Hesham Bahari: Kulturrådet stryper arabiska författare och förlag

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 augusti 2019
- NewsVoice redaktion
Svenska Kulturrådet och Filminstitutet. Foto: Google Maps

DEBATT. Samtidigt som Israel bombar tre arabiska huvudstäder under en och samma dag, Beirut, Damaskus och Bagdad, helt oprovocerat och ostraffat, får en arabisk författare avslag från det svenska kulturrådet, igen. Det tjugonde eller tjugofemte avslaget, jag har slutat räkna dem.

Hesham Bahari, privat foto

Det handlar om Muhammad Rabies ”Otared”, en dystopi om Kairo år 2026. Syftet är tydligen att hindra Alhambra från att publicera sekulära arabiska författare när deras röst behövs som mest, inte minst för de läsare av arabiskt ursprung som kommer att bli allt fler med åren!

Denna kortsynthet bådar illa för Sveriges framtid. Hur skall man förklara en sådan inställning från experters och sakkunnigas sida? Hur förklarar man att Sveriges kulturråd plötsligt efter 30 år av stöd och gott samarbete vänder sig mot ett litet förlag och kväver det sakta?


Ja, så förhåller det sig idag med yttrandefrihet och demokratiska principer och allmänt intresse för det okända och det främmande i Svealand den 28 augusti 2019 e.Kr. För att inte tala om vår oförytterliga rätt att ifrågasätta dunkla förhållanden i hur världen styrs, vem som tjänar mest på terror, krig och det religiösa bigotteriets spridning. Ifrågasättarna och avslöjarna straffas nu på löpande band. Kungen är inte alls naken, om ni trodde det!


Nu när vi närmar oss den artonde årsdagen för terrorattackerna mot USA 2001 vill jag erkänna att jag är mäkta stolt över varenda rad vi publicerat de sista 34 åren och förhoppningsvis kommer att publicera, med eller utan statligt stöd.

Jag vill tacka alla som redan bidragit med små och stora beställningar och gåvor, och särskilt DN som redan avtackat oss och uttryckt sin förtidiga saknad efter förlaget. Kanske vill de t o m recensera någon av våra böcker! Fysiska böcker från Alhambra kommer att finnas tillgängliga i handeln under 2020 också, och planer finns på att producera några av våra klassiker som e-böcker.

Det är våra läsare som ser till att vi finns kvar och kan kämpa vidare mot denna maktfullkomlighet som vissa av statens representanter utövar mot det fria ordet. Låt oss bevisa än en gång att krig inte är fred, slaveri inte är frihet, okunnighet inte är styrka, och att statlig censur inte är kultur! 

Text: Hesham Bahari, Alhambra  | Bild: Svenska Kulturrådet och Filminstitutet. Foto: Google Maps


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Utan Kultur dör samhället. Jag läser just nu om Andreas von Bulows utomordentliga bok Cia och 11 september – utgiven av Alhambra Förlag (Hesham Bahari) – 2003 – innehållet i denna bok har fortfarande inte nåt ut till svenska riksdagspersoner som håller på och ansluter Sverige till Nato. Förlaget Alhambra är värt allt stöd. En boks värde har ingenting att göra med hur många som köpt den.

 • “En annan” – jag vet inte riktigt vad du avser med att han är “på vår sida”. Vilka är vi/vår? Jag står på mina fötter, en egensidas integritet i mitt sammanhang… i mitt sammanhang. Förläggarens “sida” är bara något som inkräktar på mitt sammanhangs sida.

  Det är så att förläggaren kommer till “VÅR” sida med främmande (tanke-)gods som vi själva ska vara med och betala, som i grund och botten är till för en destruktion av vår sidas kitt och sammanhang.

  Man kan säga att Hesham Baharis förlagsverkssmhet är inom jesuiternas agenda, för han är “utbildad” av dom.

  Genom ord och begrepps orweillianskt omvända innebörd så säljs det in genom ord som “bygga broar” mellan människor, och kunde antagligen lätt ge stora stöd vid ansökningar när det fördes ihop med att “motverka islamofobi…

 • För sjuttio år sedan försökte Europa lösa etniska och rasistiska problem på hemmaplan genom att medverka till styckningen av ett land på en annan kontinent och därmed skapa ett nytt hemland för miljontals europeiska medborgare. Dessa européer har nu under en mansålder med Bibeln som manual mördat och stulit sig fram i sitt nya hemland under hejarop från den rasistiska kultur de fick tillstånd att lämna. Tomrummet efter de flyktade kazariska judarna börjar nu fyllas av tvättäkta semiter från sönderbombade länder i Israels grannskap. Den svältfödda och avtynade europeiska antisemitismen vädrar återigen morgonluft bland politiker, media och inte minst vanliga dödliga manipulerade av MSM och trollfabriker.

 • “Samtidigt som Israel bombar tre arabiska huvudstäder under en och samma dag, Beirut, Damaskus och Bagdad, helt oprovocerat och ostraffat, får en arabisk författare avslag från det svenska kulturrådet, igen. ”
  Och var är logiken i detta uttalande?

  Palestinska terrorister får stöd med svenska skattepengar samtidigt som Swebbtv stängdes ute från Youtube pga den svenska regeringens censur. Igen drabbas det fria ordet i Sverige medan arabiska IS-mördare angriper helt oskyldiga människor. Igen och igen och igen….

  Stackars araber, överallt denna rasism i Sverige. Måste vara hårt.

  Efterfrågan styr produktion.

  “Jag vill tacka alla som redan bidragit med små och stora beställningar och gåvor, och särskilt DN som redan avtackat oss och uttryckt sin förtidiga saknad efter förlaget. ” Ja det är ju ingen referens att vara stolt över.

  • @Magnus B. Han kanske misstänker att Israel och det svenska kulturrådet på något vis är lierade och att bombräderna är en gemensam aktion. Alternativt kan det också vara ett utdrag ur en ofinansierad svensk dystopi skriven av en oavlönad arabisk författare utan eget läsarunderlag. Det är svårt att veta. Men om litteraturen för övrigt håller samma kvalitet som artikeln så blir statligt stöd både logiskt som nödvändigt.

  • @En annan. Det var ju jättebra. Men vårt samhälle är redan sekulariserat så varför skulle vi via skatten finansiera hans fortsatta sekulariseringsförsök av vårt redan sekulariserade samhälle. Med vilken logik?

 • Men om man efter trettio års statligt stöd fortfarande inte kan skriva ihop någonting som är ekonomiskt gångbart, så kanske det har blivit dags att göra någonting annat. Om det sen finns sån stor efterfrågan på arabisk litteratur så borde väl då läsarna vara de som finansierar detta. Det fria ordet är ju fortfarande fritt även om utgivningen inte är statligt understödd, så låt därför det fira ordet flyga på egna vingar.

 • Jag tycker allt sådant “stöd” är befängt. Vi ska inte ha en storebror som nallar ur våra plånböcker för att allehanda personer och förlag ska kunna nyttja, och utnyttjas, för en agenda där man via böcker och det tryckta ordet ska dränka oss med allehanda strunt och omstörtande värdegrundspektakler. Titta på fotot på kåken överst. Huva… utstrålar sjukdom, DDR och disharmoni.

  Presstödet är också ett symptom på en kapad demokrati. Kan man ge ut böcker eller bedriva mediautförsel så kan man. . Det ska ske efter sunda premisser, vad behöver man ta för pris… och sedan följer naturligt en marknad efter det. Men under kommunisn så ska alls tvingas att betala för något man inte beställt – och det kan tex kallas via käcka ord som “subventionerad…”, “…avdrag”, “gratis busskort för pensionärer…” “De” uppnår detta konditionerande och ägande av folket genom att i första läget se till att vi har en tunn plånbok.

  Ett sunt samhälle har ingen sådan kåk som vi ser på fotot.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *