Datainspektionen ska granska om polisen rensar sitt misstankeregister

4
Polisen, Hässelby Gård. Foto: T. Sassersson, 2019-08-23
Polisen har gripit en misstänkt man, Hässelby Gård, 23 augusti 2019. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se

Myndigheten ska kontrollera om uppgifter om personer som inte längre är misstänkta tas bort från polisens misstankeregister. Det skriver myndigheten idag den 21 oktober.

Datainspektionen inleder nu en granskning av polisens misstankeregister. I registret finns personuppgifter om den som är skäligen misstänkt för brott eller har begärts överlämnad eller utlämnad för brott. Enligt lagen om misstankeregister ska uppgifter tas bort bland annat om en förundersökning har avslutats utan att åtal väckts med anledning av misstanken eller om åtalet lagts ned.

“Det är viktigt att polisen har fungerande rutiner för gallring och löpande tar bort uppgifter om personer som avförs från utredningar. Annars finns risken att någon felaktigt blir utpekad som misstänkt vid en slagning i registret”, säger Linda Olander som är jurist på Datainspektionen.

Granskningen kommer att göras på plats hos polisen.

Datainspektionen är tillsynsmyndighet för bland annat dataskyddsförordningen och brottsdatalagen och arbetar för att människors fri- och rättigheter skyddas i samband med behandling av personuppgifter.

Text: Pressmeddelande från Datainspektionen

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Erik Forsman
22 oktober 2019 kl 10:10

När jag arbetade med missbrukarvården och på psyk, samt på rättspsyk är både drogtest samt utdrag ur diverse register obligatoriska. Har flera vänner som inte fick arbete de var lämpade för, på grund av gamla synder, och då var det just misstankeregistret som spökade. Det är anmärkningsvärt att du inte får ett jobb, på grund av något som du blivit frikänd för?

Värre då med polischefer som anser det helt fel arrestera och straffa gängkriminella, utan dem anser att det är svenska medborgares ansvar. I stället för att arrestera och straffa de kriminella vill polischeferna se ytterligare stora integrationssatsningar från andra aktörer i samhället. Jag tror att detta synsätt baserar sig på uppfattningen att gängkriminella, andra generationens invandrare, beror på svenskarnas rasistiska inställning, när det i själva verket är klantänket som är orsaken.

Att rikta focks mot kriminella och ställa sig frågor hur man kommer till rätta med kriminaliteten är helt fel väg att gå. Istället ska man rikta in sig på offren för brotten och utgå från deras perspektiv och vad som kan göras för dem. Då faller bitarna på plats.

Stig Rydmark
Stig Rydmark
Gäst
21 oktober 2019 kl 13:52

Nu tar datainspektionen bort ett verktyg som gör polisen än mer ineffektiv. Ett ex på svensk klantighet.

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  Stig Rydmark
21 oktober 2019 kl 17:37

Kan det handla om att på ett förbyggande sätt avkriminalisera kriminella nykomlingar? Det skulle ju ligga helt i linje med övrig PK-politik. Ursäkta att jag antyder att nysvenskar skulle vara kriminella. Det är inte meningen, men kanske 5% av nykomlingarna är tyvärr kriminella och kan ha lockats hit av ryktet att svensk polis är beordrad att backa för den nya grova kriminaliteten i den anda som nu råder där all friktion pga massmigration ska tonas ner i desperata försök att integrera de ointegrerbara (dessa 5%).

Stig Rydmark
Stig Rydmark
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
21 oktober 2019 kl 23:02

Jag tror att det är i samma “anda” som när registret över romer togs bort.