Fibromyalgi går under benämningen smärtsyndrom – en samling symptom och kännetecken, vars orsak anses vara okänd. En studie som jämför kvinnor som har och inte har, fibromyalgi, har för första gången funnit ett samband mellan tarmbakterier och långvarig sjukdom och de viktigaste symptomen.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman | Redigerad: Torbjörn Sassersson | Foto ovan: Toa Heftiba. Licens: Unsplash.com

De flesta som får diagnosen är kvinnor. Tillståndet finns hos cirka tre procent av befolkningen och i Norge betyder det att cirka 150,000 människor är drabbade. Norge är bland de länder i världen som har den högsta förekomsten av fibromyalgi.

Forskare vid McGill University i Montreal undersökte tarmbakterierna hos människor med fibromyalgi och fann att bakterierna skilde sig från de bakterier de hittade hos människor som inte led av fibromyalgi. Forskare i Kanada identifierade 19 sorters tarmbakterier som finns i högre eller lägre antal hos personer med sjukdomen.

“Vi upptäckte att fibromyalgi och symptomen på fibromyalgi – smärta, trötthet och kognitiva utmaningar – bidrar mer än några av de andra faktorerna, till de variationer vi ser i mikrofloran hos de som har sjukdomen”, säger Amir Minerbi, vid Alan Edwards Pain Management Unit vid McGill University i Montreal.

Läs hela artikeln i TV Hälsa


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Det skrev jag om för fem år sedan, eftersom många av mina kunder blivit betydligt bättre, en del återställda efter att ha avgiftat och återställt tarmfloran med koncentrat av Prebiotika Inulin & Fruktooligosackarider. Topinulin Aktiv, koncentrat av jordärtskocka + blåstång, jod o krom. en kur 25 dagar ibland behövs en till.
    Det går bra att ställa frågor till mig: har ca 55 års erfarenhet av naturmedel / kosttillskott. Jag kan svara på det mesta i sammanhanget. Liksom alla övriga tarmtillstånd.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här