En tablett Aspirin kan rädda ditt liv vid akut hjärtinfarkt

publicerad 18 oktober 2019
- av TV Hälsa
Vitpil (Salix alba) är rik på acetylsalisylsyra. Foto: Tyler Nix. Licens: Unsplash.com
Vitpil (Salix alba) är rik på acetylsalisylsyra. Foto: Tyler Nix. Licens: Unsplash.com
Vitpil (Salix alba) är rik på acetylsalisylsyra. Foto: Tyler Nix. Licens: Unsplash.com

Den lilla receptfria tabletten Aspirin kan rädda ditt liv, men det är inte vad du kommer få höra från din läkare. Den medicinska direktören på norska läkemedelsmyndigheten Steinar Madsen tar bladet från munnen och säger att alla över 65 år bör ha aspirin lättillgängligt, helst i fickan.

Text: Berit Kvifte | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson

Steinar Madsen, medicinsk direktör på norska Legemiddelverket. Pressfoto: Norska statens Legemiddelverk
Steinar Madsen, medicinsk direktör på norska Legemiddelverket. Pressfoto: Norska statens Legemiddelverk

Äldre i riskzonen bör ha aspirin i medicinskåpet och gärna även i fickan eller väskan. Det beror på att den lilla vita tabletten innehåller acetylsalicylsyra, som har visat sig vara mycket effektivt vid behandling av patienter som fått en hjärtattack.

“Vi vet att ett intag av 300 mg acetylsalicylsyra minskar risken för att dö. De här tabletterna kan rädda liv”, säger Madsen till NRK.

100 år gammal medicin

Aspirin fanns tidigare i praktiskt taget alla norska medicinskåp för användning vid tandvärk, menstruationsvärk, feber och huvudvärk och har använts i över 100 år. För 20 år sedan ersattes den av Paracetamol och Ibuprofen, som kan ge stora och obehagliga biverkningar.

Aspirin finns fortfarande på apoteket, men ligger nedstoppat i lådor och skåp. Efterfrågan har avtagit. Det beror på att mycket få läkare berättar för sina patienter att den lilla tabletten kan rädda ditt liv om du får bröstsmärtor och är långt ifrån andra människor. För när hjärtlarmet går, tar ambulanspersonalen alltid med acetylsalicylsyra.

Den smärtstillande tabletten går under flera namn som: Albyl, Dispril eller Aspirin. Den aktiva ingrediensen i tabletterna fungerar blodförtunnande och kan snabbt lösa upp en blodpropp. Blodproppar är en av de vanligaste orsakerna till infarkt.

Läs mer i TV Hälsa