Fick ersättning för felbehandling vid vitamin B12-brist

1
Sissel Haug, privat foto
Sissel Haug (2014), privat foto

“Trött och deprimerad”, skrev läkaren under flera år i journalen som tillhörde Sissel Haug, 50 år. Det var helt fel. Sissel hade i själva verket en obehandlad B12-vitaminbrist, som inte togs på allvar. Hon har nu beviljats ​​ersättning via norska patientskadeersättningen (NPE).

Text: Berit Kvifte, “Får erstatning for manglende behandling for B12-mangel” | Översättning: Madeleine Lidman | Bild ovan: Sissel Haug (2014), privat foto

Sissels sjukdomshistoria går tillbaka till år 1992, när hon fick diagnosen Sjögrens syndrom. Ändå lyckades hon fortsätta arbeta trots en komplex symptombild.

“Under år 2006 tog det dock stopp i kropp och huvud. Jag gick igenom en separation och blev ensam med mina två söner. Samma år dog min mamma och året därpå min pappa. Jag bröt ihop och blev långtidssjukskriven”, säger Sissel.

“I min journal skrev läkaren: utbrändhet och depression. Det låg nog någonting i det, men jag hade så många andra och fler symptom som borde ha undersökts och som kunde ha gjort att mitt liv hade tagit en annan vändning. Ett blodprov skulle ha räckt”, säger Sissel vidare, som vid den här tiden hade ett onormalt stort sömnbehov.

Fick prioritera det mest nödvändiga

Hennes liv bestod i att gå upp på morgonen, laga frukost och få iväg sönerna till skolan. Sedan måste hon hem och sova tills barnen slutade skolan och middagen skulle lagas och läxor och fritidsaktiviteter skulle genomföras. När sönerna gick och lade sig för kvällen, gjorde Sissel det också. Energin gick bara till det mest nödvändiga, som att se till att sönerna hade det bra.  Så här såg dagarna ut under de nästkommande två åren.

Sissel var energilös, drabbades av håravfall, var trött, hade ofta diarré, led av minnesförlust, hade koncentrationssvårigheter och en mängd andra symptom som pekade på vitamin B12-brist.

Läs resten av artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
11 november 2019 kl 14:42