En snabbsänka kan visa om du har en dold inflammation

0
347
Snabbsänka, CRP. Foto: AdobeStock.com
Snabbsänka, CRP. Foto: AdobeStock.com

Inflammationer i kroppen kan vara en pådrivande orsak bakom en sjukdomsutveckling i kroppen, enligt läkaren och specialisten i fysisk medicin, Michael Thorp. Genom att mäta CRP med ett snabbsänka kan du få reda på om du har en dold inflammation i kroppen. Då blir det lättare att förebygga bakomliggande sjukdomar.

Text och video: Arnt-Olav Enger | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson

Läkaren Michael Thorp säger att människor känner av inflammationerna när de inte är i bra form. Det sker ofta i samband med övervikt och låg ämnesomsättning. Att du känner dig tröttare efter träning och sug efter ohälsosamma livsmedel, kan vara ett tecken på inflammation.

Sänkan är ett blodprov som inte tas lika ofta numera. Man anser att det idag finns modernare metoder. Vid infektioner tas därför ett prov som heter CRP, C-Reactive Protein. Det kallas ibland för snabbsänka.

“Om det är förhöjt, har det absolut något att göra med hälsan”, säger Michael Thorp i en videointervju med TV Hälsa, Norge.

Läs mer i TV Hälsa


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här