Vitt te minskar risken för cancer, artrit, högt blodtryck och infektioner

8
Kinesiskt vitt te. Foto: Madeleine Lidman
Kinesiskt vitt te. Foto: Madeleine Lidman

ÖRTER. Te har använts som medicin i århundraden. Även om grönt och svart te ofta är hälsosamt, är vitt te det minst bearbetade teet och har den högsta antioxidantnivån. Forskning vid Kingston University visar att det traditionella vita teet minskar risken för cancer, artrit samt bekämpar hudens åldrande, säger professor Declan Naughton.

Text: Birthe Storaker | Foton (ovan) och översättning: Madeleine Lidman

Vitt te är en gammal dryck som har glömts bort i takt med att läkemedelsindustrin vuxit fram och ändå är det ett av de mest kraftfulla naturliga antiinflammatoriska medlen, säger Kingston University forskare i London.

Vitt te tillverkas av växten Camellia sinensis. Blad och knoppar plockas precis innan de är helt öppna, när de är täckta av fint vitt hår. Det är härifrån som vitt te har fått sitt namn.

Grönt te och svart te tillverkas också av växten Camellia sinensis, men olika behandlingsmetoder ger dem deras unika smaker och aromer. Vitt te är det minst behandlade av de tre tesorterna. Teet torkas vid en temperatur strax under 40 grader Celsius innan det finsorteras.

Läs hela artikeln i TV Hälsa


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Föregående artikelFibromyalgi och tarmbakterier har en koppling
Nästa artikelLaserkirurgi – KS lyckades behandla hjärntumör med laser
TV Hälsa är en norskägd hälsoportal på svenska som publicerar film och artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.
Prenumerera
Notify of
guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ola KS.
Ola KS.
Gäst
1 oktober 2019 kl 17:05

Jag har länge tänkt på att börja dricka te. Grönt te ska också vara bra. Jag dricker kaffe. Kaffe ska vara bra mot demens i alla fall…

Kan man säga att te generellt är bättre än kaffe?

Erik Forsman
Reply to  Ola KS.
1 oktober 2019 kl 18:19

Efter en snabb sökning på nätet, så mig veterligen innehåller kaffe inga näringsämnen, utöver den uppiggande och stimulerande effekten, men antas hos vissa forskare vid Stanford Institute ha antiinflammatoriska egenskaper som fördröjer åldersrelaterade inflammationer i kroppen (https://med.stanford.edu/news/all-news/2017/01/caffeine-may-counter-age-related-inflammation-study-finds.html) vid sidan av att allt som stimulerar hjärnan (nikotin, cannabis) håller demensen borta, om det nu är sant, vilket det kanske är?

Te innehåller inte koffein, utan tein eller matein och innehåller till skillnad från kaffe näringsämnen som kan ha positiv inverkan på kroppen. Näringsämnena är de så kallade flavonoiderna och polyphenolerna. De ämnena finns även i vissa grönsaker och frukter, t ex äpplen, och kan förhindra de skadliga oxideringsprocesser som oavbrutet sker i kroppens celler. Te tros dessutom stärka skelettet och skydda mot benskörhet. När det kommer till det psykiska måendet kan grönt te hjälpa dig att slappna av, eftersom det triggar i gång utsöndringen av signalsubstansen GABA. Lågt GABA är förknippat med oro. Därför kan man säga att det är nyttigare att dricka te än kaffe.

Ola KS.
Ola KS.
Gäst
Reply to  Erik Forsman
1 oktober 2019 kl 20:55

Intressant 🙂 Du ger mycket bra information.

Erik Forsman
1 oktober 2019 kl 18:29

Själv är jag en bergamottälskare, men inget går upp mot en kopp nymalen Zoégas Mollbergs blandning – tyvärr finns den inte som eko 🙁

Kerstin Carlsson
Kerstin Carlsson
2 oktober 2019 kl 12:21

Var säljer man de bästa vita teerna, finns de ute i vanliga butiker som Coop? Tänker om Pukka har ett bra vitt te i sitt sortiment…Är tacksam för tips.

Erik Forsman
Reply to  Kerstin Carlsson
2 oktober 2019 kl 16:11

Men Kerstin, man tar bara torkande blommor och häller kokhetvatten över. Eget svart te är nog betydligt svårare att göra hemma. Men det är klart, det är enklare att köpa torkade blommor. Sedan är inte alla blommor nyttiga och del till och med giftiga.

Finns att köpa lite över allt
https://www.kinabutik.se/
https://www.kryddlandet.se/
https://www.ortagubben.se
https://www.bodystore.com
https://www.happygreen.se/
http://www.tekungen.se

Kerstin Carlsson
Kerstin Carlsson
Reply to  Erik Forsman
2 oktober 2019 kl 22:15

Tack för tipsen! Tänkte att det fanns något te som inte bara smakar “hö”. Det finns ju kamomill tex, som är helt okey…Jag dricker inte så mycket te.

Lisa
Lisa
Gäst
2 oktober 2019 kl 22:27

Tyvärr innehåller svart, grönt och vitt te väldigt mycket fluor. Efter att jag slutat dricka kaffe blev grönt och vitt te min nya “drog”. Dock fick jag reda på att halterna av fluor var mycket höga så jag dricker bara örtteer av varierande slag, och moringa te. Fluor vill jag inte få i mig i dessa mängder hur naturligt de än må vara i organisk form.