Österrike vill införa totalförbjud mot glyfosat

publicerad 6 juli 2019
- TV Hälsa
Roundup - Produktfoto
Roundup - Produktfoto
Roundup – Produktfoto

Ännu ett rejält bakslag för Bayer-Monsanto när en majoritet i Österrikes parlament röstade för ett totaltförbud mot glyfosat under tisdagen. Det ekologiska jordbruket i landet ligger på 23%, enligt EU-mätningar från 2017, vilket är långt över EU:s genomsnitt på 7%.

Glyfosat är det vanligaste kemiska ämnet i Bayer-Monsantos bekämpningsmedel Roundup. Företaget har de senaste åren dömts att betala enorma belopp i skadestånd. EU utgick från företagets egen forskning som visade på att den kemiska komponenten inte var cancerframkallande, när de godkände ämnet fram till 2022.

Världshälsoorganisationen, WHO:s omfattande studie visade något helt annat. De valde att klassa glyfosat som mest sannolikt cancerframkallande under 2015. En våg av stämningar följde efter WHO:s beslut…

Läs hela artikeln i TV helse


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Glyfosat