Torbjörn Sassersson: Vi vill träffa Assange i fängelset av humanitära skäl

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 oktober 2019
- Torbjörn Sassersson red.
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com

REDAKTÖREN. Tidigare skrev jag på Facebook att jag och läkaren Anders Romelsjö försöker få till ett humanitärt möte med Julian Assange på Belmarsh Prison i London. Vi fick även grön signal i september från Assange pappa John Shipton efter ett möte i slutet av september när han besökte Stockholm. Ett nytt brev till Assange har nu skickats.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice | Bild ovan: Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Assange är bländad av fotografens videolampa. Foto: Ruplty.com via Twitter

De första försöken att nå Assange misslyckades. Vi försökte via brev och Prison Voice Mail, men det föll på att vi då saknade Assanges personliga fängelsenummer. Det enklaste sättet att nå Assange är egentligen att registrera ett konto på tjänsten Prison Voice Mail. Då kan man lämna ett röstmeddelande till honom, men då måste Assange också ha möjlighet och ta sig tiden att ringa ut från fängelset eller skicka ett fysiskt brev.

Vårt val blev istället att skicka ett nytt brev som denna gång är komplett med “prison number”, svarspapper och färdigfrankerat svarskuvert med brittiska frimärken. Målet är att få till ett kort möte och få chansen att prata, bedöma hans hälsotillstånd och visa att många svenskar stödjer hans arbete, människor som har förnuftet att förstå att Assange är utsatt för ett humanitärt övergrepp som startades genom en fabricerad anklagelse om en påstådd våldtäkt i Stockholm.

John Shipton, 26 sep 2019. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
John Shipton, 26 sep 2019. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se

Det finns fler sätt att stödja Assange säger hans pappa John Shipton. Julian uppskattar när folk skickar presenterar till honom då och då. Det ger honom hopp.

Assange försatt i “medicinerat” tillstånd

Senaste dagarna har flera medier berättat att Julian Assange under ett förhör den 21 oktober betett sig omtöcknat, att han har talsvårigheter. Shipton misstänker att en del av hanteringen av Julian, vilken inkluderar psykmedicinering, syftar till att knäcka honom mentalt och själsligt. Att Julian får psykofarmaka är bekräftat.

“Assange “struggles to say his own name” as he appears in court.

Assange told the judge he is up against a “superpower” with “unlimited resources” and appeared to be fighting back tears as he added: “I can’t think properly.”” – The London Economic, 21 oktober

Nedan ett klipp från den 21 oktober där den ryska kanalen Ruptly lyckades få en glimt av Assange efter att han åter igen manglats i en domstol. Kameramannen filmar in genom rutan till det transportfordon som ska föra Assange tillbaka till fängelset.

Läkare specialiserad på drogproblem åker med

Anders Romelsjö, 2018 - Privat foto
Anders Romelsjö, 2018 – Privat foto

Medsökande i försöket att få träffa Assange är Anders Romelsjö, redaktör för Global Politics. Romelsjö är medgrundare till “Stödkommittén för Julian Assange”, som i sin tur stöds av 10 organisationer. Stödgruppen har arrangerat flera events och även manifestationer utanför ambassader i Stockholm, Ecuador, England och USA. Anders är också läkare och professor emeritus på både Karolinska Institutet och Stockholms Universitet, specialiserad inom alkohol- och drogproblematik. Han har insyn i hur en människa kan skadas av “mediciner”.

Tillsammans vill vi träffa Julian Assange inom ramen för ett humanitärt möte för att bedöma Assanges hälsa och stärka Assange “fighting spirit”. Flera personer har redan sponsrat undertecknad med pengar via Swish (070-728 00 20) för flygresa och en övernattning. Stort tack för ert stöd. Om resan inte blir av skickas pengarna tillbaka eller om man så vill öronmärks pengarna för undersökande journalistik i NewsVoice.

Den som vill stödja även Romelsjös resa är välkommen att swisha till hans tel nr: 070-48 88 823 med texten “Assange”. Om resan inte blir av går pengarna till “Stödkommittén för Julian Assange”.

Vi väntar nu på besked från Assange. Vi hoppas på att få ett svar inom någon vecka om Assange orkar med att se en mening med ett möte. Han har mycket liten tid att disponera, endast 4 timmar per månad, för externa besök inklusive besök från familj och nära vänner.

Text: Torbjörn Sassersson

Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Staternas självdiskrediteringshög växer! Tvångsmedicinering tills medborgare oavsett nationalitet inte kan säga sitt namn eller tänka klart kan såvitt jag begriper inte vara annat än grov misshandel och egenmäktigt förfarande? Tack för ert konkreta engagemang, med förhoppning om att allt faller ut såsom ni planerat.

  • En handling som värmer! Varje medborgare borde se hur Sverige springer stormakternas ärenden.
    Jämför detta rättshaveri med hur importerade våldtäktsmän sällan fångas in och om så sker är frikännande lika vanligt som straff och utisninge en sällsynthet.

    • Och det enda majoriteten av “vänstern” har att säga är “rasism” när man vill utvisa kräkmedlen. Inga argument. Inga resonemang. Så undrar “vänstern” likt fån varför folket, inkl. laglydiga migranter och riktiga flyktingar, röstar på ytterligare ett av högerhydrans huvud, SD.

  • Fint initiativ! Hela Assange-affären sprider en mycket obehaglig stämning. Regimen i Sverige har spelat med i en smått skräckartad medverkan, påminnande om Kafka. En framtida Hollywoodrysare?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *