt i klorna (sedan 1917, alltså Balfour deklarationen) på en sionistisk kabal, har i Sverige efter VKII fått ett oförtjänt gott rykte p g a deras stora skicklighet inom Propagandan, den vetenskapliga tekniken att forma och manipulera folkets åsikter åt ett önskat håll. Läromästaren var ju som bekant Edward Bernays (1891-1995), som under VKI, tillsammans med Walter Lippmann ingick i U.S. Committee on Public Information, CPI. Deras budskap var bl a att sälja Amerikas inträde i kriget på Ententens sida med slogans som “Make the World Safe for Democracy. Amerikanska folket ville ju inte blanda sig i Europas skitiga affärer. Men de stora Wall Street bankirerna, som 1913 hade lyckats med att manipulera fram privatbanken Federal Reserve Bank och utrustad med ensamrätt att trycka dollarsedlar, avgick med segern. I april 1917 gick USA in i kriget och i oktober kom ryska revolutionen, som betalades av samma banker.
    Edward Bernays var kusin till både Sigmund Freud, som till dennes hustru (?). 1928 gav han ut boken “Propaganda”, vars inledningskapitel heter “Organizing Chaos”, för att fortsätta med orden “The Conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in a democratic society. Those who manipulate this unseen mechanism of society constitute an invisible government government which is the true ruling power of our country”.
    Något att suga på!

  • Mitt i prick, Ulf Claréus. Det stora flertalet är dessvärre alltför hjärntvättade för att begripa att folkutbytespolicyn har inspirerats av en “obefintlig” kraft.

 • Bra. Och mycket bra slutkläm!
  Lägger Karin Malmberg från SVT på minnet som värsta pk-are med “synd om Afganer”.

  • Stenb, du nämner Karin Malmberg vid SVT, hon heter Karin Mannberg och jobbar vid SVT i Karlstad. Hon är en ganska trevlig kvinna men ack så politiskt korrekt.

   Jag har tidigare hjälpt några äldre och deras anhöriga med att i sina egna förhyrda lägenheter sätta upp webkameror för att kunna kolla så att gamlingarna har det bra och får den vård och omsorg de enligt svensk lag har rätt till. En kameraövervakning som mobiliserade hela fackförenings Sverige med Kommunal i främsta ledet skulle det visa sig.

   Självklart hade jag lagen på de äldre och deras anhörigas sida, men självklart tyckte inte vare sig Kommunal och Karlstad kommun att det skulle spela någon roll. I bästa samförstånd hävdade de båda att kamerorna skulle tas ned alternativt täckas över.

   De anhöriga hade då lyckats snappa upp att jag fört en liknande kamp mot Sundsvalls kommun, och där tvingats till domstolsförfarande osv. för att slå tillbaka mot samma lagöverträdelser som Karlstad nu var på väg att trumfa igenom.

   Så när SVT lokalt i Karlstad skulle göra ett reportage så hänvisades Karin Mannberg till mig som ombud för den gamle mannen och hans anhöriga. Karin Mannberg kunde inte riktigt acceptera att hon inte fick prata med de anhöriga själva utan hon ondgjorde sig över att behöva prata med mig.

   Självklart därför att hon ju hade tagit reda på mer om min egen kamp mot Sundsvalls kommun, dvs hon skulle nu sannolikt inte kunna vinkla reportaget som hon tänkt sig.

   Nåja, hon tvingades ju genomföra intervjun med mig och jag kunde se hennes reaktioner när jag i regional SVT inte vek ned mig och att jag påpekade att detta inte var en arbetsmiljöfråga då kamerövervakningslagen reglerade detta område, inte arbetsmiljölagarna.

   Beslutsamheten inom SVT vet dock att finna på råd för att försöka krossa mina ståndpunkter till förmån för Kommunals tolkningar, jag blev därför inbjuden SVT:s morgonsoffa i Stockholm ett par dagar efter intervjun i Karlstad.

   SVT:s plan var att låta mig debattera detta med Kommunals chefsförhandlare, jag skulle tillintetgöras och förnedras på bästa sändningstid.

   Tyvärr gick det inte som SVT:s programmakare tänkt sig, jag lyckades punktera argumentationen från Kommunals representant så till den grad att jag fick eldunderstöd av de båda programledarna vilka insåg SVT:s misstag att försöka få mig i brygga.

   Att själv från insidan ha sett hur kolossalt partiska SVT är har gjort mig till en ständig kritiker av SVT och övriga MSM-medier.

   Tyvärr är inte SVT:s gamla klipp tillgängliga men här kommer i alla fal en länk att läsa.

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/alvar-95-overvakas-av-kameror

 • Tack för nyttigt klargörande med stöd av Kent Asps undersökning.
  Tänker på “Kaka söker maka,” när jag läste “…….Självklart finns det högutbildad personal, men också skrämmande många med låg utbildning, dåliga omvärldskunskaper, usla språkkunskaper och en i det närmaste total avsaknad av vidareutbildning inom journalistiken…” Journalistiken kan bytas ut mot historia/samhällskunskap, när det handlar om politiker.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *