Tillsatsämnen som E280 i maten misstänkts orsaka autism

1

Professor emeritus i medicinsk mikrobiologisk ekologi Tore Midtvedt vid Karolinska Institutet i Stockholm varnar att tillsatsämnen i maten kan ha en bidragande orsak till autism. Han var en av de första som fick upp ögonen för ny kunskap som visar hur viktig tarmfloran är för hälsan. 

Tore Midtvedt - Pressfoto
Tore Midtvedt – Pressfoto: Researchgate.net

När Midtvedt började arbeta som forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm 1963, hamnade han i en forskningsmiljö med Nobelprisvinnande biokemister som forskat på tarmsubstanser från kroppen. Forskningen visade att substanserna från kroppen förändrades när de kom ut i gallan och mötte tarmbakterierna och sedan gick tillbaka i kroppen. Detta börjar nu accepteras på grund av nya och bättre forskningsmetoder.

Tore Midtvedt berättar att många av våra västerländska, industrialiserade sjukdomar kan bero på tarmbakterier som är i obalans, vilket i sin tur kan bero på kostfaktorer. Han påpekar att tillsatser i maten talar för en ökning av störningar i tarmfloran, som i sin tur har kopplingar till många sjukdomar, bland annat autism.

En av de tillsatser han hänvisar till finns i många livsmedel och kallas propionsyra, en snabbt växande industri. Propionsyra är en organisk syra tillverkad av tarmbakterier. Den här syran är ett konserveringsmedel (E280) och tillsätts i olika livsmedel för att förhindra tillväxt av bland annat mögel, svampar och bakterier.

Man har gjort försök med råttor som fått E280. De ändrade beteende och uppförde sig som autister efter att ha fått mycket små mängder av av ämnet.

Läs hela artikeln i TV Helse

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Birgit Sjölander
Birgit Sjölander
Gäst
18 juli 2019 kl 16:51

Tack för artikeln, lite sent kanske? Hur vore det om vi börjar äter igen naturliga födoämnen utan några som helst tillsatser? Vissa länder har klarat av detta ( Bhutan).