Progesteron: Har du brist på detta kvinnliga superhormon?

0
464
Stark kvinna. Foto: Scott Webb. Licens: Pixabay.com
Stark kvinna. Foto: Scott Webb. Licens: Pixabay.com

Har du värmevallningar, minskad sexlust, brist på energi, humörsvängningar, sömnproblem, återkommande problem med underlivet och svårt att bli gravid? Anledningen är troligen brist på hormonet progesteron.

Text: TV Hälsa, “Progesteron: Mangler du superhormonet?” | Översättning: Madeleine Lidman

Att vara yngre och sakna progesteron eller att vara i klimakteriet, är i själva verket samma sak. Progesteronbrist kan uppstå redan i unga och år och visa sig som brist på energi, dåligt humör, minskad sexdrift och torra slemhinnor.

Speciellt hos kvinnor som stressar mycket, men även bland “hälsosamma superkvinnor” som springer halvmaraton, tävlingscyklar och flyttar fram sin fysiska gräns, är progesteronbristen stor.

Det beror på att den månatliga äggmognaden och ägglossningen är helt eller delvis frånvarande. När kvinnan når klimakteriet upphör den månatliga menscykeln progesteronet försvinner, var på värmevallningar, humörsvängningar, sömnproblem, depression, modlöshet och energibrist, visar sig.

“Tyvärr är det första kvinnor då kommer att tänka på – östrogen”, säger läkaren och specialisten inom internmedicin, Allan Fjelstrup som intervjuats av TV Hälsa.

Läs hela intervjun i TV Hälsa


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.