Krigshöken John Bolton är sparkad – Se upp för Bolton 2

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 september 2019
- Torbjörn Sassersson
USA:s säkerhetsrådgivare, John Bolton (2019). Foto: Gage Skidmore. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

NOTERAT. Världens andas ut. Trump sparkade krigshöken John Bolton, den amerikanska säkerhetsrådgivaren som snarare uppfattades som en ”osäkerhetsrådgivare”. Internet översvämmas nu med memes om Boltons avgång. NewsVoice bidrar ovan med en egen. Nu undrar många vem som tar över. Blir det en ny Bolton?

Amerikanska medier rapporterar att det funnits flera oenigheter mellan Bolton och Trump sedan en tid. Ett bråk i måndags handlade om ett planerat möte med företrädare för Afghanistans regering och talibanerna på Camp David. Bolton var emot fredssamtal med talibanerna och ska ha läckt hemligstämplad information om mötet som fick Trump att framstå i dålig dager. Efter att misstänkta talibaner ska ha utfört en terrorattack i Kabul i Afghanistan valde Trump att omedelbart ställa in mötet.

Grälen mellan Trump och Bolton har inte bara gällt hanterandet av Afghanistan. Bolton har även verkat för en militär attack mot Nordkorea istället för samtal. Synen på Iran har också skapat splittring mellan Trump och Bolton. Sommaren 2019 stoppade Trump ett anfall mot Iran, en attack som planerats av Bolton. Trump ville starta samtal med Irans president Hassan Rouhani, något som Bolton inte velat.

Dagens industri skrev att Bolton till och med var beredd på väpnad konflikt med Kina för att försvara president Donald Trumps ambitioner.

Nu undrar omvärlden vem som ska ersätta John Bolton som säkerhetsrådgivare.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Förhandsvisningsfoto: Gage Skidmore. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: John Bolton