CIA:s version av krigen i Mellanöstern

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 september 2019
- NewsVoice redaktion
Saudiarabien - Grafik. Vox.vom

NOTERAT. Vox beskriver i denna video orsaker till krigen i Mellanöstern. Narrativet baseras på Kenneth Pollack som är en fd militäranalytiker från CIA. Även om berättandet innehåller en aning självkritik mot CIA är versionen som presenteras i grunden CIA:s.

Vox.com är en amerikansk nyhetshemsida som drivs av Vox Media. Den lanserades 2014 av liberal-krönikören Ezra Klein. Vox sammanfattar ämnen på ett “wiki”-liknande sätt, som lyfter fram sammanhang och viktiga definitioner, enligt Wikipedia.

Grundaren är 80-talisten Ezra Klein, en amerikansk politisk bloggare och liberal kolumnist med erfarenheter från The Washington Post, Bloomberg News, MSNBC och det politiska magasinet The American Prospect. 

Diskutera gärna videon i kommentarsfältet. Försök att förslagsvis finna fem fel och fem rätt. Alla kommentarer som innehåller kritik mot folkgrupper raderas.

Text: NewsVoice | Grafik: Vox.com


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • USAs inblandning i konflikten nämns inte.
  Samma sak gäller Israel som tjänar mest på konflikten.
  Det riktiga kalla kriget är mellan USA och Iran. Saudierna bara utför och finansierar vad som planeras i Washington och Telaviv.

 • USAs inblandning i konflikten nämns inte.
  Samma sak gäller Israel som tjänar mest på konflikten.
  Det riktiga kalla kriget är mellan USA och Iran. Saudierna bara utför och finansierar vad som planeras i Washington och Telaviv.

 • I varje konflikt där inte någon lösning tycks finnas, förekommer det alltid en dold tredje part
  som tjänar på konflikten. Så frågan är vilken den verkliga tredje parten är i detta fall.

 • I varje konflikt där inte någon lösning tycks finnas, förekommer det alltid en dold tredje part
  som tjänar på konflikten. Så frågan är vilken den verkliga tredje parten är i detta fall.

 • Om man kan lita på general Wesley Clark, så behöver vi inte leta efter orsaker till förutbestämda krig. Alla påtalade orsaker är i så fall efterkonstruktioner. Det blir uppenbart genom att läsa rubrikerna på Svt att man nu samlar svepskäl för att dra igång teatern i Iran:
  “Sju krig på fem år”: https://www.youtube.com/watch?v=gTbg11pCwOc

 • Kan man möjligen förvänta sig någon självkritik från amerikanskt håll? Sitter långt inne.
  Och ändå är det ju främst USA:s ganska vettlösa politik som ligger bakom hur konflikterna i mellanöstern utvecklats till att i dag gränsa till storskaligt krig. Men kanske är det syftet?

 • Om man kan lita på general Wesley Clark, så behöver vi inte leta efter orsaker till förutbestämda krig. Alla påtalade orsaker är i så fall efterkonstruktioner. Det blir uppenbart genom att läsa rubrikerna på Svt att man nu samlar svepskäl för att dra igång teatern i Iran:
  “Sju krig på fem år”: https://www.youtube.com/watch?v=gTbg11pCwOc

 • @ “CIA:s version av krigen i Mellanöstern” är ingressen. Jaha, i så fall är det Israel som styr CIA (vilket vi redan visste och det via sina integrala storbanker i diasporan), eftersom “that shitty little country” knappast omnämns alls.

  [Raderat]

  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=195058
  “Russia and China Are Why the New World Order Is Imploding”
  Jon Hellevig – Russia Insider Sept 17, 2019

  En summering:
  The Western world is in turmoil: the previous overwhelming geopolitical domination is gone and over with; military solutions against the main adversaries – China and Russia – are off the books; hybrid wars against them have failed; China and Russia are economically stronger than ever, too strong for the adversary; and to boot the domestic Western economies are in extraordinary bad shape, risking a depression of epic proportions.

 • Kan man möjligen förvänta sig någon självkritik från amerikanskt håll? Sitter långt inne.
  Och ändå är det ju främst USA:s ganska vettlösa politik som ligger bakom hur konflikterna i mellanöstern utvecklats till att i dag gränsa till storskaligt krig. Men kanske är det syftet?

 • @ “CIA:s version av krigen i Mellanöstern” är ingressen. Jaha, i så fall är det Israel som styr CIA (vilket vi redan visste och det via sina integrala storbanker i diasporan), eftersom “that shitty little country” knappast omnämns alls.

  [Raderat]

  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=195058
  “Russia and China Are Why the New World Order Is Imploding”
  Jon Hellevig – Russia Insider Sept 17, 2019

  En summering:
  The Western world is in turmoil: the previous overwhelming geopolitical domination is gone and over with; military solutions against the main adversaries – China and Russia – are off the books; hybrid wars against them have failed; China and Russia are economically stronger than ever, too strong for the adversary; and to boot the domestic Western economies are in extraordinary bad shape, risking a depression of epic proportions.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *