Vem konsumerar fortfarande mainstream-medier?

publicerad 10 juli 2019
- av NewsVoice
Public Service och Mainstream-medier
Debatt om svensk public service. Montage: NewsVoice
Debatt om svensk public service. Montage: NewsVoice

DEBATT. Vi matas genom mainstream-medier idag med så mycket ointressanta och vilseledande nyheter att var och en borde ställa sig frågan: varför bryr jag mig om dessa nyhetsmedier överhuvudtaget? Att försöka få dessa medier att övergå till information som är kritiskt granskande och icke färgade av politiska budskap är svårt. Det effektivaste sättet att kollektivt tvinga fram trovärdig nyhetsrapportering är att bestämma sig för att helt upphöra med att se och läsa fördummande rapportering.

Text: Öystein Rönne | Bild överst: Även de stora gammelmedierna kämpar för att bevara sin populäritet. Foto: Holger Ellgaard. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Jag skall erkänna att jag själv ”syndar” lite, och ibland går in på olika gammelmedier på webben, men syftet att hålla mig själv ajour med hur mediabedrägeriet utvecklar sig. Dock har jag sedan ett par år tillbaka helt upphört med att se någon form av nyhetsprogram eller temaprogram på TV. Jag prenumererar inte heller på någon dagstidning.

Endast genom att bojkotta dessa bedrägliga gammelmedier kan vi som medborgare få till en ändring och därigenom ”tvinga” fram en journalistik värd namnet.

Redan idag tycker jag att man börjar se en försiktig förskjutning av nyhetsflödet, innebärande att mainstream-medier ibland tar in artiklar som framför alternativa uppfattningar och kritik av den politiskt korrekta och ofta bedrägliga uppfattningen.


Den politiskt korrekta uppfattningen har oftast antingen en agenda eller är helt enkelt ett bekvämt och kostnadsbesparande sätt att få ihop en snabb nyhetsrapportering. Offren är alla de medborgare som tar del av detta och tror på det.


Rubriksättning

Ett av alla fula knep man flitigt använder sig av är att sätta orealistiskt dramatiska rubriker på något som egentligen inte alls är särskilt dramatiskt. Tex gäller detta väder och klimatrapporteringen. Där kan vi se uttryck och rubriker som: snösmocka från Ryssland, regnsmällar, ökenvärme från Afrika, paniköversvämning, polarkyla lamslår landet etc. Allt är såklart kraftigt överdrivet i syfte att sälja lösnummer, men som också skapar ångest hos många i folket.

Det finns ingen anledning att använda kraftuttryck, då vädret i alla tider har varit växlande. Det vet man och det vet även meteorologerna, men såklart, det säljer inte lösnummer. Däremot skapar det för många helt onödig oro.

Reportagen som alltid misslyckas i mainstream-medier

En del andra områden där MSM missbrukar sitt ansvar som opartisk och kritiskt granskande nyhetsförmedlare är exempelvis:

  • Kriminaliteten. De flesta vet att statistiken från BRÅ ofta är politiska beställningsverk i syfte att dölja hur det egentligen förhåller sig.
  • Det sk klimathotet. Detta är kanske det största av alla bedrägerier just nu. De som själva läst på vet att det inte finns något skenande i klimatet som orsakas av människan. Klimatet går i cykler, och har så alltid gjort. MSM har dock nästan utan undantag anslutit sig till idén att skrämma upp folket och skapa den nya folksjukdomen ”klimatångest”.
  • Vård och omsorg. Detta är verkligen ett katastrofalt eftersatt område, men genom MSM:s val att oftast avstå att ge den korrekta bilden, har politikerna med viss framgång fått många att tro att det i stora drag ser bra ut (dvs deras politik är bra).
  • Migrationen. Detta område är nog det där MSM har släpat sig ner i det djupaste av alla journalistiska träsk. Den främsta orsaken är troligen att våra makthavare, med uppenbar framgång, lyckats att stigmatisera hela folket (inklusive media) genom att mot sitt eget folk använda uttryck som: rasist, nazist, främlingsfientlig, värdegrund (suck, vilket fördummande ord).

Återigen vill man skrämma upp folket, som en metod att hålla det kvar kuvat. Idag är det nog värre att bli anklagad för att vara rasist än att anklagas för att vara grovt kriminell. Listan kan såklart göras mycket längre.

Nya nätmedier etableras och puttar mainstream-medier nedåt i rankning

Men kan man verkligen sluta att följa MSM:s nyhetsflöde? Hur skall man då få veta vad som sker? Ingen anledning till oro.Det finns idag många alternativa och trovärdigare kanaler på Internet som håller en mycket högre journalistisk kvalitet. Nedan bifogar jag länkar till en del av dessa.

Similiarweb.com test av några svenska medier den 10 juli 2019
Rankningsjämförelser av några svenska medier den 10 juli 2019 - Källa: Similarweb.com Samhällsnytt och Nyheter Idag har gått om Corren, Hela Hälsingland och Uppsala Nya Tidning.

Säg till dig själv: jag tänker inte längre bidra till denna förljugna och censurerade rapportering som idag sker genom MSM (alltså de större dagstidningarna samt SVT, TV4, SR mfl). Välj i stället de alternativa kanaler som finns på internet. Bara på detta sätt kan vi vända den svenska journalismens kräftgång inom MSM.

Nedan följer tips på bara några av alla olika forum för en mer sanningsenlig nyhetsrapportering och fördjupade reportage mm som finns på internet. Det finns oerhört många fler, särskilt när man tar med alla bloggar, alltså sådana bloggar som inte bara tar upp vad som är den bästa "läpp-fillern".

Om vi dessutom spanar ut över världen så finns bara hur mycket som helst av mycket intressanta och upplysande och fria kanaler.

Du som ännu inte gör detta, slopa bion, och ta dig istället tid att surfa runt och upptäck hur mycket intressant och trovärdigt som verkligen finns där ute, riktig journalistik där man vågar ifrågasätta och rotar fram relevanta källfakta. Och framförallt, stäng av TV:n, och avsluta alla eventuella prenumerationer på dagstidningar!

Beträffande det sk klimathotet explicit, kan jag rekommendera följande sajter:

Observera att detta bara är ett litet axplock. Listan kan göras hur lång som helst. Gå nu ut och leta upp just dina favoriter.

Några tips: Kolla upp vem som driver/äger kanalen eller bloggen och hur den finansieras. Om detta inte anges på ett tydligt sätt, var då misstänksam. Det finns ju ingen orsak att gå från en hjärntvätt till en annan. Var dock nyfiken och kolla såklart gärna igenom innehållet först.

Om du inte redan besöker dem sätt på dig de nyfikna men också kritiska glasögonen innan du ger dig ut på oceanen av information och kunskap. Glöm inte att också leta efter källfakta. Tomma påståenden med hänvisning till någon eventuell tidningsartikel är inte värt något om inte trovärdig källa finns.

Text: Öystein Rönne