Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Forskning: Är du över 50 och vill ha en hjärna som en 25-åring? Gör detta!

publicerad 28 juli 2019
- TV Hälsa
Meditation. Foto: Shahariar Lenin
Meditation. Foto: Shahariar Lenin
Meditation. Foto: Shahariar Lenin. Licens: Pixabay.com (free use)

HJÄRNHÄLSA. Personer över 50 år som utövar meditation minst 15 minuter per dag, har lika mycket grå substans i hjärnan som 25-åringar, enligt studie. Efter endast åtta veckors meditationsträning kunde forskarna se en förtjockning i flera delar av hjärnan.

Text: Sanja R. Juric | Bild: meditation. Foto: Shahariar Lenin. Licens: Pixabay.com (free use)

Sara Lazar, forskare inom neurovetenskap, från Mass General och Harvard Medical School, har kommit fram till att personer som utövar meditation i minst 15 minuter per dag, har mer grå substans i samband med beslutsfattande och arbetsminne, än personer som låter bli.

Stress, ålder och miljö är endast några av orsakerna som gör att prefrontala cortexkrymper med stigande ålder. 50-åringarna i studien som mediterade dagligen, verkade inte beröras i samma utsträckning. Även om personerna i fråga skulle meditera 40 minuter, men gjorde det i snitt 27 minuter per dag, så har andra studier visat på positiva förändringar i hjärnan redan efter 15 minuter meditation per dag.

Läs hela artikeln i TV Helse


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Meditation