Dorian – Snart träffas Florida av mycket farlig orkan

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 augusti 2019
- NewsVoice redaktion
Orkanen Dorian. Foto: CNN, 30 augusti 2019

CNN rapporterar att Florida förbereder sig för en mycket stor orkan som kommer att träffa landmassan på måndag. Orkanen Dorian har snart en styrka på nivå fyra på en femgradig skala.

USA drabbas varje år av dessa stormar och det finns mycket lite allmänheten kan göra annat än att spika skivor över fönstren, låsa alla dörrar och sedan lämna staden.

Även om tornados förlorar i styrka när de når land sker de flesta skador på grund av vattenmassorna som dras upp och in över land. Det blir översvämningar. Källare och bottenvåninggar vattenfylls. I trähusen sugs vatten upp i väggarna. Möglet blir en sekundär effekt.

När tornadon Katrina drabbade USA sydkust hade de flesta villaägare försäkringar mot stormskador, men många hade missat att även försäkra sig mot vattenskador. Det gjorde att husägare hamnade i personlig konkurs eftersom försäkringsbolagen vägrade betala ut pengar för vattenskadorna.

Förväntad stormstyrka ligger på runt 210 km/timme när Dorian når Floridas kust.

Text: NewsVoice | Bild: Orkanen Dorian. Foto: CNN, 30 augusti 2019

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq