Mer än hälften av godkända cancerläkemedel förlänger varken livet eller ökar livskvalitet

7
Medicinsk forskning och experiment - Crestock
Temabild: Medicinsk forskning och experiment – Crestock

Hur effektiva är nya cancerläkemedel? Enligt flera studier levereras knappt hälften av de utlovade effekter som de blivit godkända för. De flesta är inte utformade för att öka livslängden eller ens förbättra livskvalitet hos patienterna. I de fall där livslängden har ökat, har det rört sig i genomsnitt om 2,7 månader. 

Läkemedelsbolagen omsätter miljarder dollar årligen genom försäljning av cancerläkemedel till länder över hela världen. Det borde vara rimligt att uppföljning och utvärdering av effektivitet är högt prioriterat.

Det amerikanska institutet för cancerforskning beräknar att det fanns 18 miljoner cancerfall under 2018. Efterfrågan har skapat en situation där läkemedel godkänns för snabbt vilket leder till brister i utformning, genomförande och analys av kliniska prövningar.

The ability of drug companies to charge very high prices, even when most approved cancer drugs provide little gain for patients, drives much of the research, as desperate patients lead some governments and private insurers to pay whatever companies charge.” – ”Why do cancer drugs get such an easy ride?”

Richard Pazdur, ansvarig för onkologi inom FDA, säger att läkemedlen är så effektiva att det handlar inte om dessa kommer att bli godkända, utan hur snabbt FDA kan godkänna dessa, står det att läsa i en artikel publicerad 2015 i British Medical Journal.

En granskning av prövningar som ledde till godkännande av nya cancerläkemedel i Europa mellan 2014 till 2016, visade på att effekterna av dessa läkemedel i flera fall är överdrivna. En av anledningarna till detta, menar författarna bakom rapporten, är möjligen komplexiteten i cancerstudierna och hur dessa har genomförts. Det låga bevismaterialet för godkända läkemedel har dock väckt oro hos forskarna.

Läs hela artikeln i TV Hälsa

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Birgit Sjölander
Birgit Sjölander
Gäst
8 oktober 2019 kl 21:03

Affärer med rädslan för döden har i alla tider varit lukrativa.
Att en del patienter överlever den vanliga cancerbehandlingen kan mycket väl bero på placeboeffekt. Placeboeffekten , eller rättare sagt tron på effektivitet av vilken medicin eller operation som helst är väldigt effektiv och visar egentligen vägen men detta håller man väldig tyst om, för där kan man inte tjäna pengar med.
Då människan oftast behöver en ordentlig chock för att leda sitt liv i den riktning som de skall resp. blir riktig lycklig med är också en del av läkningen. Många som har blivit botat av cancer har ändrat sitt liv total.

Sanja R. juric
Sanja R. juric
Gäst
7 oktober 2019 kl 13:11

Hej Torsten,

Gå gärna in på TV-Hälsa om du inte har hunnit läsa hela artikeln. Längst ner kan du hitta en del källor. Artikeln bygger på studier och återger resultaten genomförda av olika universitet.

Att dina vänner ”knallar på” behöver inte ha med mediciner att göra.
Mvh,
Sanja

Torsten Sandström
Torsten Sandström
Gäst
7 oktober 2019 kl 11:52

Vem står bakom denna artikel från TV4? Livslängdeni vårt land har ökat statistiskt sett. Även antalet cancermediciner, som blir alltmer specialiserade. Många i min 70-åriga omgivning har haft – eller har – en cancerdiagnos. Men de knallar på.

Därför undrar jag hur det är med sanningshalten i artikeln. Bara siffran 2,7 månader verkar befängd, ifall det inte rör sig om obotlig cancer som upptäcks sent. Det verkar vara fråga om att koka soppa på en eller två artiklar från utlandet. Detta säger mitt bondförnuft.

Jonas
Jonas
Gäst
6 oktober 2019 kl 12:57

Cancern dök upp från ingenstans, efter att kemikalierna kom in i människans liv.
Grundformeln är: Patogener + kemikalier = Cancer.

ulf dahl
ulf dahl
Gäst
Reply to  Jonas
7 oktober 2019 kl 07:01

Cancer är en urgammal sjukdom man har hittat papyrus som är minst 3600 år gamla i Egypten som beskriver sjukdomen Man kan inte utesluta att det är en avskrift frän ett papyrus som är minst 4500 år Dom gamla dokumenten beskriver hur man tar bort ett bröst som har bröst cancer.

Tant Pia
Tant Pia
Gäst
6 oktober 2019 kl 12:05

Stort steg det här för många…..
Endast läkare kan och får lov att bota cancer alla växtbaserade läkemedel skall bannlysas……
Till: Läkemedelsindustrins petrokemiska läkemedel ökar vare sig livslängden eller ger en bättre livskvalitet.
Berätta något mer för oss lekmän som vi inte redan vet….

Conny LundbergD
6 oktober 2019 kl 12:01

Och läkemedelsbolagen skrattar hela vägen till banken! Det finns en uppsjö av alternativa biverkningsfria örter och olika kosttillskott som fungerar alldeles utmärkt. Den enda anledningen till att vi inte hör så mycket om dem är att läkemedelsbolagen ihop med regeringen inte vill att vi ska höra talas om dessa alternativ. Läkemedel och vacciner är BIG Business och staten vill gärna vara med och dela på kakan antingen via skatter eller korruption!