Trädgårdsterapi botar utbrändhet och krigstrauma

0
134
Trädgårdsterapi. Foto: Neonbrand.
Trädgårdsterapi. Foto: Neonbrand. Licens: Unsplash.com

Självklart är det avkopplande att gå en promenad i skogen, men visste du att tid i naturen kan hjälpa dig att bli bättre om du drabbats av utbrändhet? Enligt svenska forskare är trädgårdsterapi mer effektivt än andra former av terapi vid utbrändhet.

Text: Birthe Storaker

Stressrelaterade sjukdomar som utmattningssyndrom är ett problem som bara vuxit under de senaste åren. Medicinering är en vanlig form av behandling vid utbrändhet, men nu säger forskare vid Alnarps jordbruksuniversitet, SLU, att naturen kan vara minst lika effektiv. De hänvisar till sina studier av patienter som har gått i trädgårdsterapi.

“Tre år efter behandlingen har de som har varit patienter vid Alnarps rehabiliteringsträdgård, lägre sjukhuskostnader än de som har använt alternativa terapier och har i större utsträckning kommit igång med någon annan form av aktivitet eller i arbete”, säger Erik Skärbäck, professor emeritus i översiktlig planering och landskapsarkitekt, till P4 Kristianstad.

Avkopplande att spendera tid med växter utomhus

I anslutning till SLU finns en rehabiliteringsträdgård, där man sedan 2002 tagit emot patienter som hänvisats dit och som drabbats av bland annat trötthetssyndrom, utbrändhet, demens och krigstrauma.

Läs hela artikeln i TV Helse


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer