13-åriga Théo har genomgått 53 operationer – läkare skyller på glyfosat

publicerad 22 september 2019
- Sanja Juric
Ogräsmedlet Glyper (innehåller glyfosat). Produktfoto
Ogräsmedlet Glyper (innehåller glyfosat). Produktfoto
Ogräsmedlet Glyper (innehåller glyfosat). Produktfoto

HÄLSA. Théo Grataloup hade knappt kommit ur sin mammas mage i maj 2007, när ett helvete bröt ut. Spädbarnet fick genomgå en akutoperation då hans matsmältnings- och andningsorgan hade växt ihop. Enligt läkarkåren är Théos missbildningar direkt kopplade till bekämpningsmedlet glyfosat som modern utsattes för i ett kritiskt skede under graviditeten.

Text: Sanja R. Juric

Théo Grataloup – Privat foto av mamma Sabine Grataloup
Théo Grataloup – Privat foto av mamma Sabine Grataloup

Pojkens mor Sabine, berättar för France24 om de fasansfulla första veckorna. Hon fick inte ens hålla om sin dödligt sjuka son. Hans händer var bundna, så att han inte skulle kunna dra ut intubationsröret. Tre månader gammal, fick Théo genomgå trakeotomi, ett kirurgiskt ingrepp där kirurgen gör en öppning in till luftstrupen för att underlätta andning. Théo lider nämligen av typ-3 esophageal atresia, en missbildning av struphuvudet och tracheomalacia, ett tillstånd med risk för kollaps av luftvägarna.

I augusti 2008 när Sabine som vanligt började behandla familjens hästhage med Glyper, ett ogräsmedel som innehåller glyfosat, mindes hon vad kirurgen hade berättat. Vetenskapliga studier har pekat på teratogena risker med glyfosat. Teratogena effekter syftar på fosterskador som uppstår under fosterutvecklingen via modern. I detta fall var det enligt läkarna, mycket troligt att Sabine utsattes för glyfosat i ett avgörande ögonblick under de första fyra veckorna av hennes graviditet.

Läs hela artikeln på TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Glyfosat