Datainspektionen ska granska om polisen rensar sitt misstankeregister

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 oktober 2019
- NewsVoice redaktion
Polisen, Hässelby Gård. Foto: T. Sassersson, 2019-08-23
Polisen, Hässelby Gård. Foto: T. Sassersson, 2019-08-23
Polisen har gripit en misstänkt man, Hässelby Gård, 23 augusti 2019. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se

Myndigheten ska kontrollera om uppgifter om personer som inte längre är misstänkta tas bort från polisens misstankeregister. Det skriver myndigheten idag den 21 oktober.

Datainspektionen inleder nu en granskning av polisens misstankeregister. I registret finns personuppgifter om den som är skäligen misstänkt för brott eller har begärts överlämnad eller utlämnad för brott. Enligt lagen om misstankeregister ska uppgifter tas bort bland annat om en förundersökning har avslutats utan att åtal väckts med anledning av misstanken eller om åtalet lagts ned.

“Det är viktigt att polisen har fungerande rutiner för gallring och löpande tar bort uppgifter om personer som avförs från utredningar. Annars finns risken att någon felaktigt blir utpekad som misstänkt vid en slagning i registret”, säger Linda Olander som är jurist på Datainspektionen.

Granskningen kommer att göras på plats hos polisen.

Datainspektionen är tillsynsmyndighet för bland annat dataskyddsförordningen och brottsdatalagen och arbetar för att människors fri- och rättigheter skyddas i samband med behandling av personuppgifter.

Text: Pressmeddelande från Datainspektionen

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq