Dorian – Snart träffas Florida av mycket farlig orkan

2

CNN rapporterar att Florida förbereder sig för en mycket stor orkan som kommer att träffa landmassan på måndag. Orkanen Dorian har snart en styrka på nivå fyra på en femgradig skala.

USA drabbas varje år av dessa stormar och det finns mycket lite allmänheten kan göra annat än att spika skivor över fönstren, låsa alla dörrar och sedan lämna staden.

Även om tornados förlorar i styrka när de når land sker de flesta skador på grund av vattenmassorna som dras upp och in över land. Det blir översvämningar. Källare och bottenvåninggar vattenfylls. I trähusen sugs vatten upp i väggarna. Möglet blir en sekundär effekt.

När tornadon Katrina drabbade USA sydkust hade de flesta villaägare försäkringar mot stormskador, men många hade missat att även försäkra sig mot vattenskador. Det gjorde att husägare hamnade i personlig konkurs eftersom försäkringsbolagen vägrade betala ut pengar för vattenskadorna.

Förväntad stormstyrka ligger på runt 210 km/timme när Dorian når Floridas kust.

Text: NewsVoice | Bild: Orkanen Dorian. Foto: CNN, 30 augusti 2019

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Peter Johansson
Peter Johansson
Gäst
1 september 2019 kl 21:22

Scott Creighton, på nomadiceveryman, har gjort en intressant video där han visar hur NOAA skrämmer upp befolkningen i Florida med ett “worst case scenario” så de har tömt affärerna som om det vore dagen innan julafton.
http://nomadiceveryman.blogspot.com/2019/08/hurricane-dorian-and-commodification-of.html

Göran J
Göran J
Gäst
1 september 2019 kl 19:09

Lite märklig av CNN att ta i och påstå att vindarna uppgår till 210 Kmh. För den intresserade av fakt klicka på länken nedan så kan du följa orkanen i realtid. Då detta skrivs är det söndagkväll och vad jag kan se är vindstyrkan mellan 90 – 100 Kmh.
https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-77.74,25.16,3000/loc=-76.826,26.026
Du kan fltta den lilla ringen med musen och läsa av längst ner till vänster vindriktning och vindstyrka.