Varning för cancerframkallande bindor och tamponger

1
25
Privat. Foto: Dayne Topkin. Licens: Unsplash.com (free use)
Privat. Foto: Dayne Topkin. Licens: Unsplash.com (free use)

HÄLSA. Är det säkert att använda tamponger och vet du vad bindorna du använder innehåller? Det vet inte myndigheterna heller. Och kanske vill du helst slippa veta hur det egentligen ligger till?

Text: Berit Kvifte | Översättning: Madeliene Lidman

Enligt mensforskaren Louise Klintner finns det inte några regler för vad menstruationsskyddet får innehålla och i vilka mängder. Om du är en menstruerande kvinna och läser det här, bör du känna till att under en veckas tid varje månad använder du produkter som kan innehålla cancerframkallande ämnen som styren, kloroform och dioxiner.

Womans Voices for the Earth, en 20-år gammal ideell organisation i USA, har hittat 20 olika ämnen i bindor, tamponger och trosskydd, som alla kan ha farliga hälsoeffekter i givna mängder.

Läs mer i TV Helse


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Hälsofarliga produkter finns på hyllorna till försäljning så länge som det finns efterfrågan. Om skadliga kemikalier används bör man kontakta tillverkaren och påpeka att man som konsument vet om vilka biverkningar deras vara har och att denna information saknas på förpackningen. En omställning till en tryggare och säkrare produkt är bra både för konsumenter och försäljningsstatistiken.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här