Toppstudent fick inte komma in i USA – Kompisar hade skrivit negativt på webben

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 31 augusti 2019
- Torbjörn Sassersson
Ismail Ajjawi - Foto: Abeer Nouf
Ismail Ajjawi - Foto: Abeer Nouf
Ismail Ajjawi – Foto: Abeer Nouf

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Den 17-åriga toppstudenten Ismail Ajjawi greps på en flygplats i USA, hans VISA drogs in och han sattes på ett plan tillbaka till Libanon. Anledningen var att hans vänner skrivit olämpliga saker om USA på webben, rapporterar bland annat RT, The Guardian och New York Times. Inga svenska medier har rapporterat om skandalen.

Ajjawi hade fått ett stipendium på Harvard University och skulle starta sina studier, men när han landade på Logan International Airport i Boston, USA fördes han bort av immigrationspersonal som förhörde och gick igenom hans dator. Efter att personal på flygplatsen gått igenom hans dator i fem timmar och ställt frågor under 8 timmar meddelade de att han omedelbart skulle avvisas från USA och motivationen var att hans vänner skrivit olämpliga saker om USA i sociala medier.

“After five hours of searching his phone and laptop, Ajjawi said that an officer called him into a room and “started screaming at me”. “She said that she found people posting political points of view that oppose the US on my friend(s’) list,” he said in the statement to the Crimson.” – The Guardian

Ismail Ajjawi försvarade sig med att postningarna i sociala medier inte var hans egna och att han själv aldrig postade sina politiska åsikter på webben. Han uppger att inte heller delat eller gillat negativa påståenden om USA. Trots detta fick han lämna landet.

“The US Customs and Border Protection agency confirmed that it refused entry to Ajjawi but said it could not provide specific information due to reasons of privacy and law enforcement. “This individual was deemed inadmissible to the United States based on information discovered during the CBP inspection,” said Michael McCarthy, a spokesman for the agency.” – The Guardian

ArcanumSkolan 2024

Swisha Sassersson valfri summa

Den ryska kanalen RT konstaterar torrt i en kommentar till händelsen att vi alla nu lever i en era då allt fler människor blir straffade för feltänkande och att det som nu sker är att du även kan bestraffas för andra människors tankebrott.

Enligt Unrwa.org rankades Ajjawi som etta i den södra skolregionen i en test utförd av the Official Lebanese Baccalaureate.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Som pojke fick jag rådet att välja kamrater med omsorg och se till att inte hamna i dåligt sällskap.
    Det tycks gälla än åtminstone i vissa länder.

  • Tack USA för ert generösa bidrag till övervakning av vanliga människor i världen. Vore klädsamt om ni sopade framför egen dörr först.
    Jag är tacksam för att jag slipper åka till USA.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *