Barn med Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) löper en högre risk för psykisk ohälsa, visar en ny studie av forskare från Karolinska Institutet som publiceras i JAMA PediatricsDrabbade barn och deras föräldrar behöver ökat psykologiskt stöd och längre uppföljning, menar forskarna.

Att vuxna patienter med inflammatorisk tarmsjukdom (ulcerös kolit eller Crohns sjukdom) har ökad risk för psykisk ohälsa är tidigare känt. Nu visar en ny studie att även barn med inflammatorisk tarmsjukdom löper en ökad risk för psykiska problem.

Mer än 6,400 barn med inflammatorisk tarmsjukdom, födda mellan 1973 och 2013, ingick i studien. Med hjälp av befolkningsregister jämförde forskarna risken för psykisk ohälsa senare i livet med både friska barn ur den allmänna befolkningen och med patienternas egna syskon. Syskonjämförelser gör det möjligt att ta hänsyn till en mängd så kallade störfaktorer, som socioekonomi, livsstil och arv, faktorer som man vet kan påverka risken för psykisk ohälsa hos barn.


Risken var förhöjd för en rad psykiatriska diagnoser som exempelvis depression, ångestsyndrom, ätstörningar, personlighetsstörningar, ADHD samt autismspektrumtillstånd. I vuxen ålder sågs även en ökad risk för självmordsförsök.


Studien är en observationsstudie som inte säkert kan slå fast orsakssamband, men enligt forskarna talar resultaten för att det är tarmsjukdomen som bidrar till de psykiska besvären.

Läs hela artikeln i TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice | Bild: Barn och psykisk ohälsa. Foto: Gryffyn McConville. Licens: Unsplash.com (free use)


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.

Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Maj Rehnberg
Maj Rehnberg
Gäst
23 augusti 2019 kl 11:15

Hmm man kan undra vad syftet är med den här studien ?

Att få en anledning att proppa i barn antidepressiva medel till läkemedelsindustrins fromma.

Annika Lagerhorn
Annika Lagerhorn
Gäst
20 augusti 2019 kl 21:28

Jag fick diagnosen uc i början av 2000-talet men upptäckte på egen hand att jag var basallergoker, dvs jag tålde inte mjölkprodukter, vete, korn, råg, havre, jäst och glutamat. Efter kostomställning blev jag frisk och har inte sett röken sv min “obotliga” sjukdom. sedan desd har jag stöttat ett 100-tal personer i liknande sits. De allra flesta blev mycket bättre eller helt återställda. Majoriteten var födoämnesintoleranta precis som jag, en del hade försvagad tarmflora som orsak och några kriser och stress som orsak. För några var det en mix av alltihop och de hade svårast att bli friska, i synnerhet om de hade levt med besvären i många år. Bland de som var födoämnesintoleranta fanns även andra besvär som likt tarminflammationen försvann helt när de ställde om kosten. Två hade diosgnosticerad, oförklarlig depression sedan flera år. Depressionen försvann för gott två veckor efter kostomställning. Leaky gut är ett stort forskningsområde idag. Jag såg en studie för ett antal år sedan som visade att många (inte alla) barn med autusm hade onormalt mycket ospjälkad mjölkprotein i blodet, en konsekvens av mjölkintolerans. Det finns ca 65 000 som har diagnoserna ulcerös kolit och chrons syndrom i Sverige. Min erfarenhet säger mig att de flesta har dessa diagnoser helt i onödan. Liksom många andra symptom.

Sussie Olofsson
Sussie Olofsson
Gäst
20 augusti 2019 kl 17:32

“Studien är en observationsstudie som inte säkert kan slå fast orsakssamband, men enligt forskarna talar resultaten för att det är tarmsjukdomen som bidrar till de psykiska besvären.”

Min fråga:
– och VAD är det då som orsakar själva tarmsjukdomen?

Mitt svar:
Fastslaget är att tarmsjukdom ofta beror på #dysbios, således obalans i individens tarmflora – en obalans som oftast utvecklas av vilken kost individen äter!
Fastslaget är även att dysbios, obalans, i tarmfloran utvecklar autoimmuna sjukdomstillstånd – visar forskning som samlats under de senaste 5-7 åren!
Fastslaget är väl också att tarmsjukdomen IBD, liksom Ulcerös colit, IBS m.fl. är just inflammatoriska, autoimmuna sjukdomar?

OM man inte gör något åt den obalans som utvecklats i barnets tarmflora med hjälp av anpassad kost och kosttillskott (utan tror att tillståndet kan läka ut med hjälp av mediciner istället för rätt, artegen föda och kosttillskott som ex de tarmbakterier, vitaminer, mineraler och fettsyror som individen lider brist på) riskerar det inflammatoriska tillståndet att öka och därmed riskerar individen utveckla någon eller några av de autoimmuna sjukdomstillstånd som bl.a har visats av professor det träd som Tore Midtvedt har ritat upp (kan dess värre ej leverera den bilden här).

Hasse
Hasse
Gäst
20 augusti 2019 kl 17:21

Inflammatorisk tarm kommer ofta av glyfosat (roundup) och vacciner.