Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Polisen får använda ansiktsigenkänning för att utreda brott

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 november 2019
- NewsVoice redaktion
Face recognition. Licens: Shutterstock.com
Face recognition. Licens: Shutterstock.com
Ansiktsigenkänning. Licens: Shutterstock.com

Datainspektionen bedömer att polisens tänkta användning av ansiktsigenkänning är laglig men uppmanar polisen att slå fast hur länge uppgifterna från ansiktsigenkänningen får sparas.

Polisen har begärt ett så kallat förhandssamråd från Datainspektionen om sin tänkta användning av ansiktsigenkänning mot signalementsregistret för att identifiera gärningspersoner.

Datainspektionen konstaterar att polisen har ett berättigat intresse av att använda ansiktsigenkänning och att Nationellt forensiskt centrum får hantera personuppgifterna på det sätt som föreslås. Polisen har också vidtagit lämpliga åtgärder för att skydda de uppgifter som hanteras.

I sitt förhandssamråd har polisen inte bestämt hur länge de biometriska uppgifterna från ansiktsigenkänningen får sparas.

“Det är angeläget att polisen tar ställning till hur länge uppgifterna får sparas innan de startar skarpt med ansiktsigenkänningen eftersom det är viktigt ur integritetssynpunkt”, säger Linda Olander som är jurist på Datainspektionen.

Datainspektionen avser att följa upp polisens användning av ansiktsigenkänning i en kommande granskning.

Text: Pressmeddelande från Datainspektionen (läs mer, PDF)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq