Se upp för deep fakes från personer och organisationer som vill lura dig

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 augusti 2019
- Torbjörn Sassersson red.
Beckham: "Malaria must die" Foto: Full Measure

DEEP FAKES. Den oberoende journalisten Sharyl Attkisson intervjuar Siwei Lyu som specialiserat sig på att identifiera deep fakes-videos som visar kända personer som säger saker de aldrig sagt. Tekniken baseras på artificiell intelligens och algoritmer som byter ut ansikten och röster på ett mycket övertygade sätt.

Det råder ett konstant teknikkrig mellan de som producerar deep fakes-videos och de som försöker upptäcka dem. Siwei Lyu arbetar på kontrakt för amerikanska DARPA med att identifiera utländsk påverkan mot USA.

I Attkissons video visas hur den tidigare fotbollspelaren David Beckham tycks tala flera olika språk flytande, bland annat spanska och arabiska. I en annan video sjunger flera presidenter John Lennons låt Imagine tillsammans.

Se videon från Attkisson med Siwei Lyu och David Beckham

Som vanligt pekas ryssarna ut som ett möjligt hot, men det verkar som om USA snarare är ledande i den tekniska utvecklingen att producera allt mer realistiska deep fakes-videos (red anm).

Text: Torbjörn Sassersson

Källa

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: deep fakes
  • Verkar att vi långsam närmar oss tiden igen, där man bara kunde kommunicerar direkt, allt annat blir fake.

  • Nu får slempolitikerna ett nytt kryphål. “Det var inte jag som sa det, som satte på den lilla ungen eller (fyll i valfri perversion), det är Deep Fake. Alltihopa”.

  • Tack Torbjörn sassersson för denna artikel…Jag känner igen detta, det har informerats om holografiska bilder tex, på molnen…det finns mycket att göra rent tekniskt med artificiell teknik…bra om allmänheten blir informerad. Vi har det inte helt enkelt som människa idag…

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *