Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Fibromyalgi och tarmbakterier har en koppling

publicerad 1 oktober 2019
- TV Hälsa
Smärta och värk i kroppen. Foto: Toa Heftiba. Licens: Unsplash.com

Fibromyalgi går under benämningen smärtsyndrom – en samling symptom och kännetecken, vars orsak anses vara okänd. En studie som jämför kvinnor som har och inte har, fibromyalgi, har för första gången funnit ett samband mellan tarmbakterier och långvarig sjukdom och de viktigaste symptomen.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman | Redigerad: Torbjörn Sassersson | Foto ovan: Toa Heftiba. Licens: Unsplash.com

De flesta som får diagnosen är kvinnor. Tillståndet finns hos cirka tre procent av befolkningen och i Norge betyder det att cirka 150,000 människor är drabbade. Norge är bland de länder i världen som har den högsta förekomsten av fibromyalgi.

Forskare vid McGill University i Montreal undersökte tarmbakterierna hos människor med fibromyalgi och fann att bakterierna skilde sig från de bakterier de hittade hos människor som inte led av fibromyalgi. Forskare i Kanada identifierade 19 sorters tarmbakterier som finns i högre eller lägre antal hos personer med sjukdomen.

“Vi upptäckte att fibromyalgi och symptomen på fibromyalgi – smärta, trötthet och kognitiva utmaningar – bidrar mer än några av de andra faktorerna, till de variationer vi ser i mikrofloran hos de som har sjukdomen”, säger Amir Minerbi, vid Alan Edwards Pain Management Unit vid McGill University i Montreal.

Läs hela artikeln i TV Hälsa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: fibromyalgi