Indisk delstat först i världen med att förbjuda pesticider

publicerad 20 september 2019
- av Sanja R. Juric
Sikkim i Indien. Foto ovan: Pratap Chhetri. Licens: Unsplash.com (free use)
Sikkim i Indien. Foto ovan: Pratap Chhetri. Licens: Unsplash.com (free use)

Sikkim, en mindre delstat i Indien var den första att gå över till helt ekologisk jordbruk redan 2016. Turismen ökade med 70 procent, och marken har blivit helt återställd. Människor över hela världen har besökt platsen, där över 4,500 olika växtarter och sällsynta vilda djur lever i ett blomstrande ekosystem. 

Text: Sanja R. Juric

Beslutet att gå helt över till ekologisk jordbruk i den lilla Indiska delstaten Sikkim kom inte plötsligt. Processen började redan 2003. Indien hade några år tidigare välkomnat kemiska bekämpningsmedel som bidrog till ökad livsmedelsproduktion och på så sätt gjorde landet mindre beroende av utländska bistånd. Allt var dock inte positivt. Den ökade produktionen kom med förödande konsekvenser. Cancerfall i industriella jordbruksområden ökade. Kritiken växte ytterligare, då floder blev förorenade och jorden obrukbar.

Khorlo Butia, jordbrukssekreterare i Sikkim, säger till BBC att syftet med beslutet var att behålla den goda odlingsmarken. Bättre mat åt människorna i området var en annan anledningen, likaså kemikaliefritt vatten och luft. Beslutsfattarna ville också behålla delstatens biologiska mångfald.

Mer än 500 arter av fjärilar, 4,500 olika växtarter och sällsynta vilda djur som röd panda, himalayabjörn och snöleopard drar till sig människor från hela världen. Det är inte enbart turismen som har ökat, marken har återhämtat sig helt.

Läs hela artikeln och se BBC-video i TV Hälsa | Mediasamrabete med NewsVoice