Äldre bör träna istället för att ta det lugnt

0
319
Träna även när du blivit äldre. Foto: Shutterstock.com
Träna även när du blivit äldre. Foto: Shutterstock.com

Om du börjat förbereda dig för ålderdomen genom att bli mer fysiskt aktiv, bör du lägga krutet på regelbunden styrketräning. Det är inte mycket som behövs!

Text: Berit Kvifte | Översättning: Madeleine Lidman

Ju äldre du blir, desto mindre och svagare blir musklerna. Du märker att det är svårare att gå uppför trappor, det är jobbigt att komma upp ur sängen på morgonen och du får kämpa för att bära hem varorna från affären. Allt blir mer kämpigt.

Som en konsekvens av det, sänker därför många sin aktivitetsnivå och börjar tänka i fel banor. Nämligen att de måste förenkla sin vardag på “äldre dagar”. En vanlig åtgärd är att sälja huset och flytta in i en lättskött lägenhet med hiss, när de kommer i pensionsåldern.

I det ögonblick du väljer en mer “lättskött vardag” går den fysiska tillbakagången i rasande takt. Din muskelstyrka minskar snabbare än du anar och när den verkliga fysiska nedgången tilltar – det vill säga runt 70- 80-årsåldern.

Äldre har testats och det finns en tydlig koppling mellan muskelstyrka i benen och gånghastighet. Detsamma gäller muskelstyrka och testning av andra funktionsnivåer. Deltagarna har oftast varit i 60-70-årsåldern, men tester har också genomförts på ännu äldre…

Läs hela artikeln i TV Hälsa


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här