Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Lånetrender: Blancolån, SMS-lån, snabblån och lån utan UC

publicerad 4 november 2019
- Extern skribent
Snabblån, SMS-lån, lån utan UC. Foto: Absolutvision. Licens: Unsplash.com

PRIVATEKONOMI. Sedan många år tillbaka har vi svenskar haft en fäbless för att ta lån. Vi tar lån för allt stort i våra liv; våra studier, våra boenden, våra bilar och våra företag. Dock har vi allt mer börjat belåna oss för mindre saker också.

Vi handlar våra kläder och resor på kredit och privata långivare har studsat upp lite överallt och nya låneformer etablerar sig hela tiden. Det blir allt mer svårt att hålla reda på vilka typer av lån som finns där ute. Därför har vi samlat ihop och redogör nedan för tre av de vanligaste privatlåneformerna idag.

Det finns ju som förstått en uppsjö av olika lån man kan ta. Som nämnt i ingressen hör det till vanligheterna att många av oss tar studielån, billån eller bolån.

Det är etablerade nödvändigheter och trygga lån som de flesta av oss måste ta under vår livstid. Men under senare år har olika typer av konsumentlån etablerats och spridits som en löpeld genom Sverige. Lån som blancolån, SMS-lån, lån utan UC och så vidare.

Lån utan UC

Lån utan UC innebär kort och gott ett lån hos en långivare om inte använder sig av kreditupplysningar från så kallade upplysningscentralen. Oftast använder man mindre uppstickare som också gör kreditupplysningar. Det innebär att din privatekonomi kommer att analyseras för att avgöra om du har möjlighet att betala av lånet eller inte.

Allra vanligast är det också att denna typ av lån har en högre ränta och kortare avbetalningstid om man jämför med mer traditionella former av lån. Det har såväl sina nackdelar som fördelar. En nackdel är att återbetalningen kan vara mer belastande men det betyder även att tyngden av att vara belånad försvinner snabbare.

Blancolån

Blancolån är lån som tas utan säkerhet. När du tar lån med säkerhet innebär det att du sätter något i pant för att få ta ditt lån. Till exempel om du vill låna pengar kan du sätta ditt hus eller din bil i pant för att långivaren ska känna sig trygg med att låna ut pengar till dig.

Ett blancolån ställer istället högre krav på din privatekonomi och att kreditupplysningen ska visa på en god betalningsförmåga. Även blancolån brukar innebära en högre räntekostnad vid återbetalningen.

SMS-lån eller snabblån

Sms-lån eller snabblån kännetecknas av sina mindre belopp och oftast mycket kortare återbetalningstider. Ett sms-lån kan till och med förväntas betalas tillbaka redan månaden efter det tagits. Eftersom återbetalningen är så kort ställs lägre krav på hög inkomst eller dylikt för att kunna ta lånet.

Sms-lån har blivit något känt för att vara en snabb lösning som tas tillvara på av spelmissbrukare och dylikt för att man får in pengarna på sitt konto väldigt kort tid efter man genomfört ansökan.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq