Laserkirurgi – KS lyckades behandla hjärntumör med laser

3
430
“Karolinska Universitetssjukhuset först i Norden med att använda laserbehandling av hjärntumör”. Pressfoto: KI, 2019
“Karolinska Universitetssjukhuset först i Norden med att använda laserbehandling av hjärntumör”. Pressfoto: KI, 2019

LASERKIRURGI. Karolinska Universitetssjukhuset (KS) meddelar idag att de är först i Norden med att använda laserbehandling av hjärncancer. En patient med en hjärntumör blev behandlad i september med lyckat resultat. Patienten fick inga besvär av ingreppet och kunde åka hem dagen efter med bara ett stygn.

Överläkaren Margret Jensdottir och ST-läkare Jiri Bartek på Karolinska Universitetssjukhuset säger att den nya minimalinvasiva operationstekniken möjliggör behandling av tumörer som är otillgängliga för öppen kirurgi på grund av djup eller känslig lokalisation.

KS förklarar att istället för att kirurger gör en öppen operation borras ett 3,2 mm hål i skallbenet där en millimeter tjock ljusledare placeras i tumören. Lasern används sedan för att hetta upp tumören, vilken förstörs. Samtidigt övervakas patienten i en MR-kamera, vilket säkerställer att enbart tumören förstörs utan att omgivande känslig hjärnvävnad skadas.


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Tänker på den läkaren som fick fängelse, botade den läkaren inte cancer med laser? Detta är ju en fantastisk behandlingsmetod, och är tydligt beprövad i USA…

  2. Jag tror på att hon gör det här bra Jensdottir har även opererat vår son med vanlig teknik och det har gått väldigt bra jag tror mycket på henne hon tänker i famkant av tekniken så bra gjort

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här