Karolinska Institutet inleder samarbete med läkemedelsbolag

publicerad 12 oktober 2019
- av NewsVoice
Karolinska anklagade anställd för fildelning
Karolinska Aula Medica - en del av Karolinska Institutet - Pressfoto: Janos Kovacs
Karolinska Aula Medica - en del av Karolinska Institutet - Pressfoto: Janos Kovacs

DEBATT. Janssen med moderbolaget Johnson&Johnson har dömts att betala mångmiljardbelopp för bedrägeriet runt drogen Risperdal. Det är en bara en i raden av domslut mot och skandaler runt bolaget de senaste åren. Trots det inleder Karolinska Institutet ett samarbete med Janssen som anklagas för att vara involverad i organiserad kriminalitet.

Text: Janne Larsson, skribent/researcher, Psykiatri.jannel.se

Juryn fann att Janssen arbetat med en “pervasive nationwide effort to illegally market Risperdal and downplay its very serious risks on a systemic level”. Det finns över 13,000 andra fall där personer stämt bolaget för skadorna av Risperdal och samtidigt tillkännager Janssen att man “utvecklar sitt samarbete” med Karolinska Institutet (KI), bland annat runt psykofarmaka.

För en månad sedan fick Janssen betala 572 miljoner dollar för brottsligheten i opioidskandalen i USA, där 2000 andra fall väntar. Redan 2012 fick Janssen betala 158 miljoner dollar för sina bedrägerier i marknadsföringen av Risperdal och 2013 nåddes en överenskommelse med det amerikanska justitiedepartementet om att betala 2,2 miljarder dollar, till stor del för den illegala marknadsföringen av Risperdal.

Samarbetet med KI sägs i ett pressmeddelande gälla bland annat "behandlingsresistent depression, pediatrisk depression och schizofreni".

De så kallade SSRI-medlen (antidepressiva), som i alla år – av bland annat Göran Isacsson på KI – hyllats som mirakelpiller, är nu när patenten gått ut lite mindre intressanta för läkemedelsbolagen och då blir de plötsligt inte lika effektiva. In kommer alla offer för skadorna av dessa piller, som nu sägs lida av "behandlingsresistent depression". Som alltid i psykiatrin är det patienterna som får bära skulden, inte de ineffektiva och skadliga preparaten, men Janssen/J&J har "lösningen".

Göran Isacsson omnämnd på Twitter
Göran Isacssonomnämnd på Twitter

Man har dammat av en gammal hallucinogen drog - ketamin - på gatan känd som "K" eller "Special K", paketerat om den och fått den godkänd i USA efter en mer än vanligt korrupt godkännandeprocedur. Vi får i okritiska medier läsa historier om hur denna nya "medicin" kan bota depressioner nästan på nolltid.

Preparatet är dock inte godkänt i Europa.

Läs mer: Peter Götzsches avslöjanden om psykaitrin och big pharma

Okritiska medier och Karolinska Institutet stödjer kriminellt bolag

Här kommer Karolinska Institutet och det nya samarbetet med Janssen in i bilden. Redan innan det nya pressmeddelandet den 3 oktober kom var Karolinska Institutet ute i Expressen och lovordade den nya drogen. Vi fick läsa att: "forskare kan ha hittat en ny lösning för att bekämpa depression" och forskarna på KI är väldigt imponerade över hur bra drogen är.

VD:n för Janssen i Norden är väldigt glad åt det nya samarbetet och ser fram mot att Janssen ihop med Karolinska Institutet kan använda Sveriges "unika befolkningsregister" till att "hitta nya effektiva behandlingsalternativ".

Vi kan se fram mot att de kända, av Janssen sponsrade, forskarna på Karolinska Institutet kan välja och vraka i olika register i syfte att på ett "vetenskapligt" sätt trumma igenom ett godkännande för Janssens nya drog, med efterföljande fin marknadsföring om det "säkra" och "effektiva" preparatet.

Vi lär inte från Karolinska Institutet höra att man lika gärna kunde ha "paketerat om" kokain eller ecstasy och fått en snabb och underbar "antidepressiv" effekt. Vi lär inte i Expressen få läsa om de kommentarer som gjorts om ketamin i British Medical Journal.

Text: Janne Larsson, skribent/researcher, Psykiatri.jannel.se

Källor