Assange är fri – men bara från juridiska trakasserier i Sverige

publicerad 20 november 2019
- av NewsVoice
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com

NOTERAT. Den svenska åklagaren lägger ner utredningen mot Julian Assange. Det meddelades idag vid en presskonferens. Det nioåriga ärendet som blivit en internationell följetong är slut, men inte för Assange. Sverige hjälpte USA och England att få Assange bakom lås och bom. Han riskerar fortfarande att utlämnas till USA för ett 170 år långt straff. Sveriges roll i maktspelet är över.

Text: NewsVoice | Bild: Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com

Några klipp från pressen och sociala medier:

"Hur många gånger har egentligen förundersökningen lagts ner och tagits upp igen? 25 augusti 2010... 1 september 2010... 19 maj 2017... 13 maj 2019... Beslut som har fattats mot en fond av diverse internationella förvecklingar i Storbritannien, USA och Ecuador, överklaganden, diplomatiska samtal, rubriker i hela världen." - Aftonbladet

"By dropping the charges against Julian #Assange, Sweden ironically removes another way to stop an extradition to the US for him. Sweden can't extradite him there, and the charges against him was probably a hindrance for the UK to just extradite him." - Peter Sunde Kolmisoppi

"En av orsakerna till den försvagade bevisningen är tidsfaktorn. –Det har gått nio år. Tiden är en spelare i det här. De muntliga bevisen har försvagats eftersom lång tid har förflutit. Minnet bleknar av naturliga skäl, säger Persson." - SVT

"Although branded a criminal by Washington, Assange enjoys support from a broad international coalition of activists and civil liberties groups. One of his most vocal defenders, Pink Floyd frontman Roger Waters, recently told RT that Assange is being made an example of in hopes of deterring other journalists from pursuing the truth and challenging those in power." - RT

"Tv-reportern från Australien suckade och skakade på huvudet. Det är, inte minst för kvinnan som gjorde anmälan, mycket bra att en noggrann förundersökning har genomförts. Men att den först nio år senare avslutas är närmast löjeväckande och väcker besvärande rättssäkerhetsfrågor. Det är inte en smickrande bild av svenskt rättsväsende som åklagarmyndigheten har visat världen." - Aftonbladet

Text: NewsVoice