Ett välfärdssamhälle i förfall där en barnfamilj vräks varje dag

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 oktober 2019
- NewsVoice redaktion
Hemlöst gatubarn. Foto: Wolfgang van de Rydt. Licens: Pixabay.com (free use)
Hemlöst gatubarn. Foto: Wolfgang van de Rydt. Licens: Pixabay.com (free use)
Hemlöst gatubarn. Foto: Wolfgang van de Rydt. Licens: Pixabay.com (free use)

DEBATT. De akut hemlösa har på sex år ökat otroligt fort och fler väntas bli hemlösa eftersom Regeringen blundar för problemet. Enligt Socialstyrelsen hade Sverige totalt 33,250 hemlösa personer 2017 – det motsvarar drygt hela befolkningen i Landskrona.

Av dessa är det gruppen akut hemlösa som har ökat mest. Till akut hemlösa räknas personer som sover i offentliga lokaler, utomhus, i trappuppgångar eller i tält. Men situationen är värre än vad flera offentliga rapporter och undersökningar visar på. Det menar Lotta Säfström, vd för Göteborgs kyrkliga stadsmission.

Hemlösa barn

Barn som blir hemlösa när deras föräldrar vräks från sina bostäder har också ökat. Någonstans är det någon som har bestämt att det är okej att vräka barnfamiljer. Det är fruktansvärt att det pågår i Sverige 2018. Det finmaskiga skyddsnät som vi hade för 20-25 år sedan är i dag ett grovmaskigt nät där fler och fler människor faller mellan stolarna.

Sveriges stadsmissioner har för 2018 gjort en egen fattigdomsrapport – ett välfärdssamhälle i förfall – där man konstaterar att bilden av Sverige som land där ingen behöver sakna en egen bostad eller lägga sig hungrig är en chimär. Vi ser en annan verklighet än vad som syns hos socialtjänsten och den offentliga statistiken. Det rör sig om betydligt fler fattiga människor.


I Sverige är det kommunerna som har ansvaret för de hemlösa. Regeringen har i dag inte ens en strategi eller en åtgärdsplan mot hemlöshet och kommunernas kostnader för de hemlösa är i dag mycket stora.


Enligt Boverket uppgår bara kostnaden för tillfälliga boenden, som kommunerna tvingas upphandla, till sammanlagt 5,3 miljarder kronor årligen.

Vart är Sverige på väg egentligen, klyftorna mellan fattiga och rika ökar snabbast i hela världen. De totala skulderna är värst i hela världen och fortsätter att öka. Infrastrukturen är också i förfall vilket leder tankarna till framtiden, är Sverige på väg att bli ett U-land?

Text: Andreas Obenius

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq