Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Globalisering och öppna gränser medföljer ökad brottslighet i Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 oktober 2019
- NewsVoice redaktion
Linda H Staaf, Polisen. Foto: SVT

Polisen, Försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten höll igår presskonferens om den organiserade brottsligheten i Sverige. Problemen har ökat väsentligt.

Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning:

“Den organiserade brottsligheten handlar inte bara om skjutningar och sprängningar. Den bedrivs också genom företag som skapar en legal fasad för att dölja brottslighet”.

“Vi ser en ökning av välfärdsbrottsligheten, den sker systematiskt av de kriminella nätverken”.

För Ekobrottsmyndighetens räkning fanns polischef Torbjörn Rosén på plats.

“Det finns otroligt mycket brottsoffer inom den ekonomiska brottsligheten. De mjölkar ut det offentliga på pengar som skulle gå till skola, vård och omsorg”, säger han.

I lägesrapporten lyfter man fram flera olika metoder som används för att lura samhället på pengar. Bland annat de organiserade upplägg där funktionsnedsatta personer hämtas till Sverige för att söka assistansersättning – med anhöriga som assistenter. Inom assistansområdet har arbetskraftsinvandringen fyrdubblats från 2009 till 2018, enligt statistik från Migrationsverket som presenteras i rapporten.

“Vi har stora problem med brottsligheten vad gäller assistansersättningen. Det handlar om omfattande belopp”, säger Per Eleblad på Försäkringskassan.

Text: Jimmie Man


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq