Forskning: Är du över 50 och vill ha en hjärna som en 25-åring? Gör detta!

4
Meditation. Foto: Shahariar Lenin
Meditation. Foto: Shahariar Lenin. Licens: Pixabay.com (free use)

HJÄRNHÄLSA. Personer över 50 år som utövar meditation minst 15 minuter per dag, har lika mycket grå substans i hjärnan som 25-åringar, enligt studie. Efter endast åtta veckors meditationsträning kunde forskarna se en förtjockning i flera delar av hjärnan.

Text: Sanja R. Juric | Bild: meditation. Foto: Shahariar Lenin. Licens: Pixabay.com (free use)

Sara Lazar, forskare inom neurovetenskap, från Mass General och Harvard Medical School, har kommit fram till att personer som utövar meditation i minst 15 minuter per dag, har mer grå substans i samband med beslutsfattande och arbetsminne, än personer som låter bli.

Stress, ålder och miljö är endast några av orsakerna som gör att prefrontala cortexkrymper med stigande ålder. 50-åringarna i studien som mediterade dagligen, verkade inte beröras i samma utsträckning. Även om personerna i fråga skulle meditera 40 minuter, men gjorde det i snitt 27 minuter per dag, så har andra studier visat på positiva förändringar i hjärnan redan efter 15 minuter meditation per dag.

Läs hela artikeln i TV Helse

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Fiskargubben
Fiskargubben
Gäst
29 juli 2019 kl 21:57

Jag mediterar inte, jag funderar flera timmar varje dag på Guds Ord och vad Han gör. Har din hjärna tjocknat? Ja, jag har börjat glömma och stava fel, men insikterna kommer och andra tar över stafettpinnen.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
29 juli 2019 kl 11:55

Problemet med inkompetens är att den är svår att förstå. John Cleese förklarar det hela väl i videon “Stupidity”

Alltså måste man ha gjort meditation under en lite längre tid för att kunna förstå dess effekt, eller ha utbildning om saken, ex. som neurovetenskapare, annars är man alltså inkompetent på området.

Tege Tornvall
Tege Tornvall
Gäst
29 juli 2019 kl 11:15

Liknande effekt bör rimligen all aktiv tankeverksamhet ha. Sluta att passivt matas med intryck och börja tänka aktivt. i stället!

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Tege Tornvall
29 juli 2019 kl 11:27

Klokt talat!

[Kom ihåg att inte använda kommentarsfältet som en chat. Korta tillrop raderas. No hard feelings. / red]