Polisen får använda ansiktsigenkänning för att utreda brott

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 november 2019
- NewsVoice redaktion
Face recognition. Licens: Shutterstock.com
Face recognition. Licens: Shutterstock.com
Ansiktsigenkänning. Licens: Shutterstock.com

Datainspektionen bedömer att polisens tänkta användning av ansiktsigenkänning är laglig men uppmanar polisen att slå fast hur länge uppgifterna från ansiktsigenkänningen får sparas.

Polisen har begärt ett så kallat förhandssamråd från Datainspektionen om sin tänkta användning av ansiktsigenkänning mot signalementsregistret för att identifiera gärningspersoner.

Datainspektionen konstaterar att polisen har ett berättigat intresse av att använda ansiktsigenkänning och att Nationellt forensiskt centrum får hantera personuppgifterna på det sätt som föreslås. Polisen har också vidtagit lämpliga åtgärder för att skydda de uppgifter som hanteras.

I sitt förhandssamråd har polisen inte bestämt hur länge de biometriska uppgifterna från ansiktsigenkänningen får sparas.

“Det är angeläget att polisen tar ställning till hur länge uppgifterna får sparas innan de startar skarpt med ansiktsigenkänningen eftersom det är viktigt ur integritetssynpunkt”, säger Linda Olander som är jurist på Datainspektionen.

ArcanumSkolan 2024

Datainspektionen avser att följa upp polisens användning av ansiktsigenkänning i en kommande granskning.

Text: Pressmeddelande från Datainspektionen (läs mer, PDF)

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • ANSIKTS igenkänning måste ha varit länge, i Sverige. där de hat testar Tekniken på Vanligt Folk och skuggad. det är väl slags militär psykologer, eller andra som deltagit och lett experimentet, och förföljt vanliga Medborgare, för att testa det hela. följt personer dygnet runt, under massor av år. de bara är med exprerimentet. det är inte som förr där någon sände ett frågeformulär hem, där man tillfrågas vara med Undersökning, typ vi följer alla födda 1971. Men man undrar vilka har de -egentligen provat ansikt -känningen och förföljd. för det ingår väl att först testa att dess Teknik är först provad,, men på Vilka Medborgare?

 • Visst är det intressant med forskning och Teknik. Jag tänker på Experiment. i skolan om man ville vara med en undersökning, så skulle man fylla i formulär, att det är okey. Typ exempel att man följer upp ekonomi eller sjukdom, eller hushåll. men när dessa experiment (Ansikts känning) har gjorts i Sverige så måste man provat och följt personer, i Forsknings syfte, under många antal år?. och har detta under slags psykologisk undersökning av Lupp, vad man kan åstadkomma med människor också även trakasserier via nätet och all datoriserad Teknik, Men innan Polisen fått detta medel, så måste ju ett antal Experiment personer fått vara med där man följt och gjort ((Digitala psykologiska experiment med Personer)).

 • Allting övas friskt nu i Sverige och hela nästa år. Nedan två lite provocerande länkar från den ganska nya videokanalen Zakleo Se Bumbar,

  Malmö skjutning: Tagna på bar gärning (ca 8 minuter)
  Vi lever i medias låtsasvärld! (ca 15 minuter)

  Zakleo är f ö en from kristen. Även Ole Dammegaard har tagit upp händelserna i Malmö:

  Ole Dammegård – Var dödsskjutningen i Malmö en övning? (28 min)

  Själv tycker jag det överhuvudtaget är skumt att ambulanspersonalen håller på med hjärt-lungräddning, då de torde ha både hjärtstartare och syrgas i ambulanserna. Dessutom ges ingen konstgjord andning under klippet, som förvisso är kort, men i alla fall! OM “räddning-scenen” är en övning kan det givetvis vara så att SvT valt klippet för att illustrera en verklig händelse? Jag vet inte. Bilda er en egen uppfattning när ni sett klippet!

 • Den friaste människan kan nog bli den som kan leva på landsbyggden…”statsbon” blir ju som nu synes, fångad i “ena råttefälla”, blir lätt att förgifta i flock…ja, vad går vi till mötes?

 • Rosa Koire. UN Agenda 2030 exposed
  FN:s agenda 2030 https://www.youtube.com/watch?v=3PrY7nFbwAY
  (Sverige): Snabbspårspropagandan nämns i förbigående att den har som slutmål, att det enda medel för transporter som folket kan nyttja är järnväg mellan centralorter. Landsbygden skall avfolkas världsomfattande. Allt maskerat som hållbar utveckling.
  Och målet för planeten Jorden är en slavplanet (1984).

 • Dan Eliassons “arbete” inom poliskåren har satt djupa spår i polisens verksamhet som vi får dras med i många år. Se Lennart Matikainen på swebbtv 18 Maj konferensen, (jag tror 2017). Dan Eliasson “omorganiserade” polisens verksamhet genom att ge över 400 kunniga polischefer sparken.
  Dessa polischefer fick sparken på våren 2015. Innan “flyktingvågen” som de visste skulle komma senare. Och som bara fortsätter och fortsätter.
  Dagens polis behöver all hjälp som de kan få.

 • “Datainspektionen bedömer att polisens tänkta användning av ansiktsigenkänning är laglig men uppmanar ….”,
  står det i artikelns första mening.
  För en gammal pessimist som jag, innebär detta, att det framöver kommer BLI OLAGLIGT att ändra sitt utseende, alltså försöka snuva polisen på eftersökt effekt, genom att LURA deras säkert dyrt inköpta datorprogram på villovägar.
  Enkel tillämpning av Orsak & Verkan!
  Nu blir det upp till Morgan Johansson, att utröna straffvärdet för slikt beteende.

  PS: I det fall programmet inkluderar en “åldersfunktion, framlänges eller baklänges, kan det säkert dessutom, bli en kommersiell succés och inbringa stålar till statskassan.

 • Idag går det för brottsbekämpningen i Sverige som Cornelius travesterade på sången “Bättre och bättre dag för dag…” Han sjöng: “Var dag bättre och bättre, men bra lär det aldrig bli….”
  Regeringen knepar och knåpar med symptomen på massinvandringen för att lugna befolkningen, men som nu tom Morgan Johansson ser har det blivet värre istf bättre. Man får aldrig vidstå orsaken, okontrollerad massinvandring utan plan. För dom brottsbegående gäller efter ansiktsigenkänning därmed “huva” för flesta planerade brott.
  Istället bör man snarast starta beredskapsarbeten, t.ex. med hjälp av personal från försvarsreserven kanske kombinerat med brottsfria invandrare, eftersom det är eller blir ett nödläge, även om nuvarande brottslighet inte expanderar.
  Alltså slut på bidragen och istället mat och logi för dikesgrävning, skogsröjning mot brandfara, preparering för vägbyggen mm. mm.. Fickpeng till en eller två udda ledighetsdagar per vecka för att stämma fortsatt gängbildning under helger och obligatorisk utvisning av de som inte kommer tillbaka. Ironiskt nog kan just ansiktsigenkänning bli en viktig del att hitta de som rymmer!
  Men gängbrottsligheten kommer upphöra som om Gud själv drivit bort den. De invadrare som tycker att det “var inte för det här vi kom hit”, kan snabbt ges gratisbiljett till hemland eller ny destination. De som blir kvar och så småningom får permanenta jobb här kommer att bli uppskattade, oavsett hudfärg! Och på beredskaparbeten skall det bara pratas Svenska vilket betyder ytterligare ökad fredlig integration.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *