Kostförslag för att förebygga och behandla Alzheimer

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 oktober 2019
- NewsVoice redaktion
LCHF diet. Foto: Louis Hansel. Licens: Unsplash.com
LCHF diet. Foto: Louis Hansel. Licens: Unsplash.com
LCHF diet. Foto: Louis Hansel. Licens: Unsplash.com

FORSKNING & KOSTRÅD. Kerstin Unger-Salén följer upp sin artikel “Alzheimers-epidemin kan vara orsakad av bakterieinfektioner” med en ny text där hon listar olika sätt att förebygga Alzheimer, förslag på kost och kosttillskott. 

Text: Kerstin Unger-Salén, hälsoprofil med eget hälsocenter i Spanien | Kerstin driver hälsobloggen Alltomcancer.com | Bild ovan: LCHF diet. Foto: Louis Hansel. Licens: Unsplash.com

Enligt nya vetenskapliga studier orsakas Alzheimers sjukdom av en kombination av geners disposition, livsstil och miljöfaktorer. Dr Dale Bredesen som nämns i min föregående artikelanser att följande faktorer medverkar till en utveckling av Alzheimers:

 • Typ 1 (“inflammatorisk”) är ett svar på mikrober eller annat som orsakar inflammation.
 • Type 2 (“atrophic”) associeras med faktorer som stöder hjärnans hälsa såsom estradiol, progesteron, testoron, insulin, och D-vitamin.
 •  Type 1.5 (“glycotoxic”) Inflammation p.g.a. höga blodsockernivåer med förlust av insulinsensivitet.
 • Type 3 (“toxic” or “cortical”) associeras med exponering av gifter såsom tungmetaller, pesticider, anti-mikrober, och kommersiella gifter.
 • Type 4 (“vascular”) associeras med minskat stöd för blodkärlen.
 • Type 5 (“traumatic”) associeras med tidigare hjärntrauma från olyckor eller annat.

Mindre än 1 % orsakas av genetiska förändringar konstaterar forskare år 2018.


Stress, dålig kost, gifter, tungmetaller, fria radikaler (hjärnan är speciellt känslig för oxidativ stress, brist på motion eller sömn samt näringsbrister, antibiotika, brist på goda bakterier i tarmfloran och mycket annat är bidragande orsaker.


Q10

Q10 medverkar till att skapa energi i varje cell i kroppen. Tråkigt nog minskar denna produktion redan efter 25 års åldern och därför är det en god ide att ta kosttillägg i form av ubikinol varje dag när man kommit upp i åldrarna.

”Q10 är en verkningsfull antioxidant som skyddar hjärnan från oxidativ stress /fria radikaler och som kan minska skadliga ämnen som kan leda till hjärnsjukdomar”, skriver ett forskarlag i en artikel:“Coenzyme Q10 administration increases brain mitochondrial concentrations and exerts neuroprotective effects” från 1998.

För alla de som rekommenderats att ta statiner är ubikinol extra viktigt eftersom statiner reducerar Q10 i kroppen.

Funktionell medicin

Inom funktionell medicin har man kommit långt vad gäller behandlingsprotokoll för att förebygga eller reversera Alzheimers. Dr Hyman, en av grundarna till funktionella medicin rekommenderar 9 steg för att försöka vända en utveckling av demens. Han säger:

“Först och främst börja leta efter de omständigheter som kan ha medverkat till en Alzheimers utveckling.”

Det inkluderar:

 • Pre diabetes eller metaboliskt syndrom
 • Lågfunktionerande sköldkörtel.
 • Depression.
 • B-vitaminbrist, speciellt B12
 • Brist på Omega3
 • D-vitaminbrist
 • Hög grad av förgiftning av tungmetaller, speciellt kvicksilver vilket kan testas hos en funktionell medicinare.
 • Hög kolesterol (inflammation)
 • Speciella gener som influerar vår predisposition för närings-eller avgiftnings problem.

Syrebrist

Man har också upptäckt att en av huvudorsakerna till Alzheimers är brist på syre. Alzheimers sjukdom innebär ofta att blodtillförseln i hjärnan har reducerats. Hjärnan behöver en jämn tillförsel av syre och dålig blodcirkulation eller lågt blodtryck kan minska syretillgången, varpå hjärnkemin kan förändras och neuroner fungera sämre sinsemellan

Läs artikel publicerad i New Scientist, 2006: “Could lack of oxygen trigger Alzheimer’s?”

Hjärnan har extra stort behov av syre och använder 20% av hjärnans syretillgång annars kan den inte utföra, ens de enklaste funktionerna. Hjärnceller behöver syre och glukos för att skapa bränsle för energi, normalt sett, och utan syre förändras hjärnans metabolism.

I en forskningsstudie ströp man syretillförseln på möss och efter en tid fann man att de möss som led av syrebrist utvecklat två gånger mer beta-amyloid plack och minnesförluster jämfört med möss som levt under normala omständigheter.

Ett bra sätt att öka blod som transporterar syre till hjärnan, är att stå på huvudet (en position man lär ut i yoga) eller luta huvudet ner så mycket som möjligt under en kort tid.

När du väl tagit reda på eventuella underliggande orsaker som leder till obalans, finns vissa saker som kan hjälpa att trimma upp hjärnan, menar Hyman:

 • Balansera blodsockret med icke-processad, färsk kost med lågt glykemiskt index.
 • Motionera dagligen. En 30 minuters rask promenad.
 • Slappna av med daglig yoga, meditation, bio-feedback eller djupandning.
 • Ta ett multivitaminkomplex och mineraltillskott samt omega 3, B12, B6, och folsyra, D vitamin samt magnesium, gärna i form av magnesium threonate eller glysinate samt ta ubikinol.
 • Behandla eventuella sköldkörtelproblem.

Bra kostförslag för att förebygga Alzheimers är den så kallade medelhavskosten, enligt en artikel i Clinical Neurology News, ”Diet and dementia”.

Nya rön visar att en förändrad diet kan förebygga och även hjälpa Alzheimer-patienter att tänka och fungera bättre. En sådan slags kost anses kunna skära ner risken för Alzheimers med mer än 53%.

Läs mer i artikeln: “MIND Diet Associated with Reduced Incidence of Alzheimer’s Disease”

I det sammanhanget nämner man även den så kallade ketogena dieten för att bekämpa en redan befintlig Alzheimers. Forskning visar att den dieten kan medverka till att minska sjukdomens fortsatta utveckling.

Ketogen kost

Med en ketogen kost vill man reducera kolhydratintaget till ett minimum för att få kroppen att övergå från glukos/syre till förbränning (ketos) av fetter där ketoner bildas som en biprodukt. Hjärnan kan lika väl tillgodose sin energi med hjälp av ketoner istället för ATP-bränslets glukos och syre. Vid en normal metabolism är glukos och syre det som förser kroppen och hjärnan med bränsle, men finns det otillräcklig tillgång av syre/glukos, tvingas kroppen och hjärnan att övergå att använda ketoner dvs keton förbränning vilket anses ha en positiv effekt eftersom det gör att insulinserum minskar och hjälper lipolysen.

Även vad gäller cancer påverkas cellerna av syrebrist vilket får dem att övergå till en annan slags metabolism som blir cancerframkallande i längden. Därför rekommenderar man även här en ketogen diet, men både för Alzheimer och cancer är det är viktigt att man inte avstår från grönsaker, bär eller gröna äpplen samt bönor och frön.

Man ska inte heller äta mängder med kött (som bör komma från gräsbetande djur) och helst inte fetter från mejeriprodukter. De bästa fetterna från oljor ska komma från ekologisk olivolja, kokosfettolja och en speciell olja som kallas MTC (köps på hälsokostaffären).

Läs mer: Fueling the Alzheimer’s brain with fat (2017)

Grönsaker och vin

Den så kallade hjärnkosten understryker vikten av grönsaker för hjärnhälsa. Ät åtminstone en riklig sallad med många råa grönsaker varje dag. Nötter bär, bönor, fullkorn, fisk, olivolja, kokosolja och lite rödvin rekommenderas också trots att rödvin innehåller socker. Viner som har minst kolhydrater anses vara:

 • Cabernet Sauvignon,
 • Pinot Noir och
 • Sauvignon Blanc.

Reducera eller undvik intag av framför allt:

 • rött kött och charkprodukter,
 • raffinerade mjölprodukter,
 • transfetter, oljor från frön och vegetabilier (förutom oliver), margarin, Flora, Bregott och
 • ost,
 • sötsaker, bakelser och
 • flottyrstekta varor (chips, pommes frites et).

Samma kostförslag gäller även cancer, diabetes och hjärtsjukdomar samt MS. En diet de flesta kan ha glädje av att introducera i sin vardagsmat. Vi svenskar äter för mycket kött och charkprodukter, sötsaker, bakelser och godis. Inte så bra och kan vara en anledning varför just nordiska länders befolkning hör till dem som drabbas mest av både cancer och Alzheimers.

En bra grundregel är; Ät riktig icke-processad mat, inte för mycket, och mestadels grönsaker.

Kolesterol och hjärnhälsa

Skolmedicinen har sedan länge underhållit en myt och framställt kolesterol som livsfarligt för hjärtat. Det baseras på samma ensidiga tankefel som man nu gör med beta-amyloida plack. Kolesterol är inte heller boven i dramat. Enligt forskning är det inflammation som medverkar till ökat kolesterol. Det är således den kroniska inflammationen som bör behandlas och man vet idag att kronisk inflammation medverkar till utveckling av kroniska sjukdomar. Ät gärna en antiinflammatorisk kost.

Enligt en välkänd hjärnforskare och neurolog dr David Perlmutter, som har skrivit flera böcker i ämnet, befinner sig en fjärdedel av vårt kolesterol i hjärnan där den fungerar som en antioxidant.

Läs mer: “MIND diet slows cognitive decline with aging”, D. Perlmutter

Ett antal forskningsstudier visar, tvärtemot vad skolmedicinen låtit oss tro, att högre kolesterolnivåer sammanfaller med bättre hjärnhälsa. Enligt forskaren Stephanie Seneff, Ph.D., spelar otillräckligt fett och kolesterol i hjärnan en väsentlig roll i en utveckling av Alzheimers, vilket hon redogör för i “APOE-4: The Clue to Why Low Fat Diet and Statins May Cause Alzheimer’s”.

Jag hoppas informationen inspirerar till att kritiskt granska skolmedicinens behandlingsförslag som allt för ofta handlar om att behandla symtom snarare än ta sig an de omständigheter som framkallat sjukdomen. Acceptera inte en ensidig fokusering på läkemedel, och kräv att man lägger fram förebyggande förslag. Det finns mycket vi själva kan göra för att minska risken för kroniska sjukdomar bara vi förses väldokumenterad och oavhängig information, vilket myndigheterna sällan tillhandahåller.

Integrativa behandlingar baserade på ett holistiskt synsätt passar väl in på kroniska sjukdomar och ger många gånger bättre resultat än läkemedelsbehandlingar. Sådana sjukdomar uppstår oftast inte av enda anledning. Alzheimers är ett bra exempel.

Text: Kerstin Unger-Salén, hälsoprofil med eget hälsocenter i Spanien | Kerstin driver hälsobloggen Alltomcancer.com


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Alzheimer
Stöd NewsVoice 2024
 • Torsten Sandström, jag skrev att det visar sig att amyloid plackbildning ökar när man testade det på möss som injicerades med bakterier i hjärnan .Av detta drog man slutsatsen att plackbildning fyller en funktion och de inte heller nödvändigtvis leder till Alzheimers. Är inte säker på att du verkligen läst artiklarna…
  Jag ville påpeka att skolmedicinen forskare fastnat i en hypotes som inte håller särskilt bra. Det gäller att läsa texten Torsten.Du får gärna raljera om innehållet i min text men fråga de som har Alzheimers eller anhöriga med sjukdomen och kanske du förstår att många skulle varit tacksamma, precis som med cancer, att veta lite om hur man kan förebygga denna hemska sjukdom.

  • Ja det där med “plack”, som du tog om om i din förra artikel:
   https://newsvoice.se/2019/10/alzheimers-epidemin-bakterieinfektion/

   “Plack” är biofilm. Jag skrev en gång om det lömska med biofilm här:
   https://newsvoice.se/2015/11/forskare-lanserar-modell-for-hur-homeopatisk-medicin-fungerar/#comment-153385

   Att en av huvudorsakerna skulle vara “att blodtillförseln i hjärnan har reducerats”, tror jag inte. Syrebristen är säkert en sekundär effekt av nedbrytningen som pågår i hjärnan.

   Jag håller med om “Mindre än 1 % orsakas av genetiska förändringar”… man kan säga att:

   “Max 0 % orsakas av genetiska förändringar”.

   Tillbaka till “placket”, biofilm.

   Eftersom det är biofilm… så är det ju tack vare “tung vetenskaps” levereringar och “forskare säger…” vi har hamnat där vi nu är. I namn av forskning och vetenskap har de fört ut rekommendationer med att vi ska äta många brödskivor, som lett till dagens folkhälsokatastrof med mag- och tarmproblem, ihop med myndigheters kampanjande om att vi ska dricka mjölk (ger starka ben… host host…). Så säger de att om man är fyra år fyllda… då ska man äta 400 gram frukt och grönsaker per dag, vuxna ett halvt kilo (potatis oräknat).

   All gluten, snabba kolhydrater och främmande frukter med fruktsockret… och laktos, mm -> candida, vilket ger en invaderad sjuk inre tarmmiljö, med candida som ger inflammation i tarmen och läckande tarm. Så kommer produkter från candidan ut genom tarmväggen, och den själv också, och det skadar hjärnan, plus alla tänkbara sjukdomstillstånd kommer.

   Candida och andra virus, bakterier och svamp från tarmen och från tändernas miljöer, även bihålorna. Främmande metaller i kroppen, såsom implantat är en bra början för att bli dement. För detta ihop skapar dessa enklaver, plack, som är biofilm. Myndigheters rekommendationer har satt ned folks hälsa, för det kan ta ett antal årtionden innan deras brödattack nu brett visar sig som demens och annat. Skulle flashiga läkare/alternativa läkare, genom heta tips kunna reversera detta på två veckor… genom kostomläggning. Löjligt tycker jag.

   Borrelia och liknande infektioner spelar säkert också en betydande roll i det hela.

   Vetenskap är huvudproblemet, vi har inte en hotad mänsklighet trots “vetenskap” utan tack vare den. Trots det så efterfrågar “inte-med-på-banan-personer” “bra vetenskap”, samtidigt som man lanserar att människan har klättrat ned från ett träd… – vad är det som pågår 😉

   Ut med “vetenskap” och in med sunt förnuft.

   • Att “bota” sådant där som hör till nedbrytning i hjärnan: demens, alzheimer, glömsk, senil, m fl, så är EDTA något man traditionellt använder för att chelera bort kalcium och andra metaller ur plack i kärlsystemet och hjärnan och få bort placket och biofilmen. Man får som ett nytt kärlsystem, som en babys… kan man läsa.

    Man använde det för många åe sedan då anställda på batterifabrik i USA blwv sjuka i blyförgiftning. De blev friska, men än bättre, de blev friska från alla möjliga åkommor och tillstånd som inte relaterades till blyförgiftningen.

    För att det kan liknas vid ett mirakelmedel så blir det förföljelsevärt, och läkare som använt det har jagats in i …

    Något om det:

    The story of EDTA chelation therapy is as much political as it is medical. Consider these facts:

    EDTA chelation may be one of the most effective, least expensive, and safest treatments for heart disease ever developed, yet it is practiced by perhaps only 2,000 physicians in the United States.

    EDTA chelation is not typically covered by medical insurance, even though insurance companies would save billions of dollars each year if they did.

    Although they save far more lives than conventional treatments for heart disease and other chronic degenerative diseases at a fraction of the cost, physicians who practice and promote EDTA chelation for these uses have been harassed, vilified, smeared, and, in some cases, driven from their profession by powerful medical societies and government agencies that practice and promote conventional medical treatments.

    Fördelar, några bland många andra som där nämns:

    Decreases macular degeneration
    Dissolves small cataracts
    Eliminates heavy metal toxicity
    Makes arterial walls more flexible
    Prevents osteoarthritis
    Reduces rheumatoid arthritis symptoms
    Lowers diabetics’ insulin needs
    Reduces Alzheimer-like symptoms
    Reverses senility
    Reduce stroke/heart attack after-effects
    Prevents cancer
    Improves memory

    Hela:
    https://life-enhancement.com/pages/edta-chelation-the-real-miracle-therapy-for-vascular-disease

    I Sverige har läkare använt det. De har förföljts och blivit av med läkarlegitimationen. Ett exempel är professor Öckerman, ett annat är Carl-Arne Nilsson där jag bor. Han fick fly till Spanien. Folk har åkt måååånga mil för att få behandling med EDTA hos dom och andra.

    Man kan införskaffa och ta det oralt eller via tvåan, istället för via dropp, som det normalt ges. Men man ska veta att det är lite rörigt, för det finns olika EDTA, och hur få det lösligt, hur ska man ta det, och dosera… mm.

 • Människorna är individer, bl.a. när det gäller genuppsättningarna. Hur vi reagerar på olika livsmedel beror bland mycket annat på generna. Ett bra exempal är laktostoleransen. Vissa människor har gener från folkslag som inte druckit mjölk i vuxen ålder och tål inte mjölk i vuxen ålder, andra härstammar från folkslag som tidigt börjat mjölka kor och dricker mjölk även upp i vuxen ålder. Troligen är det lika individuellt med det mesta som kommer in i kroppen.
  Det betyder att kostråd som passar en person inte alltid passar en annan person! Med människornas stora omflyttningar vet man inte heller i förväg vad som passar den ena eller andra. Det är oerhört långt kvar innan vi kan koppla ihop vissa genkombinationer med vissa sjukdomar.
  Vi kan bara förslå allmänna kostråd och be individerna själva se hur de reagerar. En sak alla däggdjur gör är att vid överskott av föda lagra överskottet som fett och leva på fettförbränning nör födointaget blir för litet, alltså vid svält. De övergår alltså till ketogen förbränning.
  Vår energi får vi normalt genom förbränning av socker i olika former – av allt som smakar sött eller genom sönderdelning av kolhydrater till socker. För mycket socker i blodet gör oss feta och leder också till en del sjukdomar. Normalt regleras sockret av insulin, som måste tillföras cellerna i lagom mängd. För mycket insulin på en gång ger insulinresistens, ökar fetman och kan leda till koma med risk för död. Det är lättare att reglera sockret med maten.
  Slutsatsen är att om förhöjt blodsocker eller fetma bidrar till en sjukdom, bör man prova ketogen diet, alltså minska så mycket man kan på kolhydraterna. Om tar blodsockersänkande mediciner, t.ex. insulin, måste man anpassa medicinmängden genom att kontrollera blodsockret mycket ofta i övergången till ketogen kost. Men som alltid, vi är individer, så var mycket uppmärksam på hur du reagerar. Och UNDVIK STATINER! De påverkar endast ett eventuellt symtom och har alltför allvarliga biverkningar

 • T Sandström, du har alldeles rätt.
  Bäste Torsten, det finns anledning att ta till det gamla ordstävet, “För mycket och för litet skämmer allt”. Det finns betydligt allvarligare krämpor här i Sverige än lite Alzheimers. Exempelvis okunskap, faktaresistens och flum. Veganerna, lär ha stora tomrum mellan hjärncellerna beroende på överkonsumtion av grönsaker. Man vägrar hårdnackat äta animalier.
  Allt sedan en viss apart klättrade ner från träden och började jaga kött, har denna art utvecklat sin hjärna och kallar sig nu människa. Det grymmaste djuret någonsin på grund av hjärnans utveckling till intelligens. Så nog har valet av kost betydelse för människans metabolism, hjärnkapacitet, fysik och överlevnad.

  • Enligt Hjärnfonden har 100,000 personer Alzhemier i Sverige. De säger i sin reklam att vårdkostnaden för sjukdomen överstiger hjärt- och kärlsjukdomar. De säger att Alzhemier är en av Sveriges största folksjukdomar. Så det handlar inte om “lite Alzhemier” om Hjärnfonden har rätt.

   Uppdaterat: Kostnaden för att vårda alzheimerpatienten är 70 miljarder kr per år. Den kostnaden är större än vårdkostnaderna för hjärt- kärlsjukdomar och cancer tillsammans, enligt Hjärnfonden.

   https://www.hjarnfonden.se/

   • T Sassersson, det där med “lite” Alzheimer var menat som satir enbart avsedd att gälla Sandströms raljerande genmäle. Det är klart att jag inser hur allvarlig denna sjukdom är och att alla inkörsportar till densamma ännu inte är kartlagda.
    Diabetes 2 anses av en del forskare kunna leda till Alzheimers när man åldras.
    Man löper en procentuellt större risk att drabbas av Alzheimers om man får diab.2
    Det pågår seriös forskning och försök (främst på råttor) om sjukdomen och närliggande diagnoser såsom demens MD, mental disorder. Det är angeläget att lösa denna knut inom en snar framtid. Om nu inte Big Pharma sätter krokben genom att lansera en symptomdämpande medicin som styr in forskningen i en återvändsgränd, liknande vad som hände med cancerforskningen. Molekylsnickarna jobbar febrilt att designa nya piller. Friska människor ger ingen profit.

 • Häromdagen meddelades att Alzheimer kan bero på bakterier. Idag skrivs följande: “Enligt nya vetenskapliga studier orsakas Alzheimers sjukdom av en kombination av geners disposition, livsstil och miljöfaktorer.” Idag ges kostråd för att förebygga Alzheimer. Kanske är det fråga om någon form av antibakteriell diet? Snart meddelas att solens fläckar är orsaken. Ja, vem vet?

  Det identitets-tänk som nu sprider sig ger oss hipp-som-happ-råd i långa rader. Påminner om statliga myndigheter kostråd i forma tider mätt i brödskivor….Är det inte dags för en mer återhållsam upplysning?

  • TV Hälsa speglar de olika hypoteser, forskningsresultat och metoder som fungerar för att förbygga och behandla Alzheimer. Förmodligen är Alzheimer mer än bara en sjukdom. Det kan finnas i varianter ungefär som cancerforskare säger att det finns olika former av cancer.

   Just nu sker en snabb utveckling inom forskning och tillämpning och resultaten ger oss möjligen en spretig bild, men det har inget med TV Hälsa eller skribenterna där att göra.

   Jag vet inte om du känner någon som fått alzheimer, men i det läget det sker måste alla möjligheter vara öppna, eller hur?

   En klok läkare sa till mig att varje sjukdomsfall måste betraktas som ett unikt fall och det är ofta en gåta för läkarna varför en patient responderar på en behandling och en annan patient som har samma diagnos inte responderar alls på samma behandling.

   Läkaren menade att det är så här med alla sjukdomsfall. One size do not fit all.

 • Ni som äter statiner…. sluta tvärt. Statiner gör ingen nytta i de flesta fall. Endast vid några få fall vid infarkt hos män vid 45-55 år. Var rädd om ditt kolesterol. I kostråden skrivs att man skall inte äta mängder av kött (som bör komma från gräsbetande djur). D v s , ät så mycket kött du har råd med. Det kött du äter skall helst vara ekologiskt, alltså kött från mulbetande frigående kreatur, kor som får dia sina kalvar och gå fritt ute när temperaturen tillåter.
  I djurfabrikerna är det trångt, fodret manipulerat med antibiotika och djuren får aldrig se dagens ljus förrän den dagen det är dags för slakt.

  Fisk, skaldjur, fågel och vilt (älg rådjur vildsvin) bör även finnas på menyn, då helst fisk från västerhavet, ishavet eller Alaska. Östersjön är på väg bli en veritabel giftpöl. Undvik norsk fjordlax. Den är oftast skadad av sjukdomar trängsel och fullpumpad med antibiotika.
  Dagens grönsaker är utarmade på vitaminer och mineraler beroende på odlingssätt genmanipulation och konstbelysning och att de odlas under fel årstider. När det gäller industriodlade tomater har man konstaterat mellan 80 till 90 procent minskning av mineraler och vitaminer jämfört med ett tjugotal år sedan.

  För övrigt bör man ta till sig artikelns kostråd. Undvik socker, kolhydrater och fröoljor. Stort dagligt intag av c-vitamin (askorbinsyra) rekommenderas. Q10, selen, vitamin D3, vitlökskapslar, gurkmeja, svartpeppar etc etc och en skvätt kokosolja i morgonkaffet.
  Motion, aktiviteter är ett måste livet ut, även för rörelsehindrade.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *