HBTQ – Forskning visar att det inte existerar en “gay-gen”

10
Foto: Joseph Costa. Licens: Unsplash.com (free use)
Att vara gay är inte genetiskt betingat. Foto: Joseph Costa. Licens: Unsplash.com (free use)

FORSKNING & LIVSSTIL. En ny studie visar att gener inte kan användas för att avgöra en individs sexuella läggning trots många HBTQ-aktivisters påståenden om motsatsen. Slutsatsen baseras på DNA-data från Storbritanniens UK Biobank och det amerikanska företaget 23andMe. Även data från Sverige finns med. 

Syftet med den internationella forskarinsatsen handlar om att försöka ta reda på om det finns en underliggande genetik bakom människans sexualitet. På den frågan är svaret nej, men författarna poängterar att resultaten ger starka belägg för sexuell mångfald och att man inte stödjer diskriminering baserad på sexuell preferens

Studien som inkluderade fler än 490,000 deltagare visar att människans sexualitet påverkas av en komplex blandning av genetiska och miljömässiga faktorer. Resultatet kunde replikeras med hjälp av det svenska tvillingregistret vid Karolinska Institutet.

Forskarna kan nu säga att män och kvinnors sexuella preferens påverkas av olika genetiska signaler, men den genetiska variationen hade begränsad effekt på sexuell preferens (8-25%).

Läs mer i TV Helse


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
Prenumerera
Notify of
guest
10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ulf Claréus
Gäst
2 september 2019 kl 15:18

@ HBTQ – Forskning visar att det inte existerar en “gay-gen”, enligt artikelns ingress. Ja, det visste vi väl redan, beträffande fysiskt sett normalt utvecklade vuxna män/kvinnor, som jag här håller mig exklusivt till. Homosexuellt uppträdande betingas av psykologiska faktorer, i så fall. Sex kan bedrivas på “hur många sätt som helst”, men att avla en ny människa kräver en man och en kvinna (bortom allt hokus pokus). Livets mening är, i första ansatsen, att säkerställa sitt egna och släktets fortlevnad och bestånd. Väljer man att enbart leva sitt liv inom en eller flera homosexuella ramar, så tar ju allt slut, en gång. Homosexualitet har genom historien setts med ogillande av samhället, men inte alltid, om jag förstått saken rätt. I vårt kulturområde har det accepterats utan straffbeläggande efter, säg andra världskriget, om parterna sköter sitt förehavande “snyggt”. Trots det, har från vänsterhåll försök gjorts att vinna politiska poäng genom att beskylla motparten för intolerans/prydhet mm, om dessa inte fullt ut accepterar vänsterfolkets “positiva öppna syn”. I början av 1970-talet, ungefär samtidigt som vänstern trummade hårt för fri aborträtt, öste man även på med fri homosexualitet i lagens mening, ty gamla paragrafer levde vidare på många ställen, men de användes inte (annat än mot pedofili). Ett nytt inslag var då, att det påstods att homosexuella i Tredje Riket, hade förts till koncentrationsläger och där i stor skala gasats ihjäl. Media fylldes av horror-stories och på annat håll i USA, träffades neurotiska människor för att bli botade genom att primal-skrika ut sin Ågren. Broadway satte upp teaterstycken som förkunnade att 500- till 600-tusen homosexuella hade gasats (utöver 6 miljoner judar, samt miljoner polacker och zigenare). Några år in på 1990-talet poppade homosex-debatten upp igen (liksom feminist-köret). Fast nu var den uppenbarligen bekostad av Ford Foundation och Rockefeller. Nu skulle alla orättvisor och förbud mot homosexualitet bort och likaberättigade samlevnadsformer, typ partnerskap, få samhällets fulla stöd och uppmärksamhet. Även själva begreppet utökades och konstiga förkortningar såg dagens ljus, som HBQT etc. Jovisst, snart blev “partnerskap” mellan homosexuella par en realitet, men det dröjde inte länge förrän kyrkliga äktenskap krävdes, tillika. Politikerna vågade inget annat än att hänga med i galoppen: lag som stod över Guds lag, godkändes snabbt, även av Kd. Provokationerna utökades med bl a stolta parader, där det bars på regnbågsflaggor, som dessutom nödtorftigt skylde nästan helnakna män och kvinnor, nu utökade med hen-folk (Q och T ?). Man måste… Read more »

Tommy
Tommy
Gäst
1 september 2019 kl 22:03

Sjukdom? Åt andra hållet, håller man på också, och forskar o homofobi, gillar inte ordet, men att de skulle gå att bota, med elchock och annat om man inte gilla homosexuella. Så då tycker jag nästan man rullat frågan till att Heterosexuell, som inte gilla homosexuella är sjukdom. Har ingen vetenskaplig artikel om det. Men sett detta påstående, att man skulle bota friska människor från sin Homofobi. Med några elkablar rund skallen, alltså slags ELCHOCKs TORTYRREDSKAP. Vilket jag betvivlar att det hjälper. Låter mer som Hämd begär än KÄRLEK man så Värnar om?.

Peter Johansson
Peter Johansson
Gäst
Reply to  Tommy
1 september 2019 kl 22:43

@Tommy. Bara för att man inte vill ha andra människors homofil-fetischer nedkörda i halsen har man inte någon “fobi”. Att dansa runt på gator och torg iförd i grön peruk och läderstringkalsonger eller transvestiter som pådyvlar småungar HBTQ-agendan har inget som helst med kärlek att göra. Det är en proportionellt liten grupp som har fått ett alltför stort utrymme att påtvinga majoriteten någonting som den inte har efterfrågat. Själv tycker jag att de kan glida tillbaka in i garderoben och där kan de göra precis vad de vill.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
1 september 2019 kl 20:09

Biologin har arbetat fram två kön därför det är anpassningsbart, vad gäller lite högre organismer, till snabba förändringar i omgivningen. Allt annat är rent mentalt trams.

Peter Johansson
Peter Johansson
Gäst
31 augusti 2019 kl 19:49

Tror definitivt att personliga anlag som miljömässiga faktorer spelar in. Men det som är mest avgörande är nog ett alltför normlöst samhälle som uppmuntrar människans mest degenererade sidor. Jag såg foton från någon gatubögfestival i San Francisco där de gick runt helt nakna på gatorna eller “bara” med snabeln hängande utanför byxorna. De sög av och pissade på varandra helt öppet som i en enda stor äcklig offentlig bögorgie. Från början var säkert dessa festivaler något i stil med Stockholm Pride och sen spårade det ur i ett helt skamlöst Sodom och Gomorra. Med tanke på att San Francisco ligger lite längre fram i den nedåtgående spiralen så är det väl en försmak av hur de svenska pridefestivalerna kommer “utvecklas”. Tänkte ha letat sajten och länkat till den men ska bespara er dessa foton som aldrig mer kan bli osedda.

Ulf Claréus
Gäst
31 augusti 2019 kl 16:35

1. Fysiskt sett normalt utvecklade män och kvinnor blir till övervägande andel heterosexuella. En mindre del kommer uppvisa ett homosexuellt beteende, som är psykologiskt betingat. Detta lärde jag mig i skolan.

2. “TV Helse” påstår ovan att ” ……… människans sexualitet påverkas av en komplex blandning av genetiska och miljömässiga faktorer.”

Slutsatserna i punkterna 1 och 2 är motstridiga, såvitt vi inte anser att “psykologiskt betingat” och “miljömässiga faktorer” är samma sak. Händelser som utlöser starka känslor i möten med någon annan är det som förmodligen anses kunna leda till homosexuellt beteende, fast inlärda sociala normer står väl också i skarp motsättning; håller tillbaka, alltså.
Homosexuell förförelse i ett känsligt läge, anses vara en faktor, kanske den mest frekventa?

Påverkan via “komplex blandning av genetiska ….. faktorer” (i punkt 2) tycks inte gå att förena med artikelns inledande fras:
“FORSKNING & LIVSSTIL. En ny studie visar att gener inte kan användas för att avgöra en individs sexuella läggning trots många HBTQ-aktivisters påståenden om motsatsen.” TV-Helse verkar alltså inte veta särskilt mycket.

Sen dyker förstås T:et i HBTQ upp och pockar på uppmärksamhet. T som i Transsexuell eller är det Transvestit som menas. Jag vet inte. Men att det förekommer sexuella missbildningar i könsorganen vid födelsen är kanske väl känt, men inte rent konkret, menar jag. Det är förbehållet läkarstuderande i huvudsak, skulle jag tro. Det syns mig dock vara här, som vi kommer begreppet “hen”, det tredje könet närmare in på livet? Visserligen såg jag för några år sedan en tysk parlamentariker från talarstolen vända sig till drygt femtio högt ärade åhörare, av lika många variationer på den könsliga identiteten. Komiskt, visst, men variationerna är många. Nu är jag inne på ett område som jag inte känner till, mer än ytligt. Kan dock tippsa om att på Nätet finns åskådningsmaterial så det räcker och blir över. Var inte pryd, utan gå in på någon av de miljontals porr-siter som där existerar och se under ord som “she-male”, vad som finns att beskåda. Gratis. Men det må bli en annan diskussion.

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  Ulf Claréus
31 augusti 2019 kl 17:40

Obs notera att källan inte är TV Helse utan en rapport som omskrivits av KI.

Du skrev: “TV Helse” påstår ovan att ” ……… människans sexualitet påverkas av en komplex blandning av genetiska och miljömässiga faktorer.”

Det är alltså inte TV Helse som påstår det. TV Helse endast återger vad KI skrivit.

Ola KS.
Ola KS.
Gäst
31 augusti 2019 kl 16:31

Det jag tycker är intressant är om homosexualitet är en sjukdom eller inte? Och framför allt vilka som bestämmer om det är en sjukdom eller inte. Själv tycker jag att vetenskapen och läkare ska bestämma över detta. Det samma gäller om alkoholism är en sjukdom eller inte. Jag har en vän som är läkare och han säger att alkoholism egentligen inte kan klassas som en sjukdom, då det måste finnas ett viss antal kriterier för att alkoholism ska klassas som sjukdom eller inte, och många av dessa kriterier saknas i alkoholism. Homosexualitet klassades som en sjukdom förr. Det verkar som om det är politiker som bestämmer över vad som är sjukdomar eller inte. Det tycker jag att vetenskapen och läkare borde bestämma över…

Hasse
Hasse
Gäst
31 augusti 2019 kl 13:59

Kom ihåg att fisk ifrån fiskfarmar är uppväxt på kvinnliga hormoner. Man ansåg att manliga hormoner var skadliga då dessa riskerar att orsaka skäggväxt hos kvinnor. Men det motsatta ger ingen verkan hos män då alltså? Jag bara frågar.

Det är lättare att påstå att “så här är jag född” än att tillgiva den bittra sanningen att man är sjuk.
Klart att det inte finns en gen som påverkar detta. Gener beskylls för alla möjliga sjukdomar. Se istället till att fixa sjukdomen än att klandra skaparen för defekter.
Många skador får vi via mat och vacciner och inte minst kvicksilver, som per skriver om i inlägget ovanför.

per
per
Gäst
31 augusti 2019 kl 10:52

Genetik samverkan sannolikt med miljöfaktorer till att göra människor homosexuella. En sådan miljöfaktor verkar vara kvicksilver:

https://www.nationalgeographic.com/news/2010/12/101203-homosexual-birds-mercury-science/

Man skulle kunna tänka sig att kvicksilver ökar benägenheten hos personer av manligt kön att bli homosexuella, genom att minska aktiviteten i cellkluster i hjärnan vars uppgift är att styra sexuell läggning.

Heterosexuella män har större sådana cellkluster än heterosexuella kvinnor. Homosexuella män har däremot samma storlek på dessa cellkluster som heterosexuella kvinnor. Homosexuella kvinnor å andra sidan har lika stora sådana cellkluster som heterosexuella män.

Detta enligt forskare som har analyserat hjärnor från avlidna homosexuella och jämfört med hjärnor från avlidna heterosexuella.

Om aktiviteten minskar i detta cellkluster i hjärnan på en man till följd av kvicksilverbelastning, så skulle man kunna tänka sig att effekten på sexualiteten blir densamma som om cellklustret var mindre, det vill säga att mannen blir homosexuell.