Astma kan lätt blandas ihop med diagnosen EILO

3
Astma. Foto: MV. Licens: Flickr.com
Astma. Foto: MV. Licens: Flickr.com

Över 80,000 norska barn fick recept på astmamediciner under år 2017, men var det vettigt att de fick dessa? Forskare som arbetar med det mer okända andningsproblemet EILO är oroliga över att många av de som medicineras är feldiagnosticerade.

Text: Berit Kvifte, TV Helse

EILO är en förkortning för “Exercise Induced Laryngeal Obstruction” och de som har den diagnosen, upplever att strupen stängs antingen helt eller delvis vid fysisk ansträngning. Tillståndet är ofarligt, men upplevs som väldigt skrämmande.


Skillnaden mellan astma och EILO är att astmatiker ofta har problem med att andas ut, medan de med EILO kämpar med att andas in.


Hege Clemm. Pressfoto från Researchgate.net
Hege Clemm. Pressfoto från Researchgate.net

Man ska inte bortse från att många med astmadiagnoser egentligen har EILO och vid Barn- och ungdomskliniken vid Haukeland universitetssjukhus i Norge, utreds nu ett antal barn och ungdomar för den här diagnosen.

Överläkare Hege Clemm berättar för forskning.no att många inte känner till att de kan få hjälp med att ställa rätt diagnos. Överläkaren uppskattar att 80–90 procent av de som utreds har använt astmamediciner och att upp till 70 procent inte behöver dem. Astmamediciner fungerar inte vid EILO.

Läs hela artikeln i TV Helse


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
Prenumerera
Notify of
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Anders Wiman
Gäst
25 augusti 2019 kl 10:33

Astma är ju en psykosomatisk sjukdom. Psyke kan härledas till själen, anden, dig själv. Somatisk härledes till kroppslig. Alltså, psyket, du själv påverkar kroppen. Detta beror på tidigare upplevelser där ditt medvetna sinne inte var medvetet. Det är dessa tillfällen som orsakar våra psykosomatiska sjukdomar. Och det är detta fenomen som Big Pharma gör sina stora förtjänster på. Om någon kan knäcka denna nöt så ska denna person förtalas, misskrediteras, förlöjligas och tillintetgöras. Alltså, att avlägsna denna psykosomatiska sjukdom så att patienten blir fri från sin sjukdom är straffbart i vissa länder, stater. En patient som tillfrisknar är ju lika med inga inkomster för Big Pharma, så därför bekämpas denna teknologi med alla medel.

SasjaL
Gäst
24 augusti 2019 kl 16:06

Fick under mitten av 1980-talet som tonåring diagnos på tre olika former av astma – allergisk, icke-allergisk och ansträngningsutlöst. Alla med svårigheter att andas in, men inte ut. Provocerande tester gällde naturligtvis. Den förstnämnde ‘växte’ bort, troligen pga återkommande lätt exponering av de ämnen jag reagerade på, vilket används som en behandlingsform. Den sistnämnde tränade jag bort, genom tröskelträning. Diagnostiseringen av denna var svår, då jag hade hög lungkapacitét utan att träna nämnvärt. Fick därför genomföra den fysiska stresstesten flera gånger. Kvar har jag den icke-allergiska formen.

I artikeln nämns att astmamedicin är vanlig bland idrottare, vilket är intressant. Dels är dessa mediciner (eg. symptomhämmare) klassade som doping i de flesta idrotter och för en helt frisk person har medicinen enbart en psykologisk effekt (placebo, normala luftrör kan inte expandera med hjälp av medicinen) och ger som mest biverkningar typ hjärtklappning och hög puls (har testat själv, när jag har varit helt symptomfri).

Mayne Sundewall Hopkins
Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
23 augusti 2019 kl 16:33

Enligt TCM* behöver njurarna stöd vid problem med in-andning och om man har problem med att andas ut är det lungorna som behöver behandlas (med akupunktur, homeopati, örter, rätt kost etc.). Kanske kan EILO helt enkelt delvis bero på vätskebrist – rent vatten ska det förstås vara.
*Traditional Chinese Medicine