Indisk delstat först i världen med att förbjuda pesticider

10
Sikkim i Indien. Foto ovan: Pratap Chhetri. Licens: Unsplash.com (free use)

Sikkim, en mindre delstat i Indien var den första att gå över till helt ekologisk jordbruk redan 2016. Turismen ökade med 70 procent, och marken har blivit helt återställd. Människor över hela världen har besökt platsen, där över 4,500 olika växtarter och sällsynta vilda djur lever i ett blomstrande ekosystem. 

Text: Sanja R. Juric

Beslutet att gå helt över till ekologisk jordbruk i den lilla Indiska delstaten Sikkim kom inte plötsligt. Processen började redan 2003. Indien hade några år tidigare välkomnat kemiska bekämpningsmedel som bidrog till ökad livsmedelsproduktion och på så sätt gjorde landet mindre beroende av utländska bistånd. Allt var dock inte positivt. Den ökade produktionen kom med förödande konsekvenser. Cancerfall i industriella jordbruksområden ökade. Kritiken växte ytterligare, då floder blev förorenade och jorden obrukbar.

Khorlo Butia, jordbrukssekreterare i Sikkim, säger till BBC att syftet med beslutet var att behålla den goda odlingsmarken. Bättre mat åt människorna i området var en annan anledningen, likaså kemikaliefritt vatten och luft. Beslutsfattarna ville också behålla delstatens biologiska mångfald.

Mer än 500 arter av fjärilar, 4,500 olika växtarter och sällsynta vilda djur som röd panda, himalayabjörn och snöleopard drar till sig människor från hela världen. Det är inte enbart turismen som har ökat, marken har återhämtat sig helt.

Läs hela artikeln och se BBC-video i TV Hälsa | Mediasamrabete med NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
ingemar ljungqvist
Gäst
23 september 2019 kl 09:32

Och jag kan kanske lägga till en tredje. Den om Monsanto och deras eventuella bidrag för att åstadkomma en epidemi med Morgellons. Jag har redan gjort en artikel om Morgellons för Newsvoice. Sassersson har också fått en uppföljare för publicering , med viktiga råd hur man kan hantera sjukdomen. När kommer den Torbjörn?
Det finns mycket starka indicier att just Morgellons är kopplat till GMO och/eller GMO-kemikalien glyfosat.

Agneta Norlin
Agneta Norlin
Gäst
21 september 2019 kl 14:31

Underbart att det finns såna här initiativ att glädjas åt och lära av. Hoppas det sprider sig!

Bra om det kommer fler artiklar som informerar om hur Monsanto (numer uppköpt av Bayer) mfl jobbar för att påverka politiker och myndigheter för att sprida sina produkter. Roundup är deras ogräsbekämpare som innehåller glyfosat. Glyfosat har i flera studier visats ha flera negativa effekter på både människa och jord och växter. Den lär binda näringsämnen tex mineralen zink så att inte växterna kan ta upp det ur marken och sen att inte vi heller kan ta upp och tillgodogöra oss denna för immunförsvaret så viktiga mineral. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5823954/
Det finns också misstankar att glyfosat kan påverka mikrobiomet negativt både i våra tarmar och i jorden.

Tant Pia
Tant Pia
Gäst
21 september 2019 kl 11:00

Underbara nyheter. Jag önskar av hela mitt hjärta att vi har samma uppvaknande i Sverige innan det är för sent. År av tester, förorenat grundvatten kräver forskning och handlingsplaner om hur vi skall kunna rena det som redan är förorenat.

ingemar ljungqvist
Gäst
21 september 2019 kl 07:27

Gratulerar dig Sanja för en positiv artikel , med faktatyngd och positivism. Skriver detta eftersom jag fick precis samma intryck från Indien efter en 30 dagars vistelse i tre delstater under sommaren.
Medvetenheten hos bla forskare i Indien är mycket hög. Och de forskar mot att följa ekologiska vägar.
Och inte minst, det finns en allmän debatt. Bla diskuteras i de stora mainstream tidningarna om 5G:s hälsorisker. I Indien finns världens största kader av välutbildade IT- ingenjörer – och de är besjälade av att använda ny teknik till folkets och naturens bästa.
Tvärtemot vad som sker i Sverige!!
Ingemar Ljungqvist, red AlmaNova

Sanja R. J
Sanja R. J
Gäst
20 september 2019 kl 21:02

Håller med om att det är fantastisk nyhet! Även om många av jordbrukarna i Sikkim har haft stora svårigheter under övergången och ställs fortfarande inför många utmaningar som de hoppas att myndigheterna ska hjälpa till med, så har de kommit en lång väg.

Anders:
Det är väldigt tyst som du påpekar inom svensk media inom flera områden eller så tar det lång tid innan någon uppmärksammar det. Till exempel så skrev jag i början av april om den dödliga svampen Candida Auris, ( https://www.tv-helse.se/svampinfektion-candida-auris/ ) det fanns då bara en liten notis i en nättidning, trots flera fall i Norge, vilket jag tyckte var mycket underligt. Det tog MSM ett bra tag innan de började att ta upp ämnet. Jag kollade runt och misstankarna riktades av forskarna som tittade på svampen, mot bekämpningsmedel som den mest troliga orsaken till dess resistenta egenskaper.

Så inte nog med att vi har stora problem med multiresistenta bakterier, nu får vi göra något åt svampar också förutom alla sjukdomar relaterade till kemikalier (Fler artiklar om det på G). Monsanto med flera fortsätter outtröttligt att verka för vinstmaximering och länderna har svårt att stå emot. Jag menar kolla på EU, det tog de flera år att backa när det gäller glyfosat. De erkände till slut att det kanske inte var så smart att lita på Monsantos egna studier. Som du skriver själv så gräver vi vår egen grav när mångfalden minskar.

Det kommer snart upp en artikel som visar på hur pass brett lobbying och påverkan av dessa storföretagen är och hur nära oss. Inte för att de flesta inte redan visste det, men att kunna identifiera vissa aktörer kan förhoppningsvis minska skadan om inget annat.

Anders Wiman.
Gäst
20 september 2019 kl 11:26

Det här är någonting som många (alla) av våra beslutsfattare behöver ha kunskap om. Våra (här i Sverige) beslutsfattare kommer inte att kommentera eller dryfta detta fantastiska framsteg med ett ord (eller gärning)
utan här kommer biologiskt mångfald att motarbetas med ekonomiska medel. Varför blir det så att våra mjölkbönder blir färre och färre? Getost (som jag älskar) är en lyx som jag, som pensionär, inte längre har råd med, är en följd av att människor som har en möjlighet att kunna försörja sig på denna produktion blir mindre och mindre. Jag har hållit på med (lite) biodynamisk odling och jag hade bin under några år och jag kunde uppleva vilken skillnad som dessa saker utgjorde, i smak, mängd, storlek osv, och den glädje som jag fann i att leva av och med naturen hade också en påverkan bland mina vänner. Dock inte på några bönder som hade en annan herre, styrd av sina banker och den politiska agendan.
Våra insekter, fåglar (inte fiskmåsar dock som lever på sopor s.k. sopmåsar) m.m minskar i antal och det beror på hur vi tar ansvar för den biologiska mångfalden. Och kräver av våra politiker att de ska ligga i framkant i denna utveckling. Dessa globalist-er har en mycket kort framförhållning och har en helt annan intention i motsats till den “vanliga” människan. Vi har som människor ansvar så att allt levande har en möjlighet att fortleva. Det finns skadliga element som AIDS, Ebola, och många fler men de är skapade av personer som vill oss illa. Alla krig ÄR skapade av de som tjänar på detta exempelvis. OCH dessa psykopater bör identifieras OCH institutionaliseras, ju snarare desto bättre för oss alla.

Conny LundbergD
20 september 2019 kl 10:23

Underbart att läsa för oss som föredrar naturlig natur istället för teknokrati som löper amok!

Harriet Larsson
Gäst
20 september 2019 kl 10:15

Så härligt att få ta del av en positiv nyhet!