Tillskott av probiotika räddar liv på för tidigt födda barn

1
Probiotika för spädbarn. Foto: The Honest Company. Licens: Unsplash.com
Probiotika för spädbarn. Foto: The Honest Company. Licens: Unsplash.com

Tillskott av probiotika räddar liv på för tidigt födda barn, enligt forskarna i Storbritannien. Resultaten visar på en signifikant minskning av fall av sepsis och nekrotiserande enterokolit, NEC. En livshotande sjukdom med nästan 25% dödlighet. 

Mellan en och fem procent av alla för tidigt födda barn drabbas av den livshotande sjukdomen nekrotiserande enterokolit (NEC). Forskare vid Norfolk and Norwich University Hospital (NNUH) följde under en tioårsperiod nästan 1,000 barn som föddes för tidigt på Neonatal Intensive Care Unit (NICU).

Tillskott av probiotika minskade antalet fall av sepsis och NEC

Studien publicerades i tidskriften Archives of Disease in Childhood under året. Resultaten visade att antalet fall av NEC hade sjunkit från 7,5 till 3,1 procent efter att sjukhuset började administrera probiotika vid enheten för nyfödda vid NNUH. Även fall av sepsis gick ner från 22,6 procent till 11,5 procent.

Läs hela artikeln i TV Hälsa

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ann Mari Hjorth
Ann Mari Hjorth
Gäst
29 november 2019 kl 20:25

Att probiotika räddar liv på förtidigt födda påminner mig om en bok jag läste för en del år sedan av en amerikansk skådespelerska som reste i Afrika. Vid besök hos Masaierna så var hon med vid introduktionen av en nyfödd till byns invånare. Vid en ceremonin spottade alla närvarande eller snarare dröp några droppar av sin saliv i babyns mun, dvs gav den sina bakterier så att barnet kunde bygga upp sin magflora så snabbt som möjligt.Gamla seder har nog mycken klokskap i sig.