Transfetter i margarin, bakelser och friterad mat ökar risken för Alzheimers sjukdom med över 40%

publicerad 29 oktober 2019
- Sanja Juric
Bakelser kan innehålla transfetter. Foto: Tu Trinh. Licens: Unsplash.com
Bakelser kan innehålla transfetter.

FORSKNING. Personer med höga halter av transfetter i blodomloppet löper 53% större risk att utveckla demens och 43% att drabbas av Alzheimers, enligt en färsk studie. Söta bakverk, margarin, godis, glass, riskakor och gräddersättningar är några av de livsmedel som mest ökar risken för höga halter av transfetter i blodet. 

Det var efter ett flertal genomförda studier, där resultaten antydde att fett påverkar hjärnan negativt, som japanska forskare valde att titta närmare på kopplingen mellan transfetter och demens.

En studie från Rush University Medical Center från 2013 fann att risken för att utveckla minnesförlust och demens senare i livet var 3,6 gånger större hos personer i medelåldern som hade en hel del fett på magen. Forskarna ansåg länge att kopplingen mellan demens, Alzheimers och transfetter har varit oklar, fram till nu.

Transfetter i industriprocessad mat, bakverk och margarin ökar risk för demens

Ingen av de 1628 japanska män och kvinnor över 60 år som deltog i den tioåriga studien hade demens i början. Japanska forskare från Kyushu University, Kobe University och Nakamura-Gakuen University analyserade dieten hos deltagarna och resultaten publicerades i tidskriften Neurology i förra veckan. Syftet var att titta närmare på kopplingen mellan transfetter och demens.

Resultaten visade att de som hade högsta nivåer av transfetter i blodomloppet hade 52% till 75% högre risk att drabbas av demens än de som hade lägsta nivåer. Enligt direktören för Alzheimer’s Prevention Clinic vid Weill Cornell Medicine i New York, dr Richard Isaacson, är studien mycket viktig.

ArcanumSkolan 2024

“This study is important as it builds upon prior evidence that dietary intake of trans fats can increase risk of Alzheimer’s dementia”.

De fetter som undersöktes i Kyushu-studien var konstgjorda eller industriellt producerade transfetter. Dessa onaturliga transfetter finns i livsmedel som använder delvis hydrerat vegetabiliskt fett, som finns i bla friterad mat och bakverk.

Läs mer:  TV Hälsa granskar Lars Berns uppfattning om att vegetabilisk olja kan ge cancer

En av fyra i gruppen med höga halter av transfetter i blodet, drabbades av demens

Elaidinsyra som går att hitta i delvis härdade vegetabiliska oljor är den vanligaste transomättade fettsyran. Beroende på halten av transfetter i blodomloppet delades deltagarna in i fyra grupper. Högre elaidinsyrahalter vid undersökningen i början av studien, förknippades också med större risk för att utveckla demens och Alzheimers sjukdom, även efter att forskarna hade justerat mätningarna för naturliga riskfaktorer.

Bland deltagarna i den fjärde gruppen med redan höga nivåer av transfetter i blodet, hade var fjärde utvecklat demens efter tio år. Även när justeringar hade gjorts för olika dietfaktorer som kunde påverka utfallet, inklusive totalt energiintag och intag av mättade och fleromättade fettsyror var andelen drabbade hög. Enligt studien fanns det inga signifikanta samband mellan nivåer av elaidinsyra och vaskulär demens.

I slutet av den 10-åriga studieperioden hade 377 deltagare utvecklat någon form av demens.  Av 1628 deltagare hade 247 utvecklat Alzheimers sjukdom, medan 102 deltagare hade drabbats av vaskulär demens.

Vegetabiliska oljor och socker kan ligga bakom våra värsta folksjukdomar

Undersökningar på den svenska marknaden har visat på halter av transfetter i bland annat pajer, piroger, pommes frites, småkakor, kakor med lång hållbarhet som kex, samt en del godis och olika snacksprodukter. Nivåerna och intaget är enligt Livsmedelsverket mycket lägre än i andra länder. Myndigheten rekommenderar ett lågt intag av fetter överlag, i synnerhet mättade fetter och transfetter.

“En vanlig fråga är om industriellt bildat transfett är farligare än naturligt transfett, som finns i kött och mjölkprodukter. Utifrån de vetenskapliga studier som finns verkar det inte vara någon skillnad mellan hur naturligt transfett och industriellt transfett påverkar kroppen.”Livsmedelsverket


Fler vetenskapliga artiklar visar på att naturligt fett inte ökar risk för hjärt- och kärlsjukdomar även om Livsmedelsverket inte tycks hålla med om det. Resultaten pekar på att industriprocessad mat, vegetabiliska oljor (i synnerhet vid hög upphettning), samt raffinerad socker, mest sannolikt ligger bakom några av våra värsta folksjukdomar.


Lobbyister för livsmedelsföretag har på olika sätt arbetat med att påverka länder i hälsofrågor. International Life Sciences Institute är en amerikansk organisation som har avslöjats för att ha utövat påtryckningar och försökt påverka studier, nationella hälso- och livsmedelsriktlinjer, men även riktat sin lobbyverksamhet mot Världshälsoorganisationen, WHO.

Läs mer: Coca-Cola bakom ILSI – har infiltrerat statliga hälsa- och näringsorgan

WHO:s REPLACE-strategi för att ersätta transfetter i livsmedel

I maj 2018 meddelade WHO sin avsikt att fram till 2023 ersätta alla industriella transfetter i livsmedel världen över. Projektet som kallas för REPLACE, uppmanar länder att använda sig av REPLACE-paketet med sex olika strategier, för att helt och hållet ersätta transfetter under de närmaste fem åren.

“Implementing the six strategic actions in the REPLACE package will help  achieve the elimination of trans fat, and represent a major victory in  the  global  fight against cardiovascular disease.”

Text: Sanja R. Juric

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: alzheimers
 • Ett viktigt påpekande när det gäller fett dör den som inte är insatt; Hjärnan måste få fett, helst varje dag. Forskning om hjärtat visar att endast olivolja har påvisbar positiv effekt på hjärtmuskeln. Troligtvis gäller det hjärnan också. Troligtvis har smörets fetter positiv inverkan både på hjärta och blodomlopp OM det inte hettas upp. Däremot statliga påbud om margarin troligtvis är pensionsgrundande. Det vill säga ett kort liv.

 • Instämmer med dig Torbjörn.
  Det mest fruktansvärda är ju att det finns bot för demens. Men skolmedicinens personal tror inte det för de arbetar efter sin vetenskap. Så i stället för att sätta in åtgärder får det bero så att det blir så illa att man kan sätta diagnosen Alzheimer.

  Torsten Sandström varför ger du dig på det här ?
  Har du aktier i livsmedelsbolagen ?

 • Jag flyttade hem till Sverige år 2006 och diskussionen gällande forskning och transfetter i USA var ett stort ämne det året. Varför man i Europa valde att fortsätta med transfetter har väl som vanligt med pengar att göra. Självklart finns det alltid olika budskap beroende på vem som betalar för dem och vem som skall gynnas. Det är upp till varje konsument idag att ta ansvar för vad de stoppar i sig. https://edition.cnn.com/2015/06/16/health/fda-trans-fat/index.html

 • Det finns en bok skriven av Gunilla Blomberg som har titeln: “Vad vi ska äta och varför”.
  Den redogör kort över vad tandläkaren Dr Weston A Price dokumenterade i sin forskning på 1930-talet bl.a.
  Mycket läsvärd bok som jag kan rekommendera. Vi ska äta naturliga produkter inte processade eller misshandlade eller på annat sätt konstruerade näringsprodukter. Människans DNA är tusentals år gammalt och
  socker har inte funnits med där och mycket annat som nu torgförs i våra butiker.
  En annan bok är Lars Berns bok: “Den metabola Pandemin” som är under om-bearbetning och kommer snart att vara tillgänglig. Den är en s.k. kioskvältare.

 • Torbjörn, det förefaller ändå lite hej-och-hå, med tanke på serien av delvis olika budskap. Att TV hälsa vill marknadsföra sig kan jag förstå. Men det är något annan än vetenskap. Beträffande samhälle och politik finns det utrymme för tyckande, vitt och brett. Men utrymmet blir smalt rörande det som sägs vara vetenskapliga rön.

  • Många högaktar vetenskapen, man idealiserar den. Jag anser att den tiden är förbi. Vetenskapen har sedan länge blivit politisk och ekonomiskt styrd, lite hur som helst. Det blir ett problem när människor söker bot, särskilt för dödliga sjukdomar.

   TV Hälsa-serien ger olika perspektiv på vad olika studier visat och vad olika praktiska tillämpningar gett för resultat. Det är poängen med serien, att visa att alzheimer inte bara är en sjukdom med en karaktär som kräver en lösning. Vi kan inte heller låta vetenskapsmännen och läkarna (kvinnliga som manliga) avgöra åt oss patienter vad som är sant och bäst. De vet ju inte ens själva det och tyvärr är många av dem inte särskilt intresserade av att veta vad som är sant och bäst.

   TV Hälsa vänder sig till den som vill ta kontrollen över sitt eget liv och hälsa. Tiden är förbi när man lyssnar på sin doktor, nickar och håller tyst.

 • På kort tid har TV-hälsa spekulerat vilt om orsaker till Alzheimer eller eventuella motåtgärder. Såvitt jag förstår kan såväl orsaken som motåtgärderna fungerar som svar på många andra sjukdomar. Naturvetenskap bör presenteras på ett sakligt och faktatungt vis och inte via gissningar.

  • TV Hälsa spekulerat inte vilt och vi gissar inte. Vi undersöker och presenterar vad nya rön och vetenskaplig forskning visar. Vi tittar närmare på best practise. Vi har alltid bra referenser.

   Jämför detta med svensk sjukvård som inte kan bota alzheimer, en “vård” som irrar runt i olika genhypoteser och cirkelresonemang. En vård som låser in patient och anhöriga i falsk hopplöshet, samtidigt som alzheimer i andra sjukvårdssystem i andra länder betraktas som en botlig sjukdom.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *