Livsmedelsbutik. Foto: Mathew Sanders. Licens: Flickr.com (free use)
Livsmedelsbutik. Foto: Mathew Sanders. Licens: Flickr.com (free use)

GRANSKNING. Om du trodde att storföretagen har mer att säga till om maten i livsmedelsbutikerna än myndigheterna, så har du helt rätt! Life Science Institute, en amerikansk ideell organisation är inget mindre än ett lobbyföretag med livsmedelsjättar som drar i trådarna. ILSI har infiltrerat statliga hälso- och näringsorgan över hela världen.

Text: Sanja R. Juric

Den ideella organisationen sägs arbeta för att bedriva forskning för allmänhetens bästa med hälsa och miljö i fokus. ILSI driver en forskningsstiftelse samt ett institut som fokuserar på hälso- och miljöfrågor.

Forskningen finansieras till stor del av den kemiska industrin. ILSI har under sina fyrtio år arbetat med att skapa nära relationer med universitet och regeringar genom att sponsra konferenser inom olika områden.

Institutet skapades 1978 av före detta VD för Coca-Cola, Alex Malaspina som arbetade på företaget mellan 1969-2001. Coca-Cola har under alla dessa år haft ett nära samarbete med ILSI. Så pass nära, att ILSI:s direktör Rhona Applebaum fick avgå både från sin post på ILSI, men även som chef för hälsa och vetenskap på Coca-Cola. Enligt ett avslöjande av New York Times, finansierade Coca-Cola det ideella nätverket Global Energy Balance Network, för att arbeta med att flytta bort skulden för fetma från sockerhaltiga drycker.

Läs hela artikeln på TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Tant Pia
Tant Pia
Gäst
28 september 2019 kl 23:38

Intressant kommentar. Är det skillnad på förpackningarna eller har det med innehållet att göra?

Erik Forsman
23 september 2019 kl 14:16

“Undantaget är sardiner och makrill”. He he …Varför då? För att de är så gott?

Ann Mari Hjorth
Ann Mari Hjorth
Gäst
23 september 2019 kl 13:11

Världen är sig lik. Mit råd- köp ingenting på burk , särskilt aluminium. Undantaget är sardiner och makrill.

Tant Pia
Tant Pia
Gäst
Reply to  Ann Mari Hjorth
28 september 2019 kl 23:38

Intressant kommentar. Är det skillnad på förpackningarna eller har det med innehållet att göra?

Ulrik T
Ulrik T
Gäst
23 september 2019 kl 12:20

Coca cola sitter väl med i styrelsen för EFSA.. som vårt livsmedelsverk hämtar information och kostråd ifrån..