Kampen om NewsVoice – Nu startar vi “NewsVoice – Rakt på sak”

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 augusti 2019
- Torbjörn Sassersson red.
Foto: Hasan Almasi. Licens: Unsplash.com (free use)

LEDARE. Det har varit turbulent i NewsVoice kommentarsfält under en längre period. Vi har kritiserats flera gånger för att vi låter högerskribenter dominera. Turbulensen kulminerade för några dagar sedan efter att vi testat free fighting i kommentarsfälten. Det blev ingen bra utkomst. Folk tappade förtroendet för NV. Nu gör vi om och rätt.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice | Foto: Hasan Almasi. Licens: Unsplash.com (free use). Montage: NewsVoice

Meddelande (16 aug 2020): Debattrummet Rakt på sak läggs ner pga lågt intresse från skribenter för att få sina artiklar placerade i denna kategori.

Det senaste dygnet har det varit lugnt. Det är resultatet av tillämpningen av en gammal kommentarspolicy om att aktivt upprätthålla en fredlig plats för online-konversation. Jag är nu ensam moderator med kontrollerad nolltolerans mot textvåld som motto.

NewsVoice speglar det pågående psykologiska informationskriget i Sverige, Europa och Väst. Debatterna är hårda, kritiken mot diverse etablissemang har stått som spön i backen där ute. Sociala mediejättar, politiker, regeringsfolk, vanliga medborgare, public service-kanaler, alt-right/alt-left, smygmarxister och nya oberoende nätmedier deltar i en kamp om det sista ordet och gällande narrativ. Folk försöker utrota varandra med text. Samtidigt tystas lågprofilerade, som i fallet med SwebbTV, den samhällskritiska kanalen, som fick sin YouTube-kanal stängd igår.

Karaktären på infokriget ute i samhället handlar ofta om vilken part som vill ha tolkningsföreträde, vilken part som ska ha “rätten” att utdela slutgiltiga domslut om vilken röst som ska tystas eller respekteras och vilken part som anser sig vara mest moraliskt högstående.

En kamp här på NewsVoice har handlat om att personer från högern, vänstern och från andra politiska eller ickepolitiska “walks of life” har försökt “influera” NewsVoice karaktär som publikation. Det är här som kritiken mot NewsVoice tagit avstamp. En del menar att moderata högerkrafter försökt dominera NewsVoice kommentarsfält och det stämmer. Det har varit så.

NewsVoice ska emellertid inte vara en del av detta intellektuella och antiintellektuella våld som faktiskt pågår runt omkring i samhället och världen, i sociala medier, i massmedier och i politiken. Det lyckas vi med genom att från och med nu nolltolerera personpåhopp och nedsättande kommentarer i NewsVoice kommentarsfält efter nyhets- och debattartiklar. På det sättet kan alla delta i en intellektuell debatt om samhället.

Eliminera risker för NewsVoice

Detta beslut om att nolltolerera textvåld i kommentarsfälten handlar delvis om de risker som NewsVoice och ansvarig utgivare utsätts för om en person anser sig ha blivit förolämpad eller förtalad i ett kommentarsfält. Risken finns att undertecknad dras in i en rättsal för att du valt att angripa en annan person med text.

Mud wrestling. Foto: Quino Al. Licens: Unsplash.com (free use)
Rugby. Foto: Quino Al. Licens: Unsplash.com (free use)

“NewsVoice – Rakt på sak” – Fri gyttjebrottning på lika villkor

Skribenter har länge haft möjligheten att kunna få sin debattext publicerad med stängt kommentarsfält. Nu inför vi möjligheten att skribenter även ska kunna avgöra tonen på debatten efter en egen artikel. Därför finns från och med nu debattkategorin med arbetsnamnet: “NewsVoice – Rakt på sak”. Om du har ett bättre namnförslag på denna debattkategori posta det i kommentarsfältet nedan.

I “NewsVoice – Rakt på sak” råder följande regler:

 • Du måste skriva din debattartikel med ditt riktiga personnamn, eftersom
 • du därmed blir den person som är juridiskt ansvarig. Om du förtalar någon kan du bli dömd i en rättssal.
 • Du måste alltså följa svensk lag när du kommenterar. I övrigt är det fritt fram att kommentera hårt. Känsliga personer ombeds läsa andra artiklar.
 • Om du avviker från ämnet för debattartikeln blir hela din kommenter raderad.
 • Du får bara kritisera personer vid namn om de väljer att delta i debatten, men du får samtidigt kritisera (men inte förtala) offentliga personer eftersom NewsVoice har utgivningsbevis.

Du som skriver debattartikeln bestämmer alltså om inlägget ska publiceras som en text i kategorin “NewsVoice – Rakt på sak” eller inte. Dessa artiklar kommer att märkas upp tydligt. Detta upplägg innebär inte att redaktionen inte måste ha en översyn över debattens karaktär. Vi kan stänga den precis när det passar oss, utan motivering.

“NewsVoice – Rakt på sak” kommer att ha en tydlig och egen placering på sajtens entresida.

Efter alla andra debattartiklar, krönikor och nyhetsartiklar på NewsVoice råder nolltolerans mot personpåhopp och nedsättande ton. Det betyder att NewsVoice till största delen är en fredad zon från hård text.

Om du inte gillar detta upplägg, starta en egen blogg.

Välkommen till NewsVoice med din debattext, med eller utan skyddsnät.

Torbjörn Sassersson, redaktör och grundare av NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: NewsVoice
Stöd NewsVoice 2024
 • Man har valt sida, och vill splittra, när man skriver “vänste1sosse” eller “höge1nisse”. Kan man inte argumentera utan att skylla på den ena eller den andra så är man med i poli1ikernas/lobby1sternas spel som går ut på att splittra.
  Enligt mej så finns det bara “vi” och “dom”……Hela 8-klöve1n/lobbyiste1na är “dom”
  Man behöver inte vara raketforskare för att förstå det…

 • En sista kommentar från signaturen Savalle:

  @ Mariana, du bad om hjälp av mig:

  “@ Savalle.
  Ett vilt försök att få hjälp här på bloggen !
  Jag vill komma i kontakt med någon som känner till homeopat Sten Blomqvist. Han skrev en artikel om Dr Ryke Geerd Hamer 2011. I slutet av artikeln skrev han att han var försäljare av Dr Hamers litteratur i Sverige och att den också, delvis finns att läsa på svenska.
  Jag har sökt via internet och även talat med flera homeopater, men ingen av dem jag talat med känner till honom.
  Jag har följt dina inlägg på olika bloggar och har stort förtroende för dina åsikter och hoppas att du inte misstycker att jag “hakar på” din signatur.

  Om jag inte heller här kan få klarhet, så ser jag det som ett tecken på att inte söka mer – just nu.”

  https://newsvoice.se/2019/07/svt-arets-forvillare-alternativmedicin/

  Här är ett utdrag ur ett mail till mig från min vän Ingemar Ljungqvist, AlmaNova:

  “Läste precis newsvoice och frågan om Sten Blomqvist…Han bodde iallafall någonstans mellan Hudiksvall och Örnsköldsvik.”

  Mariana, ta kontakt med Ingemar här: Tel. 018-257079

  Till sist vill jag tacka Torbjörn Sassersson, alla läsare och i synnerhet mina närmaste medkämpar [Jan Norberg, Öystein Rönne och Janne] i striden vi utkämpade och eventuellt förlorade mot Main Stream Media,
  Jan Norberg, Öystein Rönne och Janne.

  För den som vill följa mina kommentarer i fortsättningen så återfinner ni mig i kommentarsfältet hos Peter Krabbe och Lars Bern.

  Vi uppriktiga sanningssökare kämpar alla för sanningen men med olika vapen.

  Mina verbala vapen är mycket vassa, krokiga och jag behöver mycket svängrum när jag attackerar och jag passar inte in i alla kampgrupper.

  Lycka till alla Ni här!

  Hjärtliga och kärleksfulla hälsningar / Savalle

  • Om man vill kategorisera “vänstersossar” eller “högernissar” så vill man splittra. Kan man inte argumentera utan att kategorisera så vill man inte nå nån konsensus.

   • Kul…denna kommentar kom med , men inte den som jag skrev nån minut innan,,,under “demokraturbloggen” snacka om censur….smile

 • Jag vet inte vilka jag eventuellt klumpats ihop med tidigare. Har ju kritiserat alla jag tycker förtjänar kritik, men först då “dumheten” nått en viss nivå. Kommenterar inte heller varje dag. Som Janne skriver, alla dessa forum blir tidstjuvar.
  Som vanligt med lagar och regler är det tillämpningen som avgör utfallet.
  Det är din baby, dina regler gäller. Kör på!

 • Bra lösning, Torbjörn.
  Det är himla tråkigt att folk tar till ord som inte platsar på en blogg där seriösa kommentarer publiceras. Skribenter som saknar argument ska söka sig till bloggar där sådant språk och personangrepp tillåts. Det är inte kul att läsa sjuka kommentarer.
  Jag ser NV som ett oerhört viktigt forum. Om hö dominerar kan inte gärna Du lastas för. Du drar inte in utvalda personer me viss åsikt, och Du tvingar ingen att läsa inläggen.

  • Boris D, du har helt rätt. När det kommer till att övertyga, gör den som har rätt i sak, rätt när framförandet görs lågmält och långsamt, så argumenten verkligen sakteliga sjunker in; emedan motparten skriker och skrävlar för att skrämma till sig anhängare. Detta är aldrig så tydligt som i juridikens värld.

 • Det har nu gått några år sedan jag började ta del av News Voice (NV) . Under senare tid har jag mestadels läst rubriken emellanåt ingressen och i undantagsfall även artikeln. Frågan är alltså skall debatten handla om tyckande eller tänkande.
  Det som skulle vara någon slags debatt har alltmer blivit en missnöjeskanal för tyckande där påhopp och dåligt språk härjar. Många av inläggen visar en obefogad övertro på sin förmåga och kunskapsförakt. De skäller ensamt ut i den tomma natten och förstår inte att vi alla där ute bland skuggorna är människor.
  Såna här “Barking Dogs” är helt ofarliga för dem man säger sig vilja bekämpa. En dålig debatt leder ingenstans. Det enda som fungerar är förståelse och arbete med hur och vilka förändringar som måste till. Det borde i första hand vara en kreativ process. I en kreativ process vet man inte på förhand man hamnar.
  I de politiska “processerna”/utredningarna vet man från början vad man vill och (ska), presentationen är svaret/budskapet från makten.

  Förslag:
  1. Att vara kreativ är farligt för alla dvs även för den kreative. Läs Fursten av Machiavelli, kap 6.
  2. https://www.youtube.com/watch?v=tJI4-s0BBQQ
  Ernst Wolff: Auf der letzten Etappe zum Crash – Wie konnte es so weit kommen? 27. Mai 2019
  183 674 visningar

  • Välkommen Lars Tholst! En tänkare.

   Visst är det är det avgrund mellan tyckande eller tänkande. Det är tänkarna som leder tyckarna ditt vi vill.

 • Helt okej att du lägger fram dina riktlinjer. Frustrationen i vårt samhälle ökar i takt med orättvisor och inskränkt yttrandefrihet. Bättre att glåporden riktas direkt till dem som förtjänar dem, direkt eller i andra forum. Ser fram emot givande läsning denna höst.

 • @Torbjörn. När du efter den hetsiga debatten under Jans artikel tog det beslut du gjorde så uppfattade jag, och säkert många andra med mig, att du tog ställning mot oss. Med tanke på att du vet vad vi tycker om “personen ifråga” så kände vi oss nog lite personligt förolämpade. Skulle du ha publicerat ovanstående innan ditt beslut hade troligtvis reaktionen blivit en annan.

  Vad gäller hetsiga debatter som skrämmer bort debattörer så förstår jag fullt ut. Om debatten är hetsig under precis varenda artikel så har inte de mer lågmälda debattörerna någonstans att ta vägen och det är inte heller korrekt, eftersom alla ska ha möjlighet att komma till tals. Till och med såna som Mats Sederholm. Så jag tror att ditt nya upplägg kan blir något bra.

  Kanske jag får ompröva mitt ställningstagande om att lämna helt eller så göra jag det inte. För även om debatterna stundtals är väldigt roande så är de även en oerhörd tidstjuv.

  • Hej Janne. Jag tror vi förstår varandra. Vi måste helt enkelt separara olika debatter från varandra för annars blir det som tidigare att ett relativt sammanhållet gäng drar från artikel till artikel och sätter upp sitt eget bomärke.

  • “att du tog ställning mot oss. Med tanke på att du vet vad vi tycker om “personen ifråga” så kände vi oss nog lite personligt förolämpade”.

   Vika är “vi” och “oss”?

    • Jo. Men problem uppstår så fort någon gör sig till talesperson för gruppen: “vi, oss” och samtidigt hävdar att gruppen känner sig kränkt. Upplevelsen av att bli kränkt är individspecifik. Personligen kan man känna sig kränkt, men den känsla upplevs individuellt: en grupp är inte en kropp, en individ. En grupp av individuella individer kan inte gemensamt uppleva samma individuella kränkning, för den upplevelsen är individuell och upplevs individuellt. Allt annat är enligt mig en villfarelse. Din kränkning upplevs inte på samma sätt som min kränkning osv. Då får det bli minsta gemensamma närmare. Kulturmarxismen tar sin livsluft av att ställa grupper mot grupp och tävla vem som är mest kränkt – de manliga privilegierade direktörerna eller de kränkta maktlösa stakars kvinnorna?

     • Snacka om att försöka göra en höna av en fjäder. Fyra st kände sig uppenbarligen tillräckligt förolämpade/förbannade eller whatever för att bestämma sig för att lämna NV. Så det är mer en observation av vad som hände än att jag tillskriver mig någon tolkningsföreträde angående varenda individspecifik känsla dessa hade när de tog beslutet.

 • Absolut, personpåhopp är inte debatt.Det är bara maktuppvisning och de har inget plats här.Vi vill ha en bra och samhällsnyttig debatt här.

  • Är inte debatt vad det går ut på, person påhopp, att trycka ner motståndaren med hjälp utav “publiken”.

   Kritik tycker jag låter mer rätt att använda för newsvoice.

 • I “Newsvoice – Rakt på sak” skulle du eventuellt kunna ha upp och nedröstning under varje inlägg, med separat räknare för båda, så att de som inte vill/vågar skriva något ändå kan visa vad de tycker.

 • Bravo Torbjörn!

  Jag, en av dem som varit med ‘från början’, ser framemot mer variation på NVs intressanta artiklar ..med sansade kommentarer.

  Bästa hälsningar, Mayne

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *