Lån utan UC kontroll – Du slipper riskera att minska din kreditvärdighet

publicerad 11 november 2019
- Extern skribent
Lån utan UC kontroll. Foto: Buro Millennial. Licens: Unsplash.com
Lån utan UC kontroll. Foto: Buro Millennial. Licens: Unsplash.com
Lån utan UC kontroll. Foto: Buro Millennial. Licens: Unsplash.com

PRIVATEKONOMI. Ibland inträffar något oförutsett som gör att du snabbt behöver pengar. Om du då inte har ett sparkapital att ta av kan ett lån vara den enda möjligheten att rädda situationen. För lån utan säkerhet, som till exempel en bostad, finns det då två vägar att välja mellan, lån med eller utan UC.

Företaget UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag, och startades av de största svenska bankerna 1977 under namnet Upplysningscentralen. De tjänster UC tillhandahåller är bland annat kreditupplysningar, kreditbevakning samt underlag för kreditbedömning.

Alla banker och övriga låneinstitut är enligt lag skyldiga att ta en kreditupplysning på låntagaren, främst som ett skydd för att människor inte ska bli för tungt skuldsatta.

Däremot finns det sedan många år alternativ till UC i form av andra kreditundersökningsbolag. Anledningarna till att välja låna utan UC kan vara många, likaså finns det både för- och nackdelar med lån utan UC, vilka beskrivs längst ner i artikeln.

Hur mycket lånas i Sverige för konsumtion och vem lånar?

Enligt Finansinspektionens rapport “Svenska konsumtionslån 2018”, utgör lån till konsumtion 18 procent av hushållens totala skulder, och räntekostnaden för konsumtionslån hälften av hushållens räntekostnader. Lån utan säkerhet stod för lite mer än hälften av lånevolymen och det genomsnittliga lånet var 113,000 kronor.

Den genomsnittlige låntagaren bor utanför storstäderna och är mellan 26 och 35 år. Nästan hälften av de som tog ett nytt konsumtionslån 2018 hade en bruttoinkomst på 20,000–35,000 kronor/månaden. Du kan läsa rapporten i sin helhet här.

Lån utan UC eller inte?

Många tar ett lån utan UC för att kunna öka sina chanser att överhuvudtaget bli beviljad ett lån, eller för att många UC-förfrågningar under kort tid kan ge högre ränta på ditt lån.

Fördelar med att låna utan UC kan även vara att du slipper riskera att minska din kreditvärdighet, eller att du kan få en högre grad av anonymitet genom alternativa kreditupplysningsföretag. Den största nackdelen med att låna utan UC är att du i regel får betala en högre ränta på ditt lån.

Extern skribent

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Lån utan UC
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *