600 sparkas på Karolinska sjukhuset – Patientsäkerheten hotad enligt Stockholms läkarförening

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 november 2019
- NewsVoice redaktion
Björn Zoëga, sjukhusdirektör Karolinska universitetssjukhuset. Pressfoto: KS
Björn Zoëga, sjukhusdirektör Karolinska universitetssjukhuset. Pressfoto: KS
Björn Zoëga, sjukhusdirektör Karolinska universitetssjukhuset. Pressfoto: KS

Karolinska Sjukhuset (KS) säger upp 600 anställda. Både läkare och undersköterskor måste gå. Sjukhuset dras med ett betydande ekonomiskt underskott. KS lovar ändå att patienterna inte ska påverkas negativt, men Stockholms läkarförening anser att det är en lögn.

“Varslet är nödvändigt och en logisk följd av vårt nya, smalare uppdrag att ge högspecialiserad och specialiserad vård. Vi har tidigare inte anpassat kostymen utan haft en bemanning för vårt gamla, bredare uppdrag. Nu minskar vi antalet tjänster men inte med fler än att vi kan fortsätta ge vård av hög kvalitet till våra patienter”, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening har en helt annan uppfattning. han säger till SvD.

“Självklart kommer patienterna att påverkas när nästan var tionde läkare ska bort från Karolinska – att påstå något annat är lögnaktigt”.

I ett annat sammanhang kommenterar Expressen-journalisten Anna Bäsén att Nya Karolinska sjukhuset samtidigt nomineras till ett pris allt medan KS ska sparka personal.

“Skandalbygget Nya Karolinska sjukhuset är prisnominerat som bästa vårdbyggnad. Vårdpersonalen reagerar – helt befogat – med hånskratt och ilska. Samtidigt varslas 550 anställda och vårdpersonalen måste dra in på kaffebröd. Medan byggbolagen kan plocka ut miljarder.”

KS sjukhusdirektör Björn Zoëga försöker minska oron med orden:

“Att varsla är en kraftig åtgärd och jag förstår att det skapar oro bland många medarbetare, men det är ofrånkomligt. Vi kommer att arbeta aktivt med att stödja alla medarbetare som eventuellt sägs upp att hitta nya arbeten. Jag vill betona att vi kommer att genomföra förändringarna med patientsäkerheten i fokus”.

Text: NewsVoice

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq