Transfetter i margarin, bakelser och friterad mat ökar risken för Alzheimers sjukdom med över 40%

8
866
Bakelser kan innehålla transfetter. Foto: Tu Trinh. Licens: Unsplash.com
Bakelser kan innehålla transfetter. Foto: Tu Trinh. Licens: Unsplash.com

FORSKNING. Personer med höga halter av transfetter i blodomloppet löper 53% större risk att utveckla demens och 43% att drabbas av Alzheimers, enligt en färsk studie. Söta bakverk, margarin, godis, glass, riskakor och gräddersättningar är några av de livsmedel som mest ökar risken för höga halter av transfetter i blodet. 

Det var efter ett flertal genomförda studier, där resultaten antydde att fett påverkar hjärnan negativt, som japanska forskare valde att titta närmare på kopplingen mellan transfetter och demens.

En studie från Rush University Medical Center från 2013 fann att risken för att utveckla minnesförlust och demens senare i livet var 3,6 gånger större hos personer i medelåldern som hade en hel del fett på magen. Forskarna ansåg länge att kopplingen mellan demens, Alzheimers och transfetter har varit oklar, fram till nu.

Transfetter i industriprocessad mat, bakverk och margarin ökar risk för demens

Ingen av de 1628 japanska män och kvinnor över 60 år som deltog i den tioåriga studien hade demens i början. Japanska forskare från Kyushu University, Kobe University och Nakamura-Gakuen University analyserade dieten hos deltagarna och resultaten publicerades i tidskriften Neurology i förra veckan. Syftet var att titta närmare på kopplingen mellan transfetter och demens.

Resultaten visade att de som hade högsta nivåer av transfetter i blodomloppet hade 52% till 75% högre risk att drabbas av demens än de som hade lägsta nivåer. Enligt direktören för Alzheimer’s Prevention Clinic vid Weill Cornell Medicine i New York, dr Richard Isaacson, är studien mycket viktig.

Läs resten av artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice


 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. På kort tid har TV-hälsa spekulerat vilt om orsaker till Alzheimer eller eventuella motåtgärder. Såvitt jag förstår kan såväl orsaken som motåtgärderna fungerar som svar på många andra sjukdomar. Naturvetenskap bör presenteras på ett sakligt och faktatungt vis och inte via gissningar.

  • TV Hälsa spekulerat inte vilt och vi gissar inte. Vi undersöker och presenterar vad nya rön och vetenskaplig forskning visar. Vi tittar närmare på best practise. Vi har alltid bra referenser.

   Jämför detta med svensk sjukvård som inte kan bota alzheimer, en ”vård” som irrar runt i olika genhypoteser och cirkelresonemang. En vård som låser in patient och anhöriga i falsk hopplöshet, samtidigt som alzheimer i andra sjukvårdssystem i andra länder betraktas som en botlig sjukdom.

 2. Torbjörn, det förefaller ändå lite hej-och-hå, med tanke på serien av delvis olika budskap. Att TV hälsa vill marknadsföra sig kan jag förstå. Men det är något annan än vetenskap. Beträffande samhälle och politik finns det utrymme för tyckande, vitt och brett. Men utrymmet blir smalt rörande det som sägs vara vetenskapliga rön.

  • Många högaktar vetenskapen, man idealiserar den. Jag anser att den tiden är förbi. Vetenskapen har sedan länge blivit politisk och ekonomiskt styrd, lite hur som helst. Det blir ett problem när människor söker bot, särskilt för dödliga sjukdomar.

   TV Hälsa-serien ger olika perspektiv på vad olika studier visat och vad olika praktiska tillämpningar gett för resultat. Det är poängen med serien, att visa att alzheimer inte bara är en sjukdom med en karaktär som kräver en lösning. Vi kan inte heller låta vetenskapsmännen och läkarna (kvinnliga som manliga) avgöra åt oss patienter vad som är sant och bäst. De vet ju inte ens själva det och tyvärr är många av dem inte särskilt intresserade av att veta vad som är sant och bäst.

   TV Hälsa vänder sig till den som vill ta kontrollen över sitt eget liv och hälsa. Tiden är förbi när man lyssnar på sin doktor, nickar och håller tyst.

 3. Det finns en bok skriven av Gunilla Blomberg som har titeln: ”Vad vi ska äta och varför”.
  Den redogör kort över vad tandläkaren Dr Weston A Price dokumenterade i sin forskning på 1930-talet bl.a.
  Mycket läsvärd bok som jag kan rekommendera. Vi ska äta naturliga produkter inte processade eller misshandlade eller på annat sätt konstruerade näringsprodukter. Människans DNA är tusentals år gammalt och
  socker har inte funnits med där och mycket annat som nu torgförs i våra butiker.
  En annan bok är Lars Berns bok: ”Den metabola Pandemin” som är under om-bearbetning och kommer snart att vara tillgänglig. Den är en s.k. kioskvältare.

 4. Jag flyttade hem till Sverige år 2006 och diskussionen gällande forskning och transfetter i USA var ett stort ämne det året. Varför man i Europa valde att fortsätta med transfetter har väl som vanligt med pengar att göra. Självklart finns det alltid olika budskap beroende på vem som betalar för dem och vem som skall gynnas. Det är upp till varje konsument idag att ta ansvar för vad de stoppar i sig. https://edition.cnn.com/2015/06/16/health/fda-trans-fat/index.html

 5. Instämmer med dig Torbjörn.
  Det mest fruktansvärda är ju att det finns bot för demens. Men skolmedicinens personal tror inte det för de arbetar efter sin vetenskap. Så i stället för att sätta in åtgärder får det bero så att det blir så illa att man kan sätta diagnosen Alzheimer.

  Torsten Sandström varför ger du dig på det här ?
  Har du aktier i livsmedelsbolagen ?

 6. Ett viktigt påpekande när det gäller fett dör den som inte är insatt; Hjärnan måste få fett, helst varje dag. Forskning om hjärtat visar att endast olivolja har påvisbar positiv effekt på hjärtmuskeln. Troligtvis gäller det hjärnan också. Troligtvis har smörets fetter positiv inverkan både på hjärta och blodomlopp OM det inte hettas upp. Däremot statliga påbud om margarin troligtvis är pensionsgrundande. Det vill säga ett kort liv.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här