Coca-Cola bakom ILSI – har infiltrerat statliga hälso- och näringsorgan

publicerad 22 september 2019
- av Sanja R. Juric
Livsmedelsbutik. Foto: Mathew Sanders. Licens: Flickr.com (free use)
Livsmedelsbutik. Foto: Mathew Sanders. Licens: Flickr.com (free use)
Livsmedelsbutik. Foto: Mathew Sanders. Licens: Flickr.com (free use)

GRANSKNING. Om du trodde att storföretagen har mer att säga till om maten i livsmedelsbutikerna än myndigheterna, så har du helt rätt! Life Science Institute, en amerikansk ideell organisation är inget mindre än ett lobbyföretag med livsmedelsjättar som drar i trådarna. ILSI har infiltrerat statliga hälso- och näringsorgan över hela världen.

Text: Sanja R. Juric

Den ideella organisationen sägs arbeta för att bedriva forskning för allmänhetens bästa med hälsa och miljö i fokus. ILSI driver en forskningsstiftelse samt ett institut som fokuserar på hälso- och miljöfrågor.

Forskningen finansieras till stor del av den kemiska industrin. ILSI har under sina fyrtio år arbetat med att skapa nära relationer med universitet och regeringar genom att sponsra konferenser inom olika områden.

Institutet skapades 1978 av före detta VD för Coca-Cola, Alex Malaspina som arbetade på företaget mellan 1969-2001. Coca-Cola har under alla dessa år haft ett nära samarbete med ILSI. Så pass nära, att ILSI:s direktör Rhona Applebaum fick avgå både från sin post på ILSI, men även som chef för hälsa och vetenskap på Coca-Cola. Enligt ett avslöjande av New York Times, finansierade Coca-Cola det ideella nätverket Global Energy Balance Network, för att arbeta med att flytta bort skulden för fetma från sockerhaltiga drycker.

Läs hela artikeln på TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice