Kampen om NewsVoice – Nu startar vi “NewsVoice – Rakt på sak”

publicerad 3 augusti 2019
- av Torbjörn Sassersson red.
Foto: Hasan Almasi. Licens: Unsplash.com (free use)

LEDARE. Det har varit turbulent i NewsVoice kommentarsfält under en längre period. Vi har kritiserats flera gånger för att vi låter högerskribenter dominera. Turbulensen kulminerade för några dagar sedan efter att vi testat free fighting i kommentarsfälten. Det blev ingen bra utkomst. Folk tappade förtroendet för NV. Nu gör vi om och rätt.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice | Foto: Hasan Almasi. Licens: Unsplash.com (free use). Montage: NewsVoice

Meddelande (16 aug 2020): Debattrummet Rakt på sak läggs ner pga lågt intresse från skribenter för att få sina artiklar placerade i denna kategori.

Det senaste dygnet har det varit lugnt. Det är resultatet av tillämpningen av en gammal kommentarspolicy om att aktivt upprätthålla en fredlig plats för online-konversation. Jag är nu ensam moderator med kontrollerad nolltolerans mot textvåld som motto.

NewsVoice speglar det pågående psykologiska informationskriget i Sverige, Europa och Väst. Debatterna är hårda, kritiken mot diverse etablissemang har stått som spön i backen där ute. Sociala mediejättar, politiker, regeringsfolk, vanliga medborgare, public service-kanaler, alt-right/alt-left, smygmarxister och nya oberoende nätmedier deltar i en kamp om det sista ordet och gällande narrativ. Folk försöker utrota varandra med text. Samtidigt tystas lågprofilerade, som i fallet med SwebbTV, den samhällskritiska kanalen, som fick sin YouTube-kanal stängd igår.

Karaktären på infokriget ute i samhället handlar ofta om vilken part som vill ha tolkningsföreträde, vilken part som ska ha "rätten" att utdela slutgiltiga domslut om vilken röst som ska tystas eller respekteras och vilken part som anser sig vara mest moraliskt högstående.

En kamp här på NewsVoice har handlat om att personer från högern, vänstern och från andra politiska eller ickepolitiska "walks of life" har försökt "influera" NewsVoice karaktär som publikation. Det är här som kritiken mot NewsVoice tagit avstamp. En del menar att moderata högerkrafter försökt dominera NewsVoice kommentarsfält och det stämmer. Det har varit så.

NewsVoice ska emellertid inte vara en del av detta intellektuella och antiintellektuella våld som faktiskt pågår runt omkring i samhället och världen, i sociala medier, i massmedier och i politiken. Det lyckas vi med genom att från och med nu nolltolerera personpåhopp och nedsättande kommentarer i NewsVoice kommentarsfält efter nyhets- och debattartiklar. På det sättet kan alla delta i en intellektuell debatt om samhället.

Eliminera risker för NewsVoice

Detta beslut om att nolltolerera textvåld i kommentarsfälten handlar delvis om de risker som NewsVoice och ansvarig utgivare utsätts för om en person anser sig ha blivit förolämpad eller förtalad i ett kommentarsfält. Risken finns att undertecknad dras in i en rättsal för att du valt att angripa en annan person med text.

Mud wrestling. Foto: Quino Al. Licens: Unsplash.com (free use)
Rugby. Foto: Quino Al. Licens: Unsplash.com (free use)

"NewsVoice - Rakt på sak" - Fri gyttjebrottning på lika villkor

Skribenter har länge haft möjligheten att kunna få sin debattext publicerad med stängt kommentarsfält. Nu inför vi möjligheten att skribenter även ska kunna avgöra tonen på debatten efter en egen artikel. Därför finns från och med nu debattkategorin med arbetsnamnet: "NewsVoice - Rakt på sak". Om du har ett bättre namnförslag på denna debattkategori posta det i kommentarsfältet nedan.

I "NewsVoice - Rakt på sak" råder följande regler:

  • Du måste skriva din debattartikel med ditt riktiga personnamn, eftersom
  • du därmed blir den person som är juridiskt ansvarig. Om du förtalar någon kan du bli dömd i en rättssal.
  • Du måste alltså följa svensk lag när du kommenterar. I övrigt är det fritt fram att kommentera hårt. Känsliga personer ombeds läsa andra artiklar.
  • Om du avviker från ämnet för debattartikeln blir hela din kommenter raderad.
  • Du får bara kritisera personer vid namn om de väljer att delta i debatten, men du får samtidigt kritisera (men inte förtala) offentliga personer eftersom NewsVoice har utgivningsbevis.

Du som skriver debattartikeln bestämmer alltså om inlägget ska publiceras som en text i kategorin "NewsVoice - Rakt på sak" eller inte. Dessa artiklar kommer att märkas upp tydligt. Detta upplägg innebär inte att redaktionen inte måste ha en översyn över debattens karaktär. Vi kan stänga den precis när det passar oss, utan motivering.

"NewsVoice - Rakt på sak" kommer att ha en tydlig och egen placering på sajtens entresida.

Efter alla andra debattartiklar, krönikor och nyhetsartiklar på NewsVoice råder nolltolerans mot personpåhopp och nedsättande ton. Det betyder att NewsVoice till största delen är en fredad zon från hård text.

Om du inte gillar detta upplägg, starta en egen blogg.

Välkommen till NewsVoice med din debattext, med eller utan skyddsnät.

Torbjörn Sassersson, redaktör och grundare av NewsVoice