D-vitamintillskott hjälper mot astma

publicerad 2 augusti 2019
- av TV Hälsa
Astma. Foto: MV. Licens: Flickr.com
Astma. Foto: MV. Licens: Flickr.com
Astma. Foto: MV. Licens: Flickr.com

Även om inte alla studier stöder att D-vitamintillskott hjälper mot astma, gör de flesta det. D-vitamintillskott är ett tryggt val. Ingen har dött av D-vitaminförgiftning under de senaste 15 åren, men mer än 45,000 amerikaner har dött av astma under de samma period.

Text: Birthe Storaker

Om du eller ditt barn har astma, bör du ta tillräckliga doser av D-vitamin, eftersom det finns så mycket vetenskaplig dokumentation på att det hjälper, skriver Vitamin D Council. Dokumentationen som styrker att det hjälper barn är mer signifikant än för vuxna, men både barn och vuxna med astma bör ta tillräckliga dagliga doser av D-vitamin.

Barn svarar ofta inom några månader på en D-vitaminbehandling, men det kan ta flera år för vuxna. Det är viktigt att astmatiker tar tillräckligt hög dos, eftersom doser på 1000 eller 2000 IU (IU = IE, Internationella enheter) per dag inte ger tillräckligt bra terapeutisk effekt. 2 000 IU är lika med 50 mcg vilket oftast är den måttenhet man använder i Norge när man köper D-vitamin.

Läs hela artikeln i TV Helse