USA stämmer Snowden för innehållet i boken ”Permanent Record”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 september 2019
- Torbjörn Sassersson
Edward Snowden Photo: Platonphoto.com
Permanent Record av Edward Snowden,sep 2019. Bildomslag: Panmacmillan.com
Permanent Record av Edward Snowden,sep 2019. Bildomslag: Panmacmillan.com

NOTERAT. USA vill sätta dit alla visselblåsare brutalt. Det tog inte mer än timmar efter att Edward Snowden den 17 september 2019 lanserat sin bok ”Permanent Record” innan han stämdes av USA:s regering för att ha brutit mot sekretessen. 

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice (uppd kl 08:42) | Originalfoto på Snowden: Platonphoto.com

Snowden som arbetade på NSA blev visselblåsare 2013. Han kunde avslöja att NSA ljugit om karaktären och omfattningen på hur NSA spionerar på inhemska och utländska höga beslutsfattare likväl som den egna befolkningen. Ingen i tex Sverige undgår NSA:s damsugning av din kommunikation. NSA samlar in samtliga av dina mail, telefonsamtal och SMS som NSA klarar av att snoka upp och allt lagras i en jättelik databasanläggning i Bluffdale, i delstaten Utah. Där samlas all data permanent och fullt sökbart, därav bokens titel ”Permanent Record”.

Snowden avslöjar i sin bok att han var delaktig i att bygga systemet och varför han valde att överge NSA och fly till Ryssland.

”Spanning the bucolic Beltway suburbs of his childhood and the clandestine CIA and NSA postings of his adulthood, Permanent Record is the extraordinary account of a bright young man who grew up online – a man who became a spy, a whistleblower, and, in exile, the Internet’s conscience. Written with wit, grace, passion, and an unflinching candor, Permanent Record is a crucial memoir of our digital age and destined to be a Classic.”

I tisdags stämde det amerikanska justitiedepartementet Snowden för att han ska ha brutit mot de sekretessavtal som han signerade med både CIA och NSA. Man anser att han borde ha sänt boken till CIA och NSA för genomläsning, vilket Snowden inte gjorde. Stämningen gör även gällande att Snowden avslöjat hemligheter under sina publika tal.

USA har begärt in alla inkomster som boken inbringar till Snowden, meddelar departementet. Det handlar uppenbarligen om att komma åt Snowdens privata ekonomi.

Snowden riskerar 30 års fängelse om USA skulle lyckas med att gripa och föra hem honom. Det är eventuellt ett kortare fängelsestraff än vad visslaren Assange kan få. Assange sökte asyl i England, men greps av brittisk polis efter att han stannat i skydd av Ecuadors ambassad i London. Snowden som befinner sig i Ryssland har nyligen sökt asyl i Frankrike.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq