USA stämmer Snowden för innehållet i boken “Permanent Record”

publicerad 18 september 2019
- Torbjörn Sassersson red.
Edward Snowden Photo: Platonphoto.com
Permanent Record av Edward Snowden,sep 2019. Bildomslag: Panmacmillan.com
Permanent Record av Edward Snowden,sep 2019. Bildomslag: Panmacmillan.com

NOTERAT. USA vill sätta dit alla visselblåsare brutalt. Det tog inte mer än timmar efter att Edward Snowden den 17 september 2019 lanserat sin bok “Permanent Record” innan han stämdes av USA:s regering för att ha brutit mot sekretessen. 

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice (uppd kl 08:42) | Originalfoto på Snowden: Platonphoto.com

Snowden som arbetade på NSA blev visselblåsare 2013. Han kunde avslöja att NSA ljugit om karaktären och omfattningen på hur NSA spionerar på inhemska och utländska höga beslutsfattare likväl som den egna befolkningen. Ingen i tex Sverige undgår NSA:s damsugning av din kommunikation. NSA samlar in samtliga av dina mail, telefonsamtal och SMS som NSA klarar av att snoka upp och allt lagras i en jättelik databasanläggning i Bluffdale, i delstaten Utah. Där samlas all data permanent och fullt sökbart, därav bokens titel “Permanent Record”.

Snowden avslöjar i sin bok att han var delaktig i att bygga systemet och varför han valde att överge NSA och fly till Ryssland.

“Spanning the bucolic Beltway suburbs of his childhood and the clandestine CIA and NSA postings of his adulthood, Permanent Record is the extraordinary account of a bright young man who grew up online – a man who became a spy, a whistleblower, and, in exile, the Internet’s conscience. Written with wit, grace, passion, and an unflinching candor, Permanent Record is a crucial memoir of our digital age and destined to be a Classic.”

I tisdags stämde det amerikanska justitiedepartementet Snowden för att han ska ha brutit mot de sekretessavtal som han signerade med både CIA och NSA. Man anser att han borde ha sänt boken till CIA och NSA för genomläsning, vilket Snowden inte gjorde. Stämningen gör även gällande att Snowden avslöjat hemligheter under sina publika tal.

USA har begärt in alla inkomster som boken inbringar till Snowden, meddelar departementet. Det handlar uppenbarligen om att komma åt Snowdens privata ekonomi.

Snowden riskerar 30 års fängelse om USA skulle lyckas med att gripa och föra hem honom. Det är eventuellt ett kortare fängelsestraff än vad visslaren Assange kan få. Assange sökte asyl i England, men greps av brittisk polis efter att han stannat i skydd av Ecuadors ambassad i London. Snowden som befinner sig i Ryssland har nyligen sökt asyl i Frankrike.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Citizenfour – Oscarsbelönad amerikansk dokumentär från 2014

  Kan ses till och med onsdag 30 sep 2020

  “När Edward Snowden under täcknamnet Citizenfour i januari 2013 kontaktade filmaren Laura Poitras blev det början till ett av historiens största avslöjanden. Det här är hennes film om vad som hände timme för timme när de sedan möttes och tillbringade flera dagar i ett hotellrum i Hong Kong. En film av Laura Poitras.” – SVT

  https://www.svtplay.se/video/27333821/citizenfour

 • Det går att leva utan internet. Här ute på landet känner jag flera stycken, men är knappast en lösning. Själv är jag gravt internetberoende. Det händer att det kan gå någon vecka utan internet om jag reser till ställen där inte finns.

  Sedan kan man gör en hel del på egen hand för att undkomma övervakning. Ha ett strippad linux-OS på en usb-sticka på en dator utan hårddisk. Allt ligger då i arbetsminnet, och när du loggar ur/stänger av, försvinner allt. Vidare köra med countermail, Tor-surfa osv. Finns massor av diskussioner om detta på nätet. Enklast är det väl att försvinna bara; till något U-land och leva på cash – köpa sälja , typ.

 • Jag läste just en lång läsvärd artikel om Kina, Hongkong, förtryck och vad Snowden sagt om övervakningssamhälle – det är helt absurt.

  ”Snowden är orolig för att USA och andra länders regeringar, med hjälp av internetbolagen, rör sig mot en framtid där varje människa på jorden dokumenteras permanent och där allt i deras dagliga liv spelas in.”

  https://www.nyteknik.se/special/sa-anvander-kina-ny-teknik-for-total-social-kontroll-6971873

 • Formellt har Edward Snowden helt klart brutit mot sina arbetsgivares sekretesslagar, d v s NSA:s förordningar etc. NSA har någon form av paraply-översikt över ytterligare 16 andra underrättelseorganisationer, om jag förstått det hela rätt. NSA:s uppgift är att skydda medborgarna Amerikas Förenta Stater.
  “Men vad skall en enkel flicka göra”, frågar man sig ibland, om uttrycket nu tillåts? Överfört på unge herr Snowden, en man med ryggrad, vad skulle han ha gjort i sin desperation, när vidden av en avgrundsdjup kriminalitet blev uppenbar? Han blev själv del i något som beordrats, utan stöd i författningen, av The Deep State och dess Secret Government. Kriminalitet skall med kriminalitet fördrivas? Helst inte. Men Edward Snowden offrade sig och har nu förlorat, kanske allt, inklusive livhanken. Hur skall han överleva i Frankrike om han beviljas asyl där?
  Det egentliga problemet är ju det faktum att Väst till stor del styrs av en Elit, som helt förlorade fotfästet, då när de inbillade sig att ha vunnit det Kalla Kriget, under åren 1989-91. En definitiv skördetid låg nu synlig framom till 2010, trodde vildhjärnorna, då en Ny Världsordning borde kunna vara på plats. Så blev det, som det har blivit sedan dess, särskilt efter 9/11!

  • Frågan är väl vilken lag som övertrumfar vilken. Konstitutionen borde övertrumfa andra lagar i ett demokratiskt land med en fungerande rättstat, men frågan är väl om USA är det idag?

   Men i min mening så borde Snowden ha gjort som Daniel Ellsberg, nämligen stannat i USA och gått igenom rättsprocessen, om han nu skulle betraktas som en hjälte.

   Nu utgör Snowden enbart ett skrämselverktyg, mot militärer, visselblåsare och journalister, precis som Assange gör. Detta är i min mening kontraproduktivt, om man är ute efter yttrandefrihet, demokrati och världsfred.

   Men visst. Vem har inte gjort något kontraproduktivt i sitt liv?

 • Beställde 2 ex av boken igår från The Guardian, fast lagret var redan slut. Den blir säkert en klassiker och USAs stämmning medverkar naturligtvis till ytterligare spridning.
  Boken kan även bli förbjuden i vissa pk-länder.
  Assange och Snowden är vår tids hjältar som korrumperade stater gör vad dom kan för att förgöra och desinformera om.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *