Snorungarna i SSU ska veta hut och lära sig respektera de äldre

15
93
SSU:s ledning den 11 aug 2019. Pressfoto. Licens: Creative commons, CC BY 3.0
SSU:s ledning den 11 aug 2019. Pressfoto: SSU. Licens: Creative commons, CC BY 3.0

DEBATT. Under det socialdemokratiska ungdomsförbundets kongress i Karlstad framfördes både det ena och det andra som ska ”rädda miljön”. Det är nämligen klimatet som avhandlas under kongressen, om nu någon mot all förmodan trodde att det fanns något annat som just nu kan engagera SSU. Och ett av förslagen är att vegetarisk mat ska bli norm inom bland annat äldreomsorgen.

Bitte Assarmo - Pressfoto
Bitte Assarmo – Pressfoto

Text: Bitte Assarmo | Artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället

I ärlighetens namn ska sägas att SSU inte bara vill tvinga gamla att sluta äta kött. Förslaget gäller även förskolor, skolor och sjukhus. Men gamla som bor på äldreboenden – och även de som bor hemma och får mat via hemtjänsten – är nästan helt beroende av den mat som serveras av omsorgspersonalen. Om SSU:s förslag skulle vinna gehör skulle de helt mista möjligheten att få fortsätta välja vilken mat de vill äta. För klimatet? Inte då. Utan för att en bortskämd och arrogant slyngelgeneration totalt saknar respekt för dem som byggde Sverige.

Enligt Philip Botström, 28 år ung, är forskarvärlden ”tydlig med att utsläppen av västvärldens kosthållning är ohållbar, särskilt från köttindustrin”. Men det är en sanning med modifikation. Gamla människor kan knappast anklagas för att vräka i sig ohämmat – om något minskar aptiten med åren, vilket gör att de flesta gamla äter betydligt mindre än exempelvis 28-åringar. Dessutom visar en OECD-rapport från 2018 att svenskt lantbruk är ett föredöme i en global jämförelse.

SSU har alltså inget hållbart argument för att lägga fram det här förslaget, men det hindrar inte Alma Carlsson, 21 år ung, att tycka att det är typ jätteviktigt att ”ta ställning i offentliga verksamheter”:

“Vi vill inte förbjuda någon från att äta kött, men med våra skattepengar måste vi kunna ha ambitionen att maten vi upphandlar ska påverka klimatet mindre, fortsätter Philip storsint i intervjun i Expressen. Men i praktiken blir det naturligtvis just ett förbud eftersom den som bor på äldreboende sällan har möjlighet att välja något alternativ till det som erbjuds.”

Det finns gott om forskning som visar att det är oerhört viktigt för äldres välbefinnande att de får äta mat som de faktiskt tycker om och känner igen. Aptiten blir det lite si och så med för många när de blir äldre så smaker, dofter och maträtter från förr – allt sådant underlättar för gamla att få i sig maten. Att byta ut kalops mot linsgryta och pannbiff mot bönbiffar på landets äldreboenden skulle med största sannolikhet öka undernäringen hos de gamla och kraftigt minska deras livskvalitet – utan att det skulle påverka miljö och klimat det minsta lilla.

Dessutom är äldreomsorgen ingen välgörenhet. Det är faktiskt inte så att de gamla som bor på äldreboende får vare sig boende eller mat gratis – de betalar, och de betalar ganska rejält dessutom. Att SSU nu vill detaljstyra vad de köper för sina egna pengar är så fel och så förfärande att man tar sig för pannan. Vad mer vill SSU göra för att inskränka de gamlas fri- och rättigheter? Bestämma vilka kläder de får köpa? Vilka TV-program de får titta på? Införa en ”sockerfri norm” så att vanligt kaffebröd byts ut mot raw food-bollar?

Varför lägger då SSU fram ett sånt här förslag? Antingen är de – trots att de aspirerar på att en dag styra Sverige – så fruktansvärt dåligt pålästa att de inte känner till hur viktigt det är att äldre får mat som individanpassas och som ger dem en känsla av välbefinnande. De har ju också ett moderparti som för länge sedan brutit samhällskontraktet och låtsas som om de äldre inte existerar, så de har inte fått någon vettig fostran av partiet.


Eller så skiter Philip och Alma och de andra i SSU fullkomligt i den äldre generationen. Ungdomar har nämligen en tendens att göra det eftersom de ser sig själva som universums mitt. Insikt, empati och respekt kommer med åren, men idag, när folk kallar sig ”unga vuxna” ända upp i 40-årsåldern, sker den mognaden allt senare om den alls sker.


 

Oavsett orsak är det uppenbart att de som vill förvägra gamla människor den mat de vill ha, är bortskämda, arroganta och respektlösa. Eller, om man struntar i finkänsligheten och säger som det är: En bunt snorungar som knappt hunnit bli torra bakom öronen, men som trots bristande kunskaper och avsaknad av livserfarenhet tar sig ton och försöker förtrycka en generation mångfalt mycket klokare och mer ansvarskännande än sin egen.

Sådana snorungar ska veta hut och lära sig respektera de äldre.

Text: Bitte Assarmo | Artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
15 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Tant Pia
Tant Pia
14 augusti 2019 kl 12:08

Om det är några som slänger stora mängder mat så är det våra livsmedelshandlare och de som befinner sig i åldern 18-40 år. Många av våra äldre har helt enkelt inte råd att slänga någon mat och det är tvivelaktigt om de har råd att inhandla mat som innehåller det höga fettvärde som deras kroppar faktiskt behöver för att behålla hälsan. I början av livet liksom i slutet så har människan behov av högt näringsvärde och mat som mättar. Lite fler röda prislappar i mataffärerna skulle göra stor skillnad för de som har det skralt. Tror att många handlare väljer soptunnan framför prisdumpning av egna varor.
När det gäller snorungarna så rider de bara vågen, allt man läser i media är ju sant och den maten man själv inte känner för att äta…. den åker ner i skräppåsen tillsammans med plast eller glasburken som den förvarades vid för att diska är så totalt ute.

Maj Rehnberg
Reply to  Tant Pia
14 augusti 2019 kl 20:51

Det handlar inte så mycket om de äldre har råd att köpa riktigt fett utan att de blivit indoktrinerade att animaliskt fett är skadligt för kärlen och hjärtat.

Personalen i hemhjälpsbolaget köpte lättprodukter till en kvinna som haft bandmask och var nedmagrad till 32,5 kg.

Personal inom skolmedicinen får lära sig ytterst lite om hur viktig näringen är för att ha hälsan. De får t.om. fortfarande felaktigt lära sig att fettet är skadligt.

Tant Pia
Tant Pia
Reply to  Maj Rehnberg
15 augusti 2019 kl 12:55

Då har utbildningen förändrats på senare år Maj. Det kanske är så att viss personal som arbetar i hemhjälpsbolaget inte ens har adekvat utbildning. Utbildad personal kostar mer än de som gått veckokurserna. Hur vi än förnekar att det inte handlar om ekonomisk förmåga att köpa riktig mat så kan vi inte springa ifrån den bittra sanningen att så faktiskt är fallet. När den privata pensionen och besparingarna tagit slut så räcker pengarna helt enkelt inte till för alla.
När personal köper lättprodukter till en avmagrad så skall det anmälas som felbehandling. Om anhöriga hade gjort anmälan istället för att ringa och fråga om de snart kommer att dö… ja då kommer kanske mycket att förändras.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
14 augusti 2019 kl 12:13

Kanske SSU tillsammans med några pensionerärer vill ställa upp med en provsmakning av vegetarisk kattmat?

per
per
14 augusti 2019 kl 12:56

Artikeln är träffande.

En sak som dock behöver pekas ut mycket tydligare är de avgörande näringsmässiga skillnaderna mellan en vegetarisk kost och en kost som innehåller animalier:

https://newsvoice.se/2016/01/generell-kottskatt-utan-vetenskaplig-grund/

per melin
per melin
14 augusti 2019 kl 12:56

En sak som dock behöver pekas ut mycket tydligare är de avgörande näringsmässiga skillnaderna mellan en vegetarisk kost och en kost som innehåller animalier:

https://newsvoice.se/2016/01/generell-kottskatt-utan-vetenskaplig-grund/

per
per
14 augusti 2019 kl 13:07

Artikeln är träffande.

En sak som dock behöver pekas ut mycket tydligare är de avgörande näringsmässiga skillnaderna mellan en vegetarisk kost och en kost som innehåller animalier:

https://newsvoice.se/2016/01/generell-kottskatt-utan-vetenskaplig-grund/

eva-marie
eva-marie
Gäst
14 augusti 2019 kl 13:23

Bra rutet Bitte.
Har jobbat inom äldreomsorgen och vet att det ofta är som du skriver ; att många äldre ofta får sämre aptit. Vissa av dom kan ha sjukdomar som gör att de behöver extra mycket protein t ex. Även om protein också finns i andra livsmedel än just kött /fisk, så behövs ofta ganska stora mängder av dessa alternativa proteinkällor för att få samma effekt som av t ex kött.
Om man då har dålig aptit, så är det nästan omöjligt att de äldre som behöver proteinet får i sig den mängden. Många ggr är det svårt i vanliga fall (med kött/fisk) .

Det skrivs då och då om att äldre på boenden lider av näringsbrist. Det beror till stor del på den dåliga aptiten, som i sin tur kan bero på sjukdomar, demens mm mm.
Visst känns det både cyniskt och okunnigt när unga människor som kanske snart är med och styr vårt land kommer med de här förslagen. Låt dom med egna ögon se, hur de gamla lyser upp när en maträtt dom känner igen och älskar serveras. Och låt dom sitta och försöka mata någon som nästan inte går att få i någon mat !

Maj Rehnberg
Reply to  eva-marie
14 augusti 2019 kl 21:37

Om jag minns rätt så orsakar zinkbrist att man inte har aptit. Livsmedelsverket har proppsat på att maten inom äldreomsorgen skulle smaksättas med Umami.
Synonymer till Umami är grundsmak, buljongsmak, natriumglutamat, smakförstärkare.
Man håller på att trumma in att Umami är den femte grundsmaken. Att det skulle vara något naturligt.
När det gäller demens så kan vi klandra blodtrycksmedicinerna för det. Vi får ett högre tryck med åldern för att syre ska komma till hjärnan. Att då ta ner det är korkat. Dessutom sänkte man värdet för högt blodtryck för att man skulle få en större marknad.(Den metabola Pandemin av Lars Bern ).

Anders
Anders
Gäst
14 augusti 2019 kl 14:41

Snorungarna signalerar för chefen att de är villiga att låta några gamlingar svälta ihjäl för klimatet.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
14 augusti 2019 kl 14:43

Psykopater finns det både bland vuxna och ungdomar, men man behöver faktiskt inte rösta på dem. Det finns alternativ, särskilt under 4%-spärren.

Kerstin Carlsson
Kerstin Carlsson
14 augusti 2019 kl 15:57

Ja, barn och “unga vuxna” vad har de i livserfarenhet? Inte så mycket…Men de kan läras upp tillsammans med en äldre, så var det på min tid inom sjukvården, tog jag mig “ton” så blev jag snart tillrättavisad. Idag vågar man inte säga ifrån som äldre mer erfaren, då kan man bli anmäld…Ja, tiderna har verkligen förändrats, från att en gång fanns det empati, nu saknas den, unga vet inte så mycket om denna egenskap, men den behövs i alla sammanhang, när det gäller att ta hand om människor som har själsliga och kroppsliga behov…Mat är ju jätteviktigt för att må bra, men tyvärr så har detta blivit, med alla dessa hemska matprogram, en kommersiell marknad…

Maj Rehnberg
14 augusti 2019 kl 22:01

Egentligen är det ju sanslöst löjligt att lägga fram SÅDANA HÄR förslag för att rädda miljön. Hualigen så hemskt det blev med klimatet sedan Al Gore gjort sin turnè med sin lögnaktiga film ” En obehaglig sanning”.

Men är det inte så att vi nappar på globalisternas bete och vänder vår ilska mot SSU och missar därmed globalisternas illdåd ?

RMG49
RMG49
Gäst
15 augusti 2019 kl 15:41

Ta mig f-n det sämsta förslag jag hört. Är dom dumma i huvudet eller är dom helt enklet bara okunniga ? Att dom skulle vara okunniga är fullt möjligt, nästan sannolik eftersom dom har gått i den svenska skolan. Och från den utexamineras det 35 % underkända elever efter gymnasiet sedan 80-talet. Dom kommer väl därifrån dom här “Nissarna ??

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
Reply to  RMG49
15 augusti 2019 kl 20:59

Du har en kombo av åtminstone tre faktorer här. Dumhet, ja, och den utgörs av falska data. Okunniga, ja, och den beror av brist på observerade sanna data. Och dessa två skapar ett mentalt tillstånd av misslyckande, som i sin tur skapar antagonism mot fel mål – män. Detta tillsammans skapar ett mentalt tillstånd av att ingen tid ha och detta nedsätter förmågan att prognostisera framtid. Detta kallas på puckologspråk för neurotiskt. Sedan frågar man sig varför kvinnor drabbas av mental stress och allt annat ordflöde i ämnet, det i sin tur i brist på kunskap eller agendor i just avsikt att skapa splittring, etc.