600 sparkas på Karolinska sjukhuset – Patientsäkerheten hotad enligt Stockholms läkarförening

2
Björn Zoëga, sjukhusdirektör Karolinska universitetssjukhuset. Pressfoto: KS
Björn Zoëga, sjukhusdirektör Karolinska universitetssjukhuset. Pressfoto: KS

Karolinska Sjukhuset (KS) säger upp 600 anställda. Både läkare och undersköterskor måste gå. Sjukhuset dras med ett betydande ekonomiskt underskott. KS lovar ändå att patienterna inte ska påverkas negativt, men Stockholms läkarförening anser att det är en lögn.

“Varslet är nödvändigt och en logisk följd av vårt nya, smalare uppdrag att ge högspecialiserad och specialiserad vård. Vi har tidigare inte anpassat kostymen utan haft en bemanning för vårt gamla, bredare uppdrag. Nu minskar vi antalet tjänster men inte med fler än att vi kan fortsätta ge vård av hög kvalitet till våra patienter”, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening har en helt annan uppfattning. han säger till SvD.

“Självklart kommer patienterna att påverkas när nästan var tionde läkare ska bort från Karolinska – att påstå något annat är lögnaktigt”.

I ett annat sammanhang kommenterar Expressen-journalisten Anna Bäsén att Nya Karolinska sjukhuset samtidigt nomineras till ett pris allt medan KS ska sparka personal.

“Skandalbygget Nya Karolinska sjukhuset är prisnominerat som bästa vårdbyggnad. Vårdpersonalen reagerar – helt befogat – med hånskratt och ilska. Samtidigt varslas 550 anställda och vårdpersonalen måste dra in på kaffebröd. Medan byggbolagen kan plocka ut miljarder.”

KS sjukhusdirektör Björn Zoëga försöker minska oron med orden:

“Att varsla är en kraftig åtgärd och jag förstår att det skapar oro bland många medarbetare, men det är ofrånkomligt. Vi kommer att arbeta aktivt med att stödja alla medarbetare som eventuellt sägs upp att hitta nya arbeten. Jag vill betona att vi kommer att genomföra förändringarna med patientsäkerheten i fokus”.

Text: NewsVoice

Källor

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ulf ClaréusD
8 november 2019 kl 10:36

Sjukhusdirektören på KS talar som alla nu för tiden alltid gör, nämligen bull-shit! Det är hans politiska överordnade som han vänder sig till, naturligtvis. Sitt överbetalda jobb ville han klart inte sparkas ut från. De politiker som godkände skrytbygget är säkert inte lägre kvar, utan fick väl tidig pension och lapar sol på sydliga breddgrader.
Sverige är totalt kaputt. Endast mass-invasionen löper friktionsfritt – ett tag till.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Ulf Claréus
9 november 2019 kl 00:44

Fulmedia gör inte sitt granskande arbete så folk tror att allting är kuckelimuck och myspys i Sverige. Men det kan vara en gåva att bli avskedad i Sverige. Ett utmärkt tillfälle att byta till ett tryggare land.