Karolinska Institutet inleder samarbete med läkemedelsbolag

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 oktober 2019
- NewsVoice redaktion
Karolinska anklagade anställd för fildelning
Karolinska Aula Medica - en del av Karolinska Institutet - Pressfoto: Janos Kovacs
Karolinska Aula Medica – en del av Karolinska Institutet – Pressfoto: Janos Kovacs

DEBATT. Janssen med moderbolaget Johnson&Johnson har dömts att betala mångmiljardbelopp för bedrägeriet runt drogen Risperdal. Det är en bara en i raden av domslut mot och skandaler runt bolaget de senaste åren. Trots det inleder Karolinska Institutet ett samarbete med Janssen som anklagas för att vara involverad i organiserad kriminalitet.

Text: Janne Larsson, skribent/researcher, Psykiatri.jannel.se

Juryn fann att Janssen arbetat med en “pervasive nationwide effort to illegally market Risperdal and downplay its very serious risks on a systemic level”. Det finns över 13,000 andra fall där personer stämt bolaget för skadorna av Risperdal och samtidigt tillkännager Janssen att man “utvecklar sitt samarbete” med Karolinska Institutet (KI), bland annat runt psykofarmaka.

För en månad sedan fick Janssen betala 572 miljoner dollar för brottsligheten i opioidskandalen i USA, där 2000 andra fall väntar. Redan 2012 fick Janssen betala 158 miljoner dollar för sina bedrägerier i marknadsföringen av Risperdal och 2013 nåddes en överenskommelse med det amerikanska justitiedepartementet om att betala 2,2 miljarder dollar, till stor del för den illegala marknadsföringen av Risperdal.

Samarbetet med KI sägs i ett pressmeddelande gälla bland annat “behandlingsresistent depression, pediatrisk depression och schizofreni”.

ArcanumSkolan 2024

De så kallade SSRI-medlen (antidepressiva), som i alla år – av bland annat Göran Isacsson på KI – hyllats som mirakelpiller, är nu när patenten gått ut lite mindre intressanta för läkemedelsbolagen och då blir de plötsligt inte lika effektiva. In kommer alla offer för skadorna av dessa piller, som nu sägs lida av “behandlingsresistent depression”. Som alltid i psykiatrin är det patienterna som får bära skulden, inte de ineffektiva och skadliga preparaten, men Janssen/J&J har “lösningen”.

Göran Isacsson omnämnd på Twitter
Göran Isacssonomnämnd på Twitter

Man har dammat av en gammal hallucinogen drog – ketamin – på gatan känd som “K” eller “Special K”, paketerat om den och fått den godkänd i USA efter en mer än vanligt korrupt godkännandeprocedur. Vi får i okritiska medier läsa historier om hur denna nya “medicin” kan bota depressioner nästan på nolltid.

Preparatet är dock inte godkänt i Europa.

Läs mer: Peter Götzsches avslöjanden om psykaitrin och big pharma

Okritiska medier och Karolinska Institutet stödjer kriminellt bolag

Här kommer Karolinska Institutet och det nya samarbetet med Janssen in i bilden. Redan innan det nya pressmeddelandet den 3 oktober kom var Karolinska Institutet ute i Expressen och lovordade den nya drogen. Vi fick läsa att: “forskare kan ha hittat en ny lösning för att bekämpa depression” och forskarna på KI är väldigt imponerade över hur bra drogen är.

VD:n för Janssen i Norden är väldigt glad åt det nya samarbetet och ser fram mot att Janssen ihop med Karolinska Institutet kan använda Sveriges “unika befolkningsregister” till att “hitta nya effektiva behandlingsalternativ”.

Vi kan se fram mot att de kända, av Janssen sponsrade, forskarna på Karolinska Institutet kan välja och vraka i olika register i syfte att på ett “vetenskapligt” sätt trumma igenom ett godkännande för Janssens nya drog, med efterföljande fin marknadsföring om det “säkra” och “effektiva” preparatet.

Vi lär inte från Karolinska Institutet höra att man lika gärna kunde ha “paketerat om” kokain eller ecstasy och fått en snabb och underbar “antidepressiv” effekt. Vi lär inte i Expressen få läsa om de kommentarer som gjorts om ketamin i British Medical Journal.

Text: Janne Larsson, skribent/researcher, Psykiatri.jannel.se

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Jag har jobbat i sjukvården sedan jag var 16 år ung och min mamma fixade sommarjobb på ett sjukhus för äldre sedan dess så har jag fortsatt jobba i sjukvården tills jag blev förlamad i en bilolycka -98 tidigare var jag mest på akutmottagningen i Tierp men jag har hoppat runt som timvikarie på akademiska sjukhuset och nästan jobbat på alla avdelningar där under många år. Så jag har sett och hört en del. Min erfarenhet av sjukvården slutar inte där efter att jag bröt nacken så startade jag ett vårdföretag som idag vuxit till ett medelstort bolag. Lägg till 20år som patient då får man också lära sig saker om sjukvården, baksidor och framsidor. Några år föreläste jag på läkarlinjen i Uppsala.

  Dessutom är jag bokmal och har läst minst 10.000 böcker samt säkert 100.000 artiklar.

  JAG VILL PÅSTÅ ATT 60-70% AV ALLA SOM BESÖKER EN LÄKARE ÄR LÄKEMEDELSFÖRGIFTADE.

  LÄKARKÅREN DÖDAR FLER MÄNNISKOR ÄN DE RÄDDAR.

  Fortfarande frisk till trots…

 • Får göra mittåt gällande de 200 miljarderna då jag inte kan hitta källan. Men, jag har hittat ett bra exempel i Lars Bern´s bok Den metabola pandemin.
  Citat.
  “Läkemedelsföretaget Merck fick 2012 böta 40 milj. kronor för överträdelser av federala lagar i marknadsföringen av preparatet Vioxx. Samma år betalade företaget ut 300 milj. kronor i prestationsbonus till sin VD. Vad man betalat i mutor till FDA-tjänstemän och läkare innan bubblan sprack står skrivet i stjärnorna.” Slut citat. Naturligtvis är det Rockefellerklanen som initierat Big Pharma och patentkarusellen i läkemedelsbranschen. När patentet gått ut har man i alla fall tjänat en bra hacka. Då programmerar kemisnickarna om molekylerna och vips har vi ett nytt preparat.

 • Samarbetet skall gälla behandlingsresistent depression, pediatrisk dito samt schizofreni. Heureka! Då har lilla Greta chansen att tillfriskna då hon bland annat i sina komorbida diagnoser lider av förstadiet till schizofreni. Se Wikipedia ADHD. Det blir att börja knapra i sig det nydesignade pillret (obs satir). När det gäller böter och ersättningar för patientskador kommer man nästan alltid överens med amerikanska justitiedepartementet vilka summor som skall gälla. Dessa summor är en piss i havet i jämförelse med vinsterna i detta sammanhang. Den hejdlösa förskrivningen av statiner världen över till kardiolog patienter (hjärtsvikt och infarkter) samt till patienter med högt kolesterolvärde har inbringat en vinst på 200 miljarder dollar. (Hittar f n inte källan). Detta läkemedel påstås orsaka svåra biverkningar och i många fall för tidig död. Det svenska landstinget och KI har sålt sin själ till Big Pharma. Det är klart att läkemedelsmaffian inte vill bota folk. Man vill bara dämpa symtomen. Vad har de för nytta av friska människor?

 • Från Macchiarinis Frankenstein-experiment till bygget av världens dyraste sjukhus som inte fungerar som till artikeln ovan, så visar det här att det gått röta i hela Karolinska. Tur att man inte bor i Stockholm. Men det var ju ändå välutbildade läkare som godkände att experimentellt operera in Tupperware-detaljer på mänskliga försöksdjur. Likaså var det välutbildade politiker, eller såna inkvoterade via svågerpolitik, som drev igenom bygget av det ekonomiska svarta hålet nya Karolinska. Som blev så dyrt att de nu måste spara in på operationssaft och kaffebröd.

  Att de då går “all in” med läkemedelsindustrin blir ju ett nästa naturligt steg då man måste få in cash för att täcka upp gamla missöden. De kan ju kolla om de kan kränga ketamin på plattan och eftersom de redan har samarbete med Johnson & Johnson kanske de får köpa till kompispris.

  Hade i min ungdom en diskussion med en bekant med åsikten att sjukhusen felbehandlade ihjäl människor eller förgiftade dem med läkemedel och då tänkte jag att hon var ovetenskaplig, men har på senare år insett att det var jag som var korkad.

  • Tack, Janne! Du har sannerligen inte fel i ditt antagande!
   Det är lätt att se att Ebba Gröns gamla låt staten och kapitalet verkligen stämmer utomordentligt väl. Som vanligt är det folket som får betala priser för den girighet och maktfullkomlighet!

   • Staten och kapitalet var ursprungligen en låt av Blå tåget. Ebba gjorden en cover och samt tog bort en vers.

    https://www.youtube.com/watch?v=sTAvm_Fk09M

    Ebbas version kan man aldrig lyssna sig trött på.

    Texten är hur som helst en lite lektion i nationalekonomi, speciellt “den järnhårda lönelagen” som innebär kort att om en arbetare kräva högre lön, finns det alltid någon som kan acceptera lägsta möjliga, livsuppehållande lön. Det vore därmed meningslöst att försöka höja arbetarklassens generella lönenivå”.

    Källa wiki

    • Har undrat vad den här vågen av massinvandring till Europa beror på särskilt som den verkar vara orkestrerad från ovan. Man brukar skylla på globalisterna (de största och rikaste bakom de största multinationella företagen) och deras agenda med ett världsherravälde, överstatliga lagar och funktioner och en världsregering. Att man med massinvandring skulle skapa kaos och destabilisering.

     Men behovet av “billig” arbetskraft i form av nyanlända som kan tänka sig att ta arbete mot minimilön tror jag också är en faktor bakom massmigrationen. Vi har länge varit beroende av arbetskraftsinvandring här i väst.

  • Vad jag :ar förstod under min karriär så levde s var insyltad på KI på gamla meriter, högste för Nobelpris för många decennier sedan, alltså storhetsvansinne utan förankring i verkligheten. Synd om dem som gör sitt bästa. Man borde beakta att KI efter alla s skandaler är inte bättre än vilken dålig fungerande sjukhus som helst.

 • Hur kommer det sig att just läkemedelsbolagen alltid har en gräddfil när det gäller utföra och betala sig fria från organiserad kriminalitet och hur kommer det sig att KI ständigt dras in som en magnet till olika skandalösa sammanhang?

  Varför är det viktigare vad Trump eller Putin säger eller gör i Ryssland respektive USA på andra sidan Atlanten än vad stora kriminella företag gör inom vårt eget lands gränser?

  Här i Sverige skadas och dör 10,000-tals människor – från unga till gamla – varje år pga av dåliga och skadliga läkemedel, nästan som om i ett inbördeskrig, men det är viktigare att fokusera på vad Trump twittrat eller vad Putin sagt, något som endast upprört vissa svenskar intellektuellt.

  Frågorna är naturligtvis retoriska men samtidigt inte alls. Här borde beteendepsykologer träda fram och förklara vad det är för fel på ledningsfolk, politiker och även allmänheten som lallar på som om inget hänt trots att deras egna anhöriga drabbas från och till.

  • Läkarkåren har rätt stort rörelseutrymme inom ramarna för “vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet” men dessa ramar sätt ju uppifrån. Går du utanför ramarna riskerar du att bli av med legitimationen och detta skapar nog en rätt följsam kår hjälplös mot korruption uppifrån.

   Detsamma gäller för den politiska cirkusen där du antingen viker dig för domptörens partipiska eller så är du helt körd på den politiska arenan.

   Vad gäller hjorden allmänheten så kan den inte göra så mycket åt system med en struktur där både enskilda läkare som dito politiker p.g.a. egoistisk egennytta är helt maktlösa.

   Det enda man kan göra är att försöka hålla sig frisk nog för att slippa sjukvård och på ett personligt plan försöka minimera den generellt skadliga politiken. Samtidigt som man håller tummarna och ber en tyst bön för att inte precis allting ska gå åt helvete.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *