Läkarna tar livet av de äldre genom övermedicinering – 15 läkemedel per dag vanligt

19
1054
Foto: Margit Vea

76,000 äldre i Norge som bor kvar hemma, fick minst 15 olika läkemedel under 2017 och det är bara toppen på ett isberg. Kanske får ännu fler 13-14 olika läkemedel. 2017 fick 570,000 äldre fem eller fler olika mediciner på recept, visar siffror från norska Folkhälsoinstitutet. Inneliggande patienter på sjukhem och sjukhus, som inte ingår i statistiken, har det förmodligen inte bättre. Det råder samma situation i Sverige.

Text: Birthe Storaker, “Utbredt overmedisinering av eldre” | Översättning: Madeleine Lidman | Bild: Mormor Vea. Foto: Margit Vea

Pernille Bruusgaard, överläkare. Foto: Kristin Rosmo
Pernille Bruusgaard, överläkare. Foto: Kristin Rosmo

Sjukhemsöverläkaren Pernille Bruusgaard vid Bekkelagshemmet i Oslo, anser att vi har en övertro på att läkemedel ska vara lösningen på människors hälsoproblem. Hon tycker att övermedicinering är det största problemet idag.

Ett annat allvarligt problem är att många får biverkningar, även allvarliga och att läkarna tar livet av människor med den här formen av övermedicinering.

“Det finns för lite kunskap om hur de olika kombinationerna av läkemedel fungerar på patienter och biverkningarna är underrapporterade”, säger Bruusgaard.

Läs mer: Överläkare: Dödlig cocktail av läkemedel till de äldre är inte acceptabelt

Överläkaren anser att en attitydförändring bland läkarna är nödvändig. “De måste inse att det här är ren försöksmedicinering! Hon påpekar att det inte finns någon forskning om hur läkemedel fungerar på äldre och personer med sammansatta sjukdomar eller demens. Målet måste vara så få mediciner som möjligt, vilket ger bästa möjliga livskvalitet.

Läkaren Geir Flatabø minns en åldrande man som var inlagd på akutmottagningen. De anhöriga ville att han skulle få dö i fred i en trygg sjukhusmiljö. Han var så dålig att sjukhuset inte kunde få i honom tabletterna och de anhöriga förberedde sig för att ta farväl, men så blev det inte. Han återhämtade sig snabbt när han inte längre fick alla sina hjärtmediciner.

Läs hela artikeln i TV Hälsa


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Ja, hur var det nu igen med den ”beprövade vetenskapen”..? Empirin talar sitt tydliga språk i artikelns sista stycke!

 2. Vi äldre lär vara den största inkomstkällan för pharmaindustrin. Bror min blev varnad att han kunde dö om han slutade ta två mediciner. Studier på sam- eller motverkan kanske finns på vissa två mediciner
  Men med fler än två gissar man,som jag ser det.

  • Men Sten, de äldre har själva ett eget ansvar, ingen tvingar dem att bli pillerätare. Titta bara på Lars Bern, han är äldre samt pensionär, han har tvärtom trappat ner på pillren. Det står fritt för var och än att läsa på och ta ställning.

   Att lura barn är en sak, men äldre borde använda livserfarenheten och vara skeptiska. Så fort man nämner ordet äldre, så kommer det en bild av en grupp värnlösa och viljelösa offer. Så är det inte. Peter krabbe är ett annat exempel på äldre med intellektuell potens.

   • Erik Forsman, jag är en gammal relik född på 30-talet en av de sista generationerna som deltog i samhällsbygget. I skuggan av skandalen på Karolinska vill jag beskriva min egen resa inom vården. Har hela livet fram till 60 år varit frisk och aldrig inlagd på lasarett. Har under de senaste fem åren drabbats av två infarkter samt kronisk arytmi. Två kranskärlsoperationer där jag vid varje utskrivning bombarderats med piller av medicinarna. Jag har fallit i onåd både på kardiologen och vårdcentralen på grund av att jag nekat acceptera skolmedicinarnas diagnoser. ”DU RISKERAR ATT DÖ INOM EN SNAR FRAMTID OM DU INTE ÄTER DE MEDICINER VI ORDINERAR DIG”. Vilket ger de flesta skrämselhicka. Min medicinlista innehåller fler än femton olika preparat. Jag använder fyra piller på den listan. Metroprolol betablockerare, furix vattendrivare, acetylsalicylsyra trombyl blodförtunnande och alvedon.
    Ett råd till er från en som levt länge. Undvik socker, kolhydrater vänj er att äta små portioner. Inta gärna kosttillskott, vitaminer och preparat för stärkande av immunförsvaret vitamin D3. Lägg et kryddmått askorbinsyra (finns på hälsokost) i en halvliterflaska vatten och ta en klunk då och då under dagen. Kroppen förbrukar en dos C-vitamin på ca 4 timmar. Sök på nätet om biverkningar kontra fördelar om pillerkomplexet, skriv ex.vis STATINER så finns det läsning tills du somnar av trötthet. Alla människor blir så småningom gamla och då avtar kroppens förmåga att hantera de nödvändiga kemiska processerna. Bland annat sjunker Q10 värdet med åldern. Q10 bör intas i samband med selen för bästa verkan. Man måste ha modet att ryta till om man känner att något är galet. I all välmening SH

    • Oerhört inspirerande läsning S Hallengren. Varför inte skriva och sända in en egen artikel till NewsVoice, men det kanske redan är gjort? I vart fall, borde fler äldre ta del av din erfarenhet.

     • Tack Erik, Tveksamt om någon artikel skulle godkännas för publicering då jag saknar journalistutbildning och inte behärskar den journalistiska jargongen. Dessutom haltar svenskan grammatiskt.
      På min gymnasiala skoltid kallades gymnasiet för fyraårig realskola
      med olika lärare för varje ämne. Den tiden var inte särskilt lycklig för mig. Jag orkade inte ta studentexamen.

      • Har heller ingen journalistutbildning (gudskelov) och behärskar garanterat inte den journalistiska jargongen. Dessutom haltar min svenska grammatik också. Grejen är budskapet, samt att det finns ett allmänt intresse för dessa frågor.

      • Erik Forsman 8 november, 2019 at 11:36

       Hej Erik.

       Jag tycker att din grammatik ligger dig i fatet endast på en punk: Att du inte skiljer på ”de” och ”dem”. Får jag lov att komma med ett tips på hur du kan koppla den distinktionen. Gå i tanken omvägen via engelskan. När det skall vara ”they” i engelskan, så skall det vara ”de” i svenskan, när det skall vara ”them” i engelskan, så skall det vara ”dem” i svenskan:

       ””They” like fruit” – ””De” gillar frukt”.

       ”She likes ”them”” – ”Hon gillar ”dem”.”

       ””They” gave it to ”them”” – ””De gav den till ”dem””.

       ”They” ger ”De”, ”Them” ger ”Dem”.

       Jag har förstått att detta kan vara ett snabbt sätt att lära sig ”de” och ”dem”, om man inte har känt för att lägga energi på den saken tidigare.

       Vänlig hälsning

   • Rätt Erik Forsman. Men hur om uppfostrar man en hel befolkning som alltid har trodd att ”staten” vill bara deras bästa?. Man har inte fostrat svensken att tänka självständig för detta problem som beskrivs ovan är inte bara ett norsk problem.

 3. Här är en till sann historia: Min svågers hustrus mormor låg för döden på lasarettet och fick besök av sin dotterdotter, men sängen var tom när hon kom dit, så hon frågade personalen om var mormor var, personalen svarade att hon sitter i sällskapsrummet. Och mycket riktigt där satt mormor i en stol och var pigg och glad. Dotterdottern frågade hur hon kan vara så pigg, varpå mormor svarade att hon inte ville ta sina medicinerna längre och sa att hon hade slutat ta dem !!!

 4. Ja, dagens Big Pharma har inte för avsikt att bota någon någonstans. Det försåtliga är ju att många s.k. ”mediciner” är beroendeframkallande och vissa psykiatriska ”mediciner” också framkallar en övervägande känsla av att vilja ta livet av sig om man slutar för snabbt med dem.
  Varje person måste, som Lars Bern, läsa på och själv bilda sig en uppfattning om vad som kan göras.
  Jag hjälpte en person som var s.k. äldre och jag fick gå till apoteket tre gånger för att lämna tillbaka de mediciner som hon inte hade ätit upp. De var för gamla. Och jag tror att liknande mängder av mediciner skrivs ut på en slentrian basis av ”jag skriver ut lite av det här och lite av det där så får vi se vad som händer”.

  • Ett annat problem är att läkarna oftast inte vågar sätta ut mediciner trots att det uppenbarligen är fel medicin eller för många. Ett fall från min verklighet, en ung kvinna fick efter ett svår skall och nack trauma förlamning i båda ben, som läkaren bedömdes som psykisk! Därav en hel del psykmediciner. Då pat ville ha hjälp började hon med självskadning i hopp att träffa en läkare som verkligen ville hjälpa henne. Jag träffade henne 5 år efter traumat, då hade hon 17 mediciner samtidigt, hon var inte människa mera. Det var bara 2 läkare som skrev i journalen att hon hade för mycket mediciner men ingen satte ut dem. När man följde förloppet så fick patienten vid varje ny medicin biverkningar som dock tolkades som en del av en ny sjukdom.Mitt försök att få en process igång misslyckades p.g.a advokaten inte vågade att ställa upp mot Landstinget, då det var lönlöst. Det är så industrin frodas. Är det så man kall beräknar att varje människa skall blir maximerat i att utnyttjas till den har gjort sin skyldighet och får dö?

 5. När vi pratar äldre så måste vi ta med i beräkningen att det finns människor som befinner sig i en beroendeställning och för dem är det inte så lätt att ta ansvar för sitt eget välmående då det innebär att de måste gå emot den självutnämnda expertisen.

 6. Sen har vi ju exempel där läkarna inte vill medicinera. Som min gamla mormor vid 89 års ålder ville ha något att sova på. Nej sa läkaren, du kan bli beroende av dom tabletterna.

  • När man inte kan sova beror det inte på brist på Valium och deras derivat som den ansvarige läkare som du beskriver vägrade att skriva ut. De kan vara brist på salter Calcium, Kalium och Magnesium. Alla sömnmediciner är i princip valium ekvivalent som betyder en säkert död i längden.

   • Precis, Birgit Sjölander.

    Andra brister på näringsämnen som man kan behöva åtgärda är till exempel:

    – B-komplexet där inositol samt även B3/niacin och B6/pyridoxin är helhetens viktigaste beståndsdelar.
    – Aminosyrorna tryptofan, 5-HTP, GABA, glycin, teanin

    Ge först och främst mormor ett högkvalitativt multivitamin-mineral-kosttillskott och ett dito extra B-komplex-kosttillskott. Se för övrigt till att hon får i sig bra mat med animaliskt protein och bra fetter. Addera eventuellt aminosyror enligt ovan i form av kosttillskott.

    Gamla människor kan ofta få tillbaks sina liv med hjälp av bra näring och utsättning av de giftiga medicinerna.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här