Mohamed Omar: Vad vi kan lära oss av kramkalaset med IS-imamen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 november 2019
- NewsVoice redaktion
Mohamed Omar - Wikimedia Commons, CC BY 2.5. Imamen Abo Raad. Foto: Erik Kammerland, SVT
Mohamed Omar - Wikimedia Commons, CC BY 2.5. Imamen Abo Raad. Foto: Erik Kammerland, SVT
Mohamed Omar – Wikimedia Commons, CC BY 2.5. Imamen Abo Raad. Foto: Erik Kammerland, SVT

DEBATT. När IS-imamen Abo Raad frihetsberövades av Säpo blev jag glad. Äntligen visade vi lite stake. Och jag trodde faktiskt att det fanns en mikroskopisk chans att han skulle utvisas. Men nej, jag var alltför naiv. I sossarnas Sverige daltar man fortfarande med islamister. Och det tycks inte spela någon roll hur många terrorattacker och annat hemskt som händer både här och i världen.

Text: Mohamed Omar | Artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället

Det var kramkalas enligt SVT när imamen Abo Raad fick komma tillbaka till moskéen den 1:a nov 2019. Skärmdump från SVT.
Det var kramkalas enligt SVT när imamen Abo Raad fick komma tillbaka till moskéen den 1:a nov 2019. Skärmdump från SVT.

Efter ett halvår som frihetsberövad kom Abo Raad tillbaka till sin moské. Där möttes han av kramar och hyllningar. Skattefinansierade och ”oberoende” SVT beskriver det som ”kramkalas” och att imamen ”tas emot som en rockstjärna”. Det gjorde många upprörda. Public service ska inte bidra till att förhärliga jihadister. Bildtexten reviderades när kritiken blev för stark.

Jag delar kritiken, men samtidigt som paketeringen var olämplig så var SVT:s reportage nyttigt. Det var ju ett ”kramkalas” och han mottogs faktiskt som en ”rockstjärna”. Det såg ut som det var eid, då är alla i moskén glada och omfamnar varandra. Händelsen bekräftar den poäng som jag försökt göra under lång tid, nämligen att det vi kallar islamisk extremism inte är extremt i moskéerna. I det svenska majoritetssamhället anses Abo Raad vara en extremist, men i moskéerna är han omtyckt och respekterad. Det gäller förstås inte i shiitiska moskéer eftersom Abo Raad är sunnit och väldigt fientlig mot shiitisk islam.

Jag har sett det med egna ögon, eftersom jag gick till Uppsalamoskén när jag var muslim. Jag träffade Abo Raad där, jag såg honom predika. Han ledde studiecirklar för killar i Koranen och fungerade som en slags ”ungdomspastor”. Föräldrarna anförtrodde sina barn åt honom, moskéledningen litade på honom. Han fick fortsätta predika i Uppsalamoskén och undervisa i Koranen efter att det kommit fram att han uttryckt sympati för Islamiska Staten.

  • Om det är så, som vissa vill göra gällande, att de ”moderata”, det vill säga sådana som tänker ungefär som svensson, är i majoritet, hur kommer det sig då att den största moskén i Uppsala har Abo Raad som predikant och lärare?
  • Varför har inte den moderata majoriteten en större moské än den lilla extrema sekten? De har ingen moské överhuvudtaget.
  • Ja, var är alla dessa moderata moskéer som förkunnar den svenska Värdegrunden? Jag har inte sett någon. Abo Raad och hans gelikar i ”islamisk makt-rörelse” representerar inte islams motsvarighet till Ku Klux Klan – hans åsikter har stort stöd.

Även om vi någon gång kommer att kunna utvisa jihadistimamer, så är detta inte tillräckligt för att hejda islamismens tillväxt. Vi behöver drastiskt förändra vår invandringspolitik och börja stimulera återvandring. Dessa imamer finns i en till stor del sympatiskt inställd miljö, ja, utan folk som lyssnade på dem skulle de ju inte kunna ”radikalisera” någon. Att blir ”radikaliserad” innebär att man går från A till B. Om man inte är A kan man inte gå till B.

66% av de tillfrågade muslimerna skulle inte rapportera blivande terrorister till polisen

Onsdagen den 13 april 2016 sände Channel 4 en dokumentär med rubriken ”What British Muslims really think” som redovisade en tidigare opinionsundersökning inom den muslimska gruppen. Det framkom bland land annat att 66 procent av de tillfrågade inte skulle rapportera till polisen om de kände någon som var på väg att bli inblandad i terrorism. Det kan tyda på att man känner större lojalitet till den egna gruppen än till det icke-muslimska samhälle man lever i. Man är engelsman, eller för all del även fransman, belgare och svensk, men bara på pappret.

Salah Abdeslam, den belgiske jihadisten av marockanskt ursprung som deltog attacken i Paris den 13 november 2015, kunde hålla sig undan rättvisan hela fyra månader, innan han greps i den invandrartäta och islamiserade stadsdelen Molenbeek i Bryssel. Paris borgmästare Anne Hidalgo menade att hon var säker på Abdeslam skyddades av sina ”bröder” i Molenbeek.

Text: Mohamed Omar. Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Mohamed Omar