Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Se upp för deep fakes från personer och organisationer som vill lura dig

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 augusti 2019
- Torbjörn Sassersson
Beckham: "Malaria must die" Foto: Full Measure

DEEP FAKES. Den oberoende journalisten Sharyl Attkisson intervjuar Siwei Lyu som specialiserat sig på att identifiera deep fakes-videos som visar kända personer som säger saker de aldrig sagt. Tekniken baseras på artificiell intelligens och algoritmer som byter ut ansikten och röster på ett mycket övertygade sätt.

Det råder ett konstant teknikkrig mellan de som producerar deep fakes-videos och de som försöker upptäcka dem. Siwei Lyu arbetar på kontrakt för amerikanska DARPA med att identifiera utländsk påverkan mot USA.

I Attkissons video visas hur den tidigare fotbollspelaren David Beckham tycks tala flera olika språk flytande, bland annat spanska och arabiska. I en annan video sjunger flera presidenter John Lennons låt Imagine tillsammans.

Se videon från Attkisson med Siwei Lyu och David Beckham

Som vanligt pekas ryssarna ut som ett möjligt hot, men det verkar som om USA snarare är ledande i den tekniska utvecklingen att producera allt mer realistiska deep fakes-videos (red anm).

Text: Torbjörn Sassersson

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: deep fakes