Dorian – Snart träffas Florida av mycket farlig orkan

2
64

CNN rapporterar att Florida förbereder sig för en mycket stor orkan som kommer att träffa landmassan på måndag. Orkanen Dorian har snart en styrka på nivå fyra på en femgradig skala.

USA drabbas varje år av dessa stormar och det finns mycket lite allmänheten kan göra annat än att spika skivor över fönstren, låsa alla dörrar och sedan lämna staden.

Även om tornados förlorar i styrka när de når land sker de flesta skador på grund av vattenmassorna som dras upp och in över land. Det blir översvämningar. Källare och bottenvåninggar vattenfylls. I trähusen sugs vatten upp i väggarna. Möglet blir en sekundär effekt.

När tornadon Katrina drabbade USA sydkust hade de flesta villaägare försäkringar mot stormskador, men många hade missat att även försäkra sig mot vattenskador. Det gjorde att husägare hamnade i personlig konkurs eftersom försäkringsbolagen vägrade betala ut pengar för vattenskadorna.

Förväntad stormstyrka ligger på runt 210 km/timme när Dorian når Floridas kust.

Text: NewsVoice | Bild: Orkanen Dorian. Foto: CNN, 30 augusti 2019


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Lite märklig av CNN att ta i och påstå att vindarna uppgår till 210 Kmh. För den intresserade av fakt klicka på länken nedan så kan du följa orkanen i realtid. Då detta skrivs är det söndagkväll och vad jag kan se är vindstyrkan mellan 90 – 100 Kmh.
    https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-77.74,25.16,3000/loc=-76.826,26.026
    Du kan fltta den lilla ringen med musen och läsa av längst ner till vänster vindriktning och vindstyrka.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här