Hälsa för barn – ETC lockade fram näthatarna mot boken – ”Jag ska våldta din gravsten och pissa på den”

publicerad 1 september 2019
- av NewsVoice
Stefan Whilde replikerar Andreas Gustafsson i ETC. Montage: Newsvoice.se
Stefan Whilde replikerar Andreas Gustavsson i ETC om boken Hälsa för barn. Montage: Newsvoice.se
Stefan Whilde (th) replikerar Andreas Gustavsson (tv) i ETC om boken Hälsa för barn. Montage: Newsvoice.se

REPLIK. Andreas Gustavsson som är chefredaktören på ETC angriper Stefan Whilde som just kommit ut med en bok om hälsa för barn. Gustavsson rubricerar sin ledarartikel med de starka orden: “Varning utfärdas – vaccinmotståndare säljer livsfarlig barnbok”. NewsVoice publicerar Whildes replik, som anspelar på kristallnatten då judar förföljdes av Hitler jugend och SA-styrkor.

Text: Stefan Whilde

Man kan starta bokbål och bränna böcker på många olika sätt, men syftet är alltid detsamma: Att tysta det öppna samtalet, att förlama människors rätt till valfrihet och att styra demokratin i ”rätt” riktning.

Metoden: Hetsa människor genom att skrämma dem med det som skrämmer allra mest – att behöva ta eget ansvar.

Orsaken: Rädslan för det okända, det oliktänkande, det främmande, rädslan för andra människors oberoende och frihet.

Den 26:e augusti 2019 släpptes min barnbok “Hälsa för Barn” Litet Förlag, med illustrationer av Louise Nocky. Boken handlar om hälsa på naturlig väg. Den berättar om vårt immunförsvar och hur det fungerar, om läkekonsten homeopati, men också om skolmedicinen, den berättar om barnsjukdomar, feber, virus och bakterier. Mycket av det som boken tar upp har vi människor vetat i evigheter. Det är gammal, tidlös visdom i all enkelhet.

Men tidlös visdom skrämmer, för inte sällan är den allt annat än salongsfähig. Den är tvärtom en smula obekväm, om man så säger och inordnar sig i ledet gör den inte heller.

Det finns krafter, element i samhället som har en fyrkant vari allt ska passa in, och det som inte passar in ska bort.


Tidningen ETC tror på sanningen, sin egen sanning och det finns bara en sanning enligt ETC och det är ETC-sanningen. Allt som avviker från den är fake news, det är faktaförnekelse, det är olämpligt, ovetenskapligt, konspiratoriskt och livsfarligt. Myntet har bara en sida, punkt slut.


ETC och föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) angriper tillsammans boken “Hälsa för barn”

Exakt samma renläriga verklighetsuppfattning hittar vi i föreningen VoF och det är kanske inte så förvånande för någon egentligen att dessa två självutnämnda grindvakter för den enda tillåtna sanningen är bästa bundisar.

När en bok har release hör det till god ton att skicka ut en pressrelease av något slag. Antingen från ansvarigt förlag eller direkt från författaren (om man vill vara mer personlig). Min pressrelease hade i det här fallet en medvetet kittlande rubrik. Den löd: ”Första vaccinkritiska barnboken på svenska” och att vara kritisk är ju något bra – så länge man är det på rätt sätt förstås och håller sig inom fyrkanten.

Näthatarna mot boken Hälsa för barn: ”Du kommer att dö, din homeopatjävel”

Tidningen ETC och föreningen VoF gjorde gemensam sak och startade ett drev mot mig och barnboken “Hälsa för barn”. Ett par andra aktörer inom media hakade troget på medan resten av aktörerna försökte tiga ihjäl hela saken. ETC:s “recension” av boken, med titeln ”Varning utfärdas – Livsfarlig barnbok”, satte tonen. Hundratals, kanske tusentals troll och näthatare hörde av sig med fina hälsningar som till exempel ”jag ska våldta din gravsten och pissa på den”, ”barnamördare”, ”du kommer att dö, din homeopatjävel”, ”jag ska köra en vaccinspruta genom halsen på dig” och annat mäkta poetiskt.


Drevets primära syfte och underliggande signal var att tända på ett digitalt bokbål genom att hetsa de poetiska brevskrivarna till att med påtryckningar och hot riktade mot bokhandelns kedjor och butiker försöka få bort boken från marknaden. Vilket de tycks ha lyckats med. Eller har de?


“Vi såg det på kristallnatten i Tyskland november 1938”

Vi har sett det otaliga gånger genom historien, vi såg det på kristallnatten i Tyskland november 1938, när alla ”olämpliga” och ”oliktänkande” böcker brändes på bål. Det fanns bara en sanning då också. Myntet hade bara en sida och gud nåde den som vände på myntet och sa: ”Nej, men titta här – det finns visst en baksida också… eller en annan framsida!”.

I fallet med “Hälsa för barn” förlåter jag VoF, ETC och deras svans av följare av två skäl: De visade vem de är när det hettade till – rädda för en barnbok. Så nu vet vi vilka ynkryggar de är och de bidrog högst aktivt till att försäljningen av boken sköt i taket. 1:a upplagan sålde slut direkt och andra är på väg, rykande färsk, från förlagets tryckeri. Två stora bokkedjor (tex Bokus) verkar ha gett vika och dragit in boken. I gengäld har hundratals andra kanaler öppnat sig tack vare ett fantastiskt stöd från tusentals människor som har två sidor på sina mynt och som respekterar att sanningen har rätt till många olika ansikten.

Vad VoF och ETC inte förstår

När en etablerad och självpåtaget auktoritär röst, som både VoF och ETC är eller gärna vill vara, försöker tysta ner och censurera något för hela befolkningens räkning, då slår delar av befolkningen bakut och gör precis tvärtom, de startar gräsrotsrörelser.

Idag, tack vare människors osjälviska och obevekliga engagemang, är “Hälsa för barn” en gräsrotsrörelse och rörelsens programförklaring är hur enkel som helst: Demokrati, valfrihet och öppenhet. Det är dessa tre ledord vi alla kommer att tänka på när vi hör barnbokstiteln “Hälsa för barn”.

“Där man bränner böcker bränner man till slut även människor.” – Heinrich Heine

Text: Stefan Whilde, författare, homeopat, lärare i homeopatisk läkekonst

Relaterat

  • Läs mer om hälsa i NewsVoice