Färdigmat förbjöds på Vanuatu för folkhälsans skull

publicerad 9 oktober 2019
- TV Hälsa
Bild från Moorea i Franska Polynesien i Stilla havet. Foto:Michelle Maria.Licens: Pixabay.com (free use)
Bild från Moorea i Franska Polynesien i Stilla havet. Foto:Michelle Maria.Licens: Pixabay.com (free use)
Bild från Moorea i Stilla havet. Foto:Michelle Maria.Licens: Pixabay.com (free use)

Myndigheterna på ö-gruppen Vanuatu i Stilla havet beslutade att sluta införa västerländsk mat i ett försök att motverka framtida potentiella hälsoproblem. Det är inte nödvändigt att äta importerad mat när det redan finns så mycket ekologiskt odlad lokal mat på våra öar, resonerade ledningen på ön.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman

Vanuatu är ett land i södra delen av Stilla havet. Invånarna tillhör många olika folkgrupper, som har sina egna språk och traditioner. Ekonomin växer, men Vanuatu anses fortfarande som ett av världens minst utvecklade länder.

Jordbruket är basen i ekonomin och en majoritet av befolkningen är anställd i den sektorn. Även om större delen av produktionen går till det egna hushållet, bidrar de flesta också till produktion för försäljning. Den viktigaste exportvaran är copra, torkat kokosnötkött som odlas på plantager.

Torba-provinsen som är den nordligaste ö-gruppen och som har en befolkning på knappt 10,000 invånare, främst bönder, antog 2017 målet att införa en lagstiftning att inom två-tre år förbjuda…

Läs hela artikeln i TV Hälsa

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq