ÖRTER. När vi hör ordet oregano går tankarna ofta till doften av nybakad pizza och medelhavsområdet, men origanum, eller kungsmynta, som växten även kallas växer också vilt i bergen och på steniga fjällsluttningar i Norden. Vi har en lång tradition av att använda torkade kungsmyntablad som kryddor i vanlig husmanskost. Den hamnar till och med som nummer två på listan över våra mest använda kryddörter historiskt sett.

Text: Pål Hermansen och Geir Flatabø | Bearbetning Birthe Storaker, “Oregano på norske berg og fjellknauser” | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson

Den distinkta smaken var särskilt populär i korv och andra köttprodukter, liksom i blodpudding och soppor. Växten samlades gärna in efter skörden i juli och hängdes upp för att torka. Torkad kungsmynta var en vanlig handelsvara (långt före pizzans intåg) på höstmarknaderna, särskilt i områden där den var relativt sällsynt.

Kungsmynta är inte bara en krydda. Växten kan spåras långt tillbaka i historien som både medicin och trolldomsört. En forntida grekisk sägen har senare återgivits i otaliga varianter.

Redan den första utbildade läkaren i Norden, dansken Henrik Harpestreng, nämner kungsmyntan i sina skrifter från 1200-talet. Han använde även namnet kung på växten. Varianter av den här beteckningen, som kungstenkungkungsgräs m.m. är de mest använda namnen i folkmun fram till denna dag.

Under Harpestrengs tid krossades kungsmyntan ofta och blandades med honung, som bot mot hosta och gulsot. Teextrakt ansågs vara effektivt mot svullnad i halsen och pressad juice från växten rekommenderades mot inälvsmask och för att förbättra synskärpan och hörseln. Den engelska växtläkaren Nicholas Culpeper rekommenderar te av oregano för matsmältningsproblem, aptitlöshet och hosta och för att rensa kroppen från avfallsämnen bestående av urin och galla.

Eteriska oljor är ansvariga för den kraftfulla aromatiska doften. Den dominerande substansen är tymol, som annars är mest känt som och går under namnet timjan. Tymol är både desinficerande och kramplösande och fungerar mycket bra vid svåra hostattacker (t.ex. kikhosta). Ämnet har också en dödande effekt på svamp och parasiter av flera sorters inälvsmaskar. För sådan användning finns den kommersiellt tillgänglig på internet som origanum oil/oreganol, som ren eterisk olja eller i kapslar.

Läs mer om oregano i TV Hälsa

  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
0 0 rösta
Artikelbetyg
Prenumerera
Notify of
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Pentti Kinnunen
Pentti Kinnunen
Gäst
1 år sedan

Liknandev gäller gojibär, som på svenska kallas bocktörne och kan odlas i Sverige upp till växtzon 4.